Google – Ο Μεγάλος Αδελφός

Πόσο εύκολο είναι να βρεις ΟΛΕΣ τις public web cameras στο internet?

Τρομακτικά εύκολο: 10.300 web cams σε 0,15 secs χάρη στο Google

Google search for inurl:/view/index.shtml

Συγγνώμη, αλλά οι εταιρίες που φτιάχνουν αυτά τα συστήματα δε κάνουν ένα κόπο να βάλουν ένα κωδικό?

Μέχρι στιγμής έχω δει ένα δρόμο στο Λονδίνο, μία πλατεία στη Γαλλία, την αυλή ενός Πανεπιστημίου, τις κάμερες ασφαλείας ενός super market και ενός κοσμηματοπωλείου, την αυλή μιας φυλακής, το εσωτερικό ενός σπιτιού, τους φοιτητές σε ένα μπαρ, τους υπαλλήλους σε 2 εταιρίες, …

Δε βάζω τα links για όσα είδα, αν και πραγματικά δε βρίσκω το λόγο να μη το κάνω. Κάτι μέσα μου δε μ’ αφήνει.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο μπορείς να δεις από την κάμερα, αλλά και να χρησιμοποιήσεις την κάμερα, και πολύ απλά να τη γυρίσεις να δείχνει στο σπίτι του ιδιοκτήτη.

…μίλησε κανείς για ιδιωτικό απόρρητο?

…ρώτησε κανείς τους ανθρώπους αυτούς αν εγκρίνουν να τους βλέπουν χιλιάδες άτομα από το ιντερνετ?

…τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές μπορεί να σε βλέπουν…

Advertisements

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in Internet, Απίστευτα!, κάμερες. Bookmark the permalink.

5 Responses to Google – Ο Μεγάλος Αδελφός

 1. Ο/Η Mannblog λέει:

  Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι αυτοί που στήσανε τις κάμερες που είδες στο ίντερνετ δεν το κάναν επειδή όντως θέλανε να είναι οι κάμερες τους προσβάσιμες από το διαδίκτυο; Νομίζω ο όρος public web cam εμπεριέχει την έννοια της δημόσιας πρόσβασης.
  Εκτός αν εννοείς π.χ. ότι η κάμερα στο link που παραθέτεις έχει δημοσιοποιηθεί χωρίς την έκγριση του ιδιοκτήτη από κάποιον που απλά ανακάλυψε την ύπαρξή της είτε τυχαία είτε σκόπιμα. Ακόμα και αυτό να συμβαίνει αυτό είναι επιβεβαίωση του πόσο προσεκτικοί και ενημερωμένοι πρέπει να είμαστε για τους «κινδύνους» αλλά και δυνατότητες του δικτύου. Πάντως μιας και αναρωτιέσαι, η κάμερα AXIS 210 την οποία χρησιμοποιούν στο link που παραθέτεις χρειάζεται password για να σεταριστεί αρχικά.

  …παρόλο που έχω web cam την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές δε νομίζω να με βλέπουν… τουλάχιστον από τη web cam..

 2. Να σου εξηγήσω καταρχήν συγκεκριμένα σε τι αναφερόμουν όταν έλεγα πως «μπορεί να σας βλέπουν τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές» (κακώς κιόλας δεν έγραψα το συγκεκριμένο παράδειγμα στο post). Φυσικά και δεν αναφερόμουν στη δική σου webcam…
  Κάποιο «παλικάρι» που λες έχει στήσει μία webcam στο δωμάτιο του, η οποία webcam μόνιμα κοιτάει προς το απέναντι παράθυρο, στο οποίο μένει κάποια (ευπαρουσίαστη πιθανόν) δεσποινίς. Ε λοιπόν, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το ιντερνετ, και χάρη στο νεαρό, μπορεί να δει τι κάνει αυτή η κοπέλα, όλες τις ώρες τις μέρας. Την είδα τυχαία αυτή την κάμερα, και πιστεύω πως θα έβρισκα πολλές τέτοιες αν έψαχνα παραπάνω. Αυτή είναι μία απο τις περιπτώσεις που είδα (και άλλες πόσες που μπορώ να φανταστώ) που η ιδιωτική σου ζωή γίνεται κάτι παραπάνω από δημόσια, χάρις σε μία webcam, έναν ηλίθιο και το Google.
  Λες:

  Ακόμα και αυτό να συμβαίνει, αυτό είναι επιβεβαίωση του πόσο προσεκτικοί και ενημερωμένοι πρέπει να είμαστε για τους “κινδύνους” αλλά και δυνατότητες του δικτύου.

  Και σε ρωτάω, πόσο προσεκτικός μπορώ να είμαι?! Μπορώ να κάνω κάτι για να προστατευτώ? Ποιος μου εγγυάτε ότι κάποιος στην απέναντι πολυκατοικία δεν έχει κάνει το ίδιο με μένα, να βάλει μία κάμερα να κοιτάει συνέχεια στο δωμάτιο μου?
  Είναι πραγματικά τρομακτικό.
  Κανείς δε ενημέρωσε την κοπέλα, τους υπαλλήλους των εταιριών, τους θαμώνες των καφετεριών, τα παιδιά στις αυλές των σχολίων, ότι κάθε στιγμή μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης του ιντερνετ να τους παρακολουθεί…

 3. Ο/Η Mannblog λέει:

  Καταλαβαίνω τι εννοείς τώρα. Όντως τρομακτικό να έχεις κάποια κάμερα στραμμένη στον ιδιωτικό σου χώρο από κάποιον που έχει προσβάσιμη στο ίντερνετ. Δίνει διαφορετική έννοια στην έκφραση «το έκανε βούκινο στη γειτονιά» όταν η γειτονιά είναι το ίντερνετ.
  Δεν ξέρω πως μπορείς να προφυλαχθείς από τέτοιου είδους παρεμβάσεις χωρίς κάποια νομική στήριξη που να το απαγορεύει.

 4. Πιθανον το νομικό πλαίσιο να υπάρχει. Αλλά τι να κάνεις? Να πάρεις κυάλλια και να ελέγξεις όλα τα παράθυρα που κοιτάνε στο χώρο σου αν έχουν κάμερες? Little bit difficult…

 5. Ο/Η Mannblog λέει:

  Όχι βέβαια , το νομικό πλαίσιο δε θα σε βοηθάει να ανακαλύψεις ποιος παρανομεί.Απλά δημιουργεί συνθήκες αποθάρρυνσης του πιθανού δράστη και όταν λειτουργεί και εφαρμόζεται σωστά θα πρέπει να σου δίνει μια πιθανή ηθική και χρηματική αποζημίωση, τιμωρώντας αυτόν που παρανομεί.

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s