Ο Αστερίξ στη χώρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Τόσες μέρες έκανα βόλτες από δω και απο κει να δω λίγο τι γνώμη έχει η blogόσφαιρα για το εκπαιδευτικό, για το άρθρο 16 και τα συναφή. Προς έκπληξη μου λοιπόν, η πλειοψηφία αυτών, και κυρίως οι «γνωστοί» bloggers υποστηρίζουν την ύπαρξη των ιδιωτικών, για λόγοι οι οποίοι συνοψίζονται κυρίως στο επιχείρημα ότι οι λεφτάδες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν την παιδεία τους και να μην πηγαίνουν στα χαμηλής ποιότητας δημόσια, οι «γιατροί» της βουλγαρίας πρέπει να γίνονται «γιατροί» από δικά μας περίπτερα πτυχίων (πάρε καλέ κόσμε, μόνο γιαυτή τη βδομάδα πτυχίο χειρούργου με 20% έκπτωση) για να μένουν εδώ μέσα τα λεφτά, ότι το άρθρο 16 είναι ουσιαστικά ένας νόμος που απαγορεύει επιλεκτικά κάποια δικαιώματά μας (γιατί είναι δικαίωμα του πλούσιου να πηδάει τον φτωχό), κτλ κτλ. Έκανα και την προσπάθεια να πω μια κουβέντα από δω και απο κει αλλά δεν ακούστηκα…

Βασικά, όσα επιχειρήματα και αν ειπωθηκαν είναι τραγικά και γελοία. Έβλεπα και στην ΝΕΤ τα επιχειρήματα υπερ των ιδιωτικών να καταρρέουν ένα ένα από τον κύριο Πρύτανη που ήταν καλεσμένος, του οποίου το όνομα μου διαφεύγει, αλλά ο οποίος ήταν αποστομωτικός.

Η παρομοίωση

Στο ανάλογο άρθρο της η Ψιλικατζού προσπάθησε να κάνει μία παρομοίωση της παιδείας με το νερό. Θα έλεγα αρκετά πετυχημένη παρομοίωση: υπάρχουν οι δημόσιες πηγές, όπου όλοι μπορούν να παν και να πιουν νερό δωρεάν, και υπάρχουν και τα εμφιαλωμένα νερά. Το κράτος απαγορεύει τα εμφιαλωμένα νερά. Απαγορεύει σε ιδιώτη να εκμεταλευτεί την δίψα των πολιτών. Και όλοι πίνουν από τα δημόσια, δωρεάν. Σιγά σιγά όμως αρχίζουν οι δυσεντερίες, οι μολύνσεις, οι σκουριασμένοι σωλήνες, διακοπές νερού και αρχίζεις να ΔΙΨΑΣ. Οπότε γιατί να μην μπορείς να πιεις εμφιαλωμένο, για να σταματήσεις να διψάς? Απο τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει το εμφιαλωμένο, ή τέλος πάντων μπορούν να κατασκευαστούν πιο εύκολα τα εργοστάσια για εμφιαλωμένο (κάποια έχουν ήδη γίνει, απλά δε λειτουργούν μέχρι να πάρουν άδεια), ενώ για να επισκευάσεις τις δημόσιες πηγές θέλεις πολλά χρόνια, πολύ κόπο, κτλ.

Ομολογώ ότι με έβαλε σε προβληματισμούς. Μήπως όντως είναι έτσι τα πράματα? Γιατί να συνεχίσουμε να πίνουμε μολυσμένο νερό, ενώ υπάρχει το εμφιαλωμένο? Κάθισα όμως και το σκέφτηκα λίγο καλύτερα, αναθεώρησα, και κατάλαβα που είχε «τρύπες» το παραπάνω μοντέλο (που δε πιστεύω ότι εσκεμμένα άφησε η Ψιλικαντζού):

Η σωστή παρομοίωση του νερού (μαζί με τις κομμένες σκηνές)

Θα σας πω τώρα μια μικρή ιστορία.

Σε ένα μικρό Γαλατικό χωριό υπάρχουν οι δημόσιες πηγές, όπου όλοι μπορούν να παν και να πιουν νερό δωρεάν. Στο μικρό Γαλατικό αυτό χωριό λοιπόν απαγόρευουν να δημιουργηθούν εργοστάσια εμφιαλωμένων νερών, γιατί θέλουν οι πολίτες του να πίνουν δωρεάν νερό, ακόμα και αν το δωρεάν αυτό νερό δεν είναι πιο καθαρό από το εμφιαλωμένο. Δε θέλουν τους ιδιώτες να εκμεταλλεύονται την δίψα τους, που είναι μία φυσική ανάγκη.

Τα τριγύρω χωριά λοιπόν έχουν ήδη κατακτηθεί από τους Ρωμαίους, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ιδιωτικές εταιρίες και αναγκάζουν τους πολίτες να αγοράζουν το νέρο. Οι Ρωμαίοι πιέζουν τους πολίτες του μικρού γαλατικού χωριού να δημιουργήσουν εργοστάσια εμφιαλωμένων νερών. Μάλιστα τους φέρνουν το τρομερό επιχείρημα: «Μα όλα τα υπόλοιπα χωριά έχουν, γιατί δε το κάνετε και σεις?». Οι Γαλάτες όμως δεν αλλάζουν γνώμη και επιμένουν πως θέλουν αυτοί και τα παιδιά τους να συνεχίσουν να πίνουν δωρεάν νερό, κι ας είναι και χειρότερης ποιότητας από το εμφιαλωμένο. Άυριο μπορεί να μην έχουν λεφτά για εμφιαλωμένο, τι θα κάνουν, θα πεθάνουν από τη δίψα? (θα αναγκάζονται να δανείζονται για να πιουν νερό, ακούστηκε μία φωνή…)

Οι Ρωμαίοι όμως τα χουν συμφωνήσει με τον αρχηγό του Γαλατικού χωριού. Αργά η γρήγορα, πρέπει να ανοίξουν και κει εργοστάσια εμφιαλωμένων, γιατί αν και το χωριό είναι μικρό , θα έχουν αρκετά μεγάλο κέρδος από την πώληση των εμφιαλομένων. Αλλά οι πολίτες του Γαλατικού χωριού συνεχίζουν να αντιδρούν.

Επειδή λοιπόν ο αρχηγός του χωριού τα ‘χει καλά με τους Ρωμαίους, στήνει ένα μεγαλοφυές σχέδιο για να αναγκάσει τους κάτοικους του χωριού να αλλάξουν γνώμη και να επιτρέψουν την ίδρυση των εργοστασίων παραγωγής εμφιαλομένου νερού…

Αρχικά, επιτρέπει τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής σόδας. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι καταρχήν, υπάρχει έτσι ένα υποκατάστατο του νερού, γι’ αυτούς που έχουν χρήματα και δε θέλουν να πίνουν το βρώμικο δημόσιο νερό, και από την άλλη, που είναι και ίσως και πιο σημαντικό, μπορούν πολύ εύκολα τα εργοστάσια αυτά να μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής εμφιαλομένων νερών. Κάποιες τυπικές νομικές αλλαγές και έτοιμο το εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού.

Δεύτερη στρατηγική που ακολουθεί ο αρχηγός είναι η μόλυνση του δημόσιου νερού: σταδιακά μολύνει το νερό, με τρόπο που να μη γίνεται αντιληπτός από τους πολίτες, έτσι ώστε κάποια στιγμή το νερό να είναι τόσο μολυσμένο που να μην πίνεται καν. Στο σημείο αυτό βέβαια έχει και σύμμαχο την φυσική φθορά των αγωγών από το χρόνο, οπότε δε χρειάζεται να κάνει και πολλά περισσότερα από το απλά να μην επισκευάζει τις φθορές. Μάλιστα είναι τόσο πονηρός, ώστε αργά αλλά σταθερά μειώνει τα λεφτά του χωριού που δαπανούνταν για την επισκευή -λίγο λίγο, ώστε να μην είναι ορατό.

Οι πολίτες έχουν κάποια παράπονα για το δημόσιο νερό, αλλά τουλάχιστον είναι δωρεάν, και έτσι συνεχίζουν να πίνουν από το δημόσιο δωρεάν νερό.

Όταν λοιπόν το νερό έχει μολυνθεί αρκετά, και τα λεφτά που δαπανούνται για τις επισκευές έχουν φτάσει -με έναν εξ’ ολοκλήρου νόμιμο τρόπο- σε πολύ χαμηλό ποσοστό, μαζεύει ο αρχηγός όλο το χωριό και προτείνει να δημιουργήσουν εργοστάσια εμφιαλωμένου νερού. Μάλιστα, φέρνει και το τρομερό επιχείρημα «Όλα τα χωριά τριγύρω μας έχουν εμφιαλωμένο, εμείς γιατί να μην έχουμε?» Του απαντάει τότε ένας πολίτης: «Ρε αρχηγέ, καταρχήν αν όλα τα υπόλοιπα χωριά πίνουν χυμό παστουρμά, πρέπει να πιούμε και μείς? Και δεύτερον, αύριο δε θα έχουμε λεφτά για εμφιαλωμένα, τι θα κάνουμε?»

Λέει τότε ο πανέξυπνος αρχηγός: «Καταρχήν δεν είναι ανάγκη να αγοράζεται όλοι εμφιαλωμένα. Θα αγοράζουν όποιοι θέλουν, όποιοι έχουν λεφτά. Οι υπόλοιποι μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε απο το δημόσιο νερό», και χαμηλώνοντας τη φωνή του ψιθυρίζει στον εαυτό του «…που σε λίγο δε θα υπάρχει, και θα αναγκαστείτε να αγοράζετε εμφιαλωμένα…» και γελάει χαιρέκακα.

Μάλιστα, βρήκε και αρκετούς υποστηρικτές. Ο Κοκκαλίξ του είπε πως επειδή ήταν λεφτάς, και ενδιαφέρονταν να ανοίξει ένα εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού, θα τον υποστηρίξει. Μάλιστα του είπε ότι του φαινόταν και φασιστικό να μην αφήνουν οι ισχύοντες νόμοι να ανοίξουν κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά στο χωριό, όπως τα εργοστάσια εμφιαλωμένων νερών. Ο Ευρωπουλίξ του είπε πως επειδή είχε λεφτά, και δεν τον ένοιαζε να πληρώνει προκειμένου να πάρει καθαρότερο νερό, τόσο καιρό αναγκάζονταν και πήγαινε στο διπλανό χωριό να πάρει εμφιαλωμένο, και άρα πολύ θα ήθελε να αγοράζει από το χωριό του νερό. Ο Εξεταστίξ Αποτυχίξ του είπε πως επειδή ποτέ δε προλάβαινε να πάρει νερό απο την πηγή -ξυπνούσε πάντα αργά, πήγαινε αργά στο δρόμο, χαζολογούσε, και τελικά στο τέλος τον προλάβαιναν πάντα οι άλλοι (και του φταίγαν οι άλλοι που ξυπνούσαν απο νωρίς να πάνε στην πηγή, όχι ο εαυτός του που βαριόταν να σηκωθεί νωρίς…), αναγκάζονταν και αυτός να πάει στο διπλανό χωριό να πάρει νερό, και έτσι, εκτός από την κούραση να πάει στο διπλανό χωριό, πλήρωνε και πόσα λεφτά για να τον πάει το κάρο δίπλα. Ο Αφελίξ του είπε πως δεν είχε σκεφτεί το θέμα νωρίτερα, αλλά του φαίνεται παράλογο να μη μπορεί ο Κοκκαλίξ να ανοίξει εργοστάσιο, και ο Ευρωπουλίξ και ο Εξεταστιξ Αποτυχίξ να αναγκάζονται να παν στο διπλανό χωριό να αγοράσουν εμφιαλωμένα, από τη στιγμή που θα μπορούσαν να αγοράσουν απο το δικό τους χωριό, και να πληρώνουν τα μισά λεφτά, εφόσον δεν θα έχουν να πληρώνουν έξοδα για τα μεταφορικά και για άλλα πράματα. Μάλιστα, πίστεψε και τα λόγια του αρχηγού, πως «όταν δημιουργηθούν τα εργοστάσια εμφιαλωμένων, θα καλυτερέψουν λέει οι δημόσιες πηγές λόγω ανταγωνισμού«: ο Δημοσιουπαλληλίξ και ο ΒρέξειΧιονίσειΕγωΘαΠληρωθίξ, υπεύθυνοι καθαρισμού των αγωγών που βαριούνται ελλεεινά, ξαφνικά λέει θα νιώσουν πως πρέπει να καθαρίσουν τους σωλήνες ώστε το δημόσιο νερό να γίνει καλύτερο από το εμφιαλωμένο, και θα δουλεύουν περισσότερο και πιο μεθοδευμένα (τώρα πως ενώ τόσα χρόνια οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι βαριούνταν να καθαρίσουν τους αγωγούς, και τώρα ξαφνικά θα αποκτήσουν όρεξη δε το κατάλαβε ο Αφελίξ, αλλά πίστεψε τα λόγια του αρχηγού).

Ρωτάει τότε ο Φτωχαδίξ:

«Ρε συμπολίτες, καλά τα λέτε. Το νερό είναι μολυσμένο, γενικά δεν είναι καλής ποιότητας. Οι περισσότεροι αναγκάζεστε να πάτε στο διπλανό χωριό και να πληρώσετε και για εμφιαλωμένο νερό αλλά και για μεταφορικά, μόνο και μόνο για να πάρετε καθαρό νερό. Άλλοι πηγαίνετε στο διπλανό και στο παραδιπλανό χωριό επειδή δε προλαβαίνετε να πιείτε νερό από τις δικές μας πηγές, πάντα σας προλαβαίνουν άλλοι. Γιαυτό και υποστηρίζετε να ανοίξουν εργοστάσια εμφιαλωμένων νερών.

Όμως, έχω μια απορία: γιατί να μην επισκευάσουμε τις δικές μας πηγές, να τις κάνουμε ακόμα καλύτερες ώστε το νερό που τρέχει να είναι καθαρό, καθαρότερο και από το εμφιαλωμένο, και να ανοίξουμε περισσότερες πηγές ώστε να προλαβαίνεται να πιείτε όλοι?»

Ο Κοκκαλίξ σάστισε. Δε σκέφτηκε κάτι έξυπνο να πει, να δείξει με κάποιο τρόπο ότι το επι πληρωμής καθαρό νερό θα είναι καλύτερο από το δωρεάν καθαρό νερό (και πως να το πει? αν το δημόσιο νερό θα είναι και καθαρό και δωρεάν, γιατί κάποιος να πληρώσει για να πιεί νερό?)

Ο Ευρωπουλίξ, ο Εξεταστίξ Αποτυχίξ και ο Αφελίξ έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Μήπως είχε άραγε δίκιο ο Φτωχαδίξ? Γιατί να πληρώνουμε για καθαρό νερό, αντί να καθαρίσουμε το δημόσιο νερό ώστε να έχουμε δημόσιο δωρεάν καθαρό νερό?

Όλοι περίμεναν την άποψη του αρχηγού. Και ο αρχηγός περίμενε χρόνια αυτή τη στιγμή. Τόσα χρόνια μόλυνε μεθοδικά το νερό, μείωνε τα χρήματα για την επισκευή των αγωγών, και επέτρεπε τη δημιουργία εργοστασίων σόδας. Με καθαρή και δυνατή φωνή λοιπόν λέει τα λόγια που τόσες φορές είχε κάνει πρόβα, περιμένωντας αυτή τη στιγμή:

-«Συμπολίτες μου, θα ήθελα πολύ να ανοίξω περισσότερες πηγές, και να καθαρίσω τις δημόσιες, αλλά τα λεφτά δε φτάνουν…»

-«Αφού εσύ τα μείωνες μεθοδικά τόσα χρόνια γι’ αυτό το λόγο…» πετάχτηκε ο Φτωχαδίξ, και όλοι τον επέπληξαν και του είπαν να σκάσει για να μιλήσει ο αρχηγός.

-«Είναι μεγάλο το κόστος για να επισκευάσουμε τις υπάρχουσες υποδομές, όσο και για να ανοίξουμε νέες πηγές. Από την άλλη, υπάρχουν ήδη τα εργοστάσια σόδας, που πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε εργοστάσια εμφιαλωμένου νερού. Έπειτα, υπάρχουν πολλοί επενδυτές από τα γειτονικά χωριά που θέλουν να επενδύσουν και να κάνουν εργοστάσια εμφιαλωμένου νερού εδώ. Και πιστέψτε με, μπορούν να τα κάνουν πολύ γρήγορα»

-«Έτσι, όλοι όσοι θέλετε θα μπορείτε να αγοράζετε εμφιαλωμένο, αλλά φυσικά, εσύ Φτωχαδίξ θα μπορείς πάντα να πίνεις από τις δημόσιες πηγές. Και σου εγγυόμαι ότι τα εργοστάσια δε θα επηρεάσσουν καθόλου, μα καθόλου την ποιότητα του »

Και όλοι συμφώνησαν, εκτός από τον Φτωχαδίξ…

Λίγα χρόνια αργότερα, το σχέδιο του αρχηγού και των Ρωμαίων είχε ολοκληρωθεί: τα λεφτά για τις επισκευές των αγωγών είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, όπως ήταν άλλωστε προσυμφωνημένο, τόσο που δεν έφταναν ούτε για την επισκευής μιας βρύσης. Τα εργοστάσια, παρά τις δεσμεύσεις του αρχηγού άνοιξαν δίπλα στις δημόσιες πηγές και με τα απόβλητα τους μόλυναν τις δημόσιες. Έτσι το νερό των δημόσιων πηγών, τόσο λόγο της μόλυνσης -φυσικής και τεχνητής- όσο και λόγω της αδυναμίας επισκευής τους, δεν ήταν πλεόν πόσιμο. Και ο Φτωχαδίξ αναγκάζονταν να δανείζεται λεφτά για να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό, να δανείζεται λεφτά για να πίνει νερό, αυτό το δημόσιο αγαθό που κάποτε ήταν δωρεάν…

———————————————————–

Σημείωση Νο1: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή γεγονότα φυσικά και δεν είναι τυχαία.

Σημείωση Νο2: Μη χάσετε το ρεμέικ του «ο Αστερίξ στην χώρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων» που γυρίζετε αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα. Σκηνοθέτης: Μαριέττα Γιαννάκου, Παραγωγοί: ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Κομπάρσοι: ΔΑΠ

Σημείωση Νο3: Το κατάστημα πληροφορεί το αγαπητό κοινό ότι ο ιδιοκτήτης του δεν είναι χρωματισμένος, ούτε έχει κατεύθυνση, προς αποφυγή χρωματισμού του ιδιοκτήτη ως μπλε – πράσσινου – κόκκινου power ranger ή αριστερού – δεξιού – κεντρώου – ακροκεντρώου – μέσου – επιθετικού – έλα λίγο πιο πίσω – πάρτο λίγο ακόμα – ώπα! εκεί είσαι!

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in Αντίπληροφόρηση, Εκπαίδευση, Μικρές ιστορίες. Bookmark the permalink.

42 Responses to Ο Αστερίξ στη χώρα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

 1. Ο/Η j95 λέει:

  Το σενάριό σου πάσχει στο σημείο που υποτίθεται ότι ακολουθείται η στρατηγική της μόλυνσης του δημοσίου νερού: το καθηγητικό κατεστημένο, οι φοιτητοπατέρες των πανεπιστημίων και ο καλός λαός που βάζει 10.000 βύσματα για να βρεθεί από την Ξάνθη στην Αθήνα δεν έχουν καμία ανάγκη από την κακιά κυβέρνηση ώστε να μετατρέψουν το δημόσιο πανεπιστήμιο σε σκατά. Μια πρόχειρη μελέτη των συγγενικών και κομματικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη ΔΕΠ και τους φοιτητοπατέρες οποιουδήποτε πανεπιστημίου θα σε πείσει.

 2. Ο/Η j95 λέει:

  Επίσης το ΕΜΠ φέτος πήρε 15% (3 εκατομμύρια ευρώ) περισσότερα λεφτά από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση που υποτίθεται ότι του κλείνει τη βρύση.

 3. Ο/Η x-psilikatzoy λέει:

  Θα σου απαντούσα κι εγώ με αναλύσεις και προβλέψεις και στοιχεία και παραδείγματα ΑΝ είχα σπουδάσει. Έμεινα λοιπόν στο 2007 λόγω της δωρεάν παιδείας μας να διαβάζω ότι μπορώ δεξιά αριστερά και να εμπιστεύομαι (δυστυχώς) το ένστικτο μου. Γιατί κάτι άλλο η δωρεάν δημόσια παιδεία δεν.

  Και το «διψασμένοι» μην το παίρνεις καθόλου μεταφορικά. Είναι πολλοί οι διψασμένοι για μάθηση που ΔΕΝ μπορούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ΔΕΝ είναι μόνο για τους «πλούσιους» και απορώ πώς το ΄χετε πάρει τόσο πολύ λάθος.

 4. j95
  Δεν είναι ανάγκη να σου μολύνει το κράτος το νερό. Όπως είπες, το καθηγητικό κατεστημένο, οι φοιτητοπατέρες των πανεπιστημίων και ο καλός λαός που βάζει 10.000 βύσματα για να βρεθεί από την Ξάνθη στην Αθήνα είναι ήδη αρκετά για να μολύνουν το δημόσιο νερό. Είναι αυτό που ονόμασα «φυσική φθορά», υπάρχει ήδη και το κράτος δε χρειάζεται να κάνει τίποτα.

  Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να μην επισκευάσει τους σωλήνες. Τίποτα άλλο. Να στο πω απλά, το μόνο που χρειάζεται είναι να μην εξυγειάνει τον δημόσιο τομέα. Να μειώσει κιάλλο τα χρήματα για την έρευνα (βλέπε επισκευή σωλήνων).

  Οπότε ο δημόσιος τομέας παραμένει χάλια, και ενώ δεν κάνει προσπάθεια εξυγείανσης, παρουσιάζει τα ιδιωτικά σαν την μόνη λύση.

  Το ότι πήρε το ΕΜΠ παραπάνω λεφτά τι ακριβώς σημαίνει? Ότι αυξήθηκαν τα χρήματα για την παιδεία? Μήπως άραγε δε δίνουμε τα λιγότερα λεφτά σαν κράτος για την παιδεία? Μήπως άραγε δεν μειώνεται σταδιακά, λίγο λίγο αλλά σταθερά?

  Μια απλή αναζήτηση στο google:

  «Οι δαπάνες του κράτους για την παιδεία έμειναν τα τελευταία χρόνια καθηλωμένες στο μοναδικά ισχνό -για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ, με τη δικαιολογία ότι «δεν τις σηκώνει η οικονομία».» (πηγή)

  «Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου το κράτος δεν δίνει τόσο λίγα χρήματα για την παιδεία. Οπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2004 μόλις το 6,6% του προϋπολογισμού (3,8% του ΑΕΠ) οδεύει προς την εκπαίδευση όταν στην Ελβετία το κράτος δίνει το 14,2%, στη Νορβηγία το 15,3%, στο φτωχό Μεξικό το 22,4% και στην Ουγγαρία το 12,9%.» (πηγή).

  «Μείωση δαπανών για την παιδεία. Ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων του Υπουργείου Παιδείας πέφτει στο 5,9% το 2007 από 8,1% το 2006, ενώ η αύξηση στις δαπάνες παιδείας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περιορίζεται στο 6,8% το 2007 από 14,6% το 2006. Στις καλένδες η προεκλογική δέσμευση για αύξηση των δαπανών στην παιδεία στο 5% του Ακαθόριστου Εθνικού Προϊόντος. Αντίθετα οι δαπάνες για την παιδεία ως ποσοστό του Ακαθόριστου Εθνικού Προϊόντος μειώνονται κάθε χρόνο επί ΝΔ.» (πηγή)

  «Έτσι, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2004 (Τακτικού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) για την Παιδεία προβλέπεται να ανέλθουν σε 5.550 εκ. ευρώ ή 3,3% του προβλεπόμενου για το 2004 ΑΕΠ, έναντι εκτίμησης 3,3% του ΑΕΠ για το 2002 και 3,56% του ΑΕΠ για το 2001. Η μείωση των δαπανών για την Παιδεία ως ποσοστού επί του ΑΕΠ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια γίνεται σαφέστατη!» (πηγή)

  Δε θέλω να φέρω και άλλα παραδείγματα ότι η γη κινείται, ακόμα και αν το ΕΜΠ φαίνεται σταθερό.

 5. Ψιλικατζού,
  φυσικά και όσα αναφέρω παραπάνω δε θα ήμουν σε θέση να τα έχω σκεφτεί αν δεν είχα συζητήσει με 2-3 άτομα και δεν είχα πάει και σε 2-3 συνελεύσεις να δω για τι πράμα συζητάμε. Και γω δεν είχα ιδέα για τα τεκταινόμενα στο τομέα της δημόσιας παιδείας. Το γιατί δε σπούδασες δε το γνωρίζω.

  Το «διψασμένοι» δε το παίρνω καθόλου μεταφορικά, πιο καλή παρομοίωση της παιδείας με το νερό δε θα μπορούσα να έχω σκεφτεί.

  «Είναι πολλοί οι διψασμένοι για μάθηση που ΔΕΝ μπορούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.»

  Για ποιο λόγο? Δε κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή? Γιατί να σου πω, αν το κράτος ήθελε να βοηθήσει στον τομέα αυτό, θα άφηνε να υπάρχουν σχολές με βάση κάτω του 10 (τώρα τι σχολές είναι αυτές…) ώστε να συνεχίζουν να σπουδάζουν εδώ οι Έλληνες (εγώ είμαι υπερ του μέτρου που ψήφισαν, ναι στη βάση του 10, αλλά λέω αν). Κοίτα όμως τώρα κουτοπονηριά το κράτος: κλείνοντας αυτές τις σχολές, διώχνουν 20.000 φοιτητές (το νούμερο το άκουσα, δε το διασταύρωσα) στο εξωτερικό. Από την άλλη, έρχονται και σου δίνουν τα ιδιωτικά για να μην τρέχεις στο εξωτερικό.

  Δε μου φαίνεται τυχαίο να θέσπισαν την ελάχιστη βάση στο 10, την δεδομένη χρονική στιγμή που θέλουν να περάσουν τον νόμο περί ιδιωτικών.

  Και δεν έχω καταλάβει γιατί «Η αναθεώρηση του άρθρου 16 ΔΕΝ είναι για τους πλούσιους».

 6. Ο/Η nassos λέει:

  Οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους έξω. Οι γονείς που πουλάνε σπίτι, αγροκτήματα, παίρνουν δάνειο κλπ. για να στείλουν τα παιδιά στου Βρετανία (για ΗΠΑ δεν το συζητώ), η αναθεώρηση θα τους βοηθήσει πάρα πολύ. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι καλύτερο να εξάγουμε €1 δισ. φοιτητικό συνάλλαγμα;

  όσο για τη βάση του 10… Ιταλική Φιλολογία προ 4ετίας έμπαινες με 2.5 αν θυμάμαι καλά. Αν είναι να μπαίνουν ΟΛΟΙ, τότε χάσατε… έτσι πέφτει το επίπεδο σπουδών.

 7. Πολύ σωστός dizzydream!!!
  Μόνο που σε αυτό το φαγοπότι δεν είναι όλο το χωριό καλεσμένοι, αλλά μόνο ο αρχηγός και η φρουρά του. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε…Κακοφωνίξ.

 8. Ο/Η ngiotis λέει:

  Να συνεχίσω την ιστορία σου;
  Μετά το μολυσμένο νερό με πρόφαση του αρχηγού ότι το νερό δεν τους φτάνει, θα προχωρήσουν και στο άνοιγμα της πόρτας του χωριού προς τους Ρωμαίους για να τους φέρουν νερό.
  Έτσι, σιγά σιγά αφού οι Ρωμαίοι θα έχουν μπει στο χωριό, θα τους κατακτήσουν χωρίς οι κάτοικοι του χωριού να καταλάβουν τίποτα. Έτσι θα χαθεί από το χάρτη άλλο ένα ελεύθερο γαλατικό χωριό και θα γίνει μέλος της «Ρωμαϊκής Ειρήνης»
  —————————-
  Με αυτή την συνέχεια θέλω να προχωρήσω λίγο την σκέψη σου και να σου πω ότι μετά το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα αναθεωρηθούν και άλλα άρθρα εξίσου ή και περισσότερο σημαντικά.
  Νομίζωμ ότι είναι καιρός να αντιδράσουμε.

 9. Nasso,
  ήθελα να σου απαντήσω και στο σχόλιο στην m13, αλλά δε μπορώ να μιλήσω εκεί μέσα.

  Καταρχήν, για όσα είπες εδώ: «Αν είναι να μπαίνουν ΟΛΟΙ, τότε χάσατε… έτσι πέφτει το επίπεδο σπουδών.»

  Εννοείτε πως είμαι ΥΠΕΡ της κατώτερης βάσης 10, που θέσπισε η τρέχουσα κυβέρνηση (το είπα και πιο πάνω, κοίτα αν θες). Εννοείτε πως ΔΕΝ μπορεί να λέγεται «Σχολή Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ούτε καν ΤΕΙ βασικά) μία σχολή όπως η ιταλική φιλολογία με βάση 2,5 (έλεος!!!).

  Οπότε υποθέτω άστοχα μου είπες «τότε χάσατε… «, δεν ανήκω εγώ στη μερίδα που υποστηρίζει να ανοίξουν αυτές οι σχολές ξανά, και να μπαίνουν οι στόκοι με βαθμό απολυτηρίου 3 (πρέπει να προσπαθήσεις πολύ πάντως για να βγάλεις τέτοιο βαθμό…) σε σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Απλά λέω πως είναι πολύ πονηρή η κυβέρνηση, από τη μία θεσπίζει έναν τέτοιο νόμο, που πολλοί, και εγώ μαζί με αυτούς, λένε «Μπράβο, επιτέλους κτλ», και από την άλλη λέει στους στόκους «Εσείς που ήταν φύγατε υποστηρίξτε να γίνουν τα ιδιωτικά για να μείνετε εδώ». Και έτσι έχει και με το μέρος της ακόμα ένα σύμμαχο. Είναι πολύ ύπουλο, γιατί σκέψου πως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράμα που έκανε η κυβέρνηση για να ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ τη δημόσια παιδεία ήταν να κλείσει αυτές τις σχολές ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ακόμα περισσότερα άτομα να φύγουν έξω. Δεν είναι λίιιγο παράξενο? Το μοναδικό πράμα που κάνανε για την εξυγίανση της δημόσιας παιδείας τους βολεύει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ στο να προωθήσουν τα ιδιωτικά.

 10. Ο/Η nassos λέει:

  Το σχόλιο μου «τότε χάσατε» αναφερόταν γενικώς. Μην ξεχνάς πως αντέδρασε η ΚΕΔΚΕ για αυτό το πλαφον.

  όσο για τα ιδωτικά, το Deree εδώ στην Ελλάδα είναι περίπου 70 χρόνια. Μέχρι το 1981 αναγνωριζόταν από το Ελληνικό Κράτος. Μέχρι και πριν 3 χρόνια ήταν και το University of LaVerne στην Αθήνα (με δίδακτρα €11.000). Έκλεισε λόγω κακοδιαχείρισης από τους Έλληνες εκπροσώπους.

  Τα ιδιωτικά, Γιώργο, υπάρχουν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Και πριν καν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση υπήρχαν. Απλά όλα τα κόμματα έκαναν τις πάπιες επάνω σε αυτό το θέμα. Εμ, ήρθε η Ε.Ε και η «Στρατηγική της Λισσαβώνας» που αναγκάζει το εκάστοτε Ευρωπαϊκό κράτος να αναγνωρίζει εκπαιδευτικά ιδρύματα με έδρα άλλη χώρα-μέλους της Ε.Ε και βγαίνουν και φωνάζουν.

  όσο για τα ΤΕΙ της επαρχίας, συγγνώμη αλλά αυτή η Ιστορία μου θυμίζει τα στρατόπεδα του Ε.Σ, που ανοίγανε με ρουσφετολογικά κριτήρια χωρίς σχεδιασμό και υποδομές.

 11. Και για να απαντήσω Nasso και στο σχόλιο που έκανες στην m13:
  «Ιταλία: Τα ίδια έλεγαν για τα μη-κρατικά Πανεπιστήμια, όμως τα Δημόσια αναβαθμίστηκαν χάρη στον ανταγωνισμό και πλέον τα βαζουν στα ΙΣΑ με τα Μη-κρατικά»

  Πρώτον, δε μπορείς να συγκρίνεις μία άλλη χώρα με την Ελλάδα έτσι απλά. Δε μπορείς να αφήνεις έξω όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν το πως θα εξελιχθεί η παιδεία σε μία χώρα, φέρνοντας παράδειγμα μία άλλη χώρα που έγινε καλύτερη. Η Ιταλία καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα, άρα δε θα πει πως όπως εξελίχθηκαν τα πράματα εκεί θα εξελιχθούν και εδώ. Για παράδειγμα, μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει στο Μεξικό, να γίνουν ιδιωτικά και ταυτόχρονα να αναβαθμιστούν τα δημόσια, και να μου πεις: «Κοίτα τι έγινε στο Μεξικό». Όμως, λίγο παραπάνω έγραψα πως για παράδειγμα το Μεξικό δίνει το 22,4% του προϋπολογισμού του στην παιδεία, ενώ η Ελλάδα κοντά στο 6,6% (δε μπορείς να το αφήσεις απέξω αυτό). Και μπορεί για παράδειγμα, η παιδεία να αναβαθμίστηκε, όχι λόγο της ύπαρξης των ιδιωτικών, αλλά επειδή αυξήθηκαν οι δαπάνες στην παιδεία (μπορεί αυτό να έγινε και εντελώς συμπτωματικά ταυτόχρονα με την ίδρυση των ιδιωτικών, δηλαδή να ήταν προγραμματισμένο να αυξηθούν τα χρήματα για την παιδεία). Δε μπορείς να πεις ότι λόγω του ενός επηρεάστηκε το άλλο, μπορεί απλά να έτυχε να γίνανε ταυτόχρονα. Οπότε αν θες να συγκρίνεις πρέπει να μιλάς για όμοια πράματα, ή να λαμβάνεις υπόψιν σου όλους τους παράγοντες. Αν μοιάζαμε σε αρκετά σημεία με την Ιταλία σε οικονομία, παιδεία κτλ θα δεχόμουν το παράδειγμα σου.

  «Νοσοκομεία στην Ελλάδα:
  Χάρη στην αναβάθμιση λόγω 2004, πλέον προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες με τα Ιδιωτικά (σίτιση, δωμάτια, προσωπικό, υποδομές γενικότερα) και το σημαντικότερο, οι ασφαλιστικές εταιρίες πλέον κοιτάζουν με ενδιαφέρον να κλείσουν θέσεις σε Δημόσια Νοσοκομεία, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα των νοσοκομείων.»

  Όσον αφορά αυτό, η αναβάθμιση είναι μία έννοια σχετική. Μπορεί μία ποδοσφαιρική ομάδα λ’ κατηγορίας να ανέβει στην κ’ κατηγορία. Αυτό είναι αναβάθμιση, αλλά δε μπορείς να πεις ότι είναι και καλή ομάδα, ότι είναι α’ ή β’ κατηγορίας, και ότι είσαι ευχαριστημένος με την επίδοση της.

  Το ότι από το «μπουρδέλο» η δημόσια υγεία αναβαθμίστηκε σε «οίκο ανοχής» είναι μία αναβάθμιση. Δεν είναι όμως αυτό που θέλαμε σαν πολίτες ε? Ναι μεν είναι ένα βήμα, αλλά θέλουμε πολλά παραπάνω για να πούμε ότι εξυγιάνθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δε μου αρκεί η αναβάθμιση από «μπουρδέλο» σε «οίκο ανοχής» για να πω «μπράβο» στο κράτος.

 12. Ο/Η dizzydream λέει:

  …και κάθε περιπέτεια του Αστερίξ τελειώνει με τσιμπούσι – το μεγάλο φαγοπότι.

 13. Τώρα είδα το δεύτερο σχόλιο σου, έγραφα ταυτόχρονα το δικό μου.

  Όσον αφορά τα ιδιωτικά που υπήρχαν, καταρχήν δε σου κρύβω πως μέχρι πέρσι δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με τα «εκπαιδευτικά» και δεν ήξερα τίποτα. Τα ιδιωτικά φυσικά και υπήρχαν και κάνανε όλοι την πάπια επίτηδες. Είναι το παράδειγμα των «εργοστασίων σόδας» που έλεγα παραπάνω: εξυπηρετούν τους πλούσιους (αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα τέλος πάντων) και παράλληλα είναι έτοιμα με λίγες τροποποιήσεις να γίνουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Τους βόλευε πολύ που υπήρχαν, καθώς τώρα έρχονται και σου λένε: «Που να αναβαθμίζουμε την παιδεία τώρα, θέλει χρόνια και πολλά λεφτά. Λεφτά δεν έχουμε, και από την άλλη γιατί να περιμένουμε τόσο καιρό μέχρι να τα φτιάξουμε? Να, υπάρχουν έτοιμα τα ιδιωτικά/κολλέγια, τόσα χρόνια στην Ελλάδα, τα πατάμε και ένα βάψιμο και τα κάνουμε Ιδιωτικά ΑΕΙ, ισάξια με τα δημόσια».

 14. Ο/Η lintaka λέει:

  Αναρωτιέμαι τι έχει σπουδάσει ο καθένας σας και που… ή αν κάποιοι από εσάς συνεχίζουν να σπουδάζουν. Προφανώς θεωρείτε ότι είναι πλέον σημαντικό το ζητήμα για να ασχολείστε τόσο.. Μόνο εγώ έχω περάσει στην φάση της αποδοχής του ελληνικού συστήματος «είμαι πολιτικός και τρώω τα λεφτά σας κοροϊδεύοντάς σας με ρουσφέτια τύπου θα στείλω τον γιό σου στο στρατό στο διπλανό γαλατικό χωριό, οπότε ψήφισέ με να ξαναφάω τα λεφτά σου?»

  Υ.Γ.1 Οι Ρωμαίοι στρατιώτες είναι στο Γαλατικό Χωριό με δυσμενή;

  Υ.Γ. (άνευ ειρωνικήε διάθεσης) Το «εννοείται», όταν δεν το χρησιμοποιείς ως ρήμα β’ πληθυντικού (εσείς ……ε), γράφετΑΙ στο τέλος με ΑΙ…

 15. @lintaka
  Τέλειωσα Πληροφορική στα Γιάννενα, συνεχίζω να σπουδάζω, είμαι στο δεύτερο έτος στο μεταπτυχιακό (Πληροφορική) στα Γιάννενα. Ναι, θεωρώ σημαντικότατο το ζήτημα του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο θα ακολουθήσουμε εμείς και στη συνέχεια οι επόμενες γενιές στην Ελλάδα, από το οποίο άλλωστε έμεσα εξασφαλίζεται το «ζειν» του καθενός. Κακώς κατ’ εμέ είσαι στη φάση της αποδοχής της υπάρχουσας κατάστασης.

  ΥΓ1: δεν αντελήφθην?! (που έλεγε και ο Καραβανέας στις «Ελλάδος τα παιδιά»)
  ΥΓ2: δεκτή η διόρθωσις (γνωστή -αλλά παραβλεπόμενη λόγω κεκτημένης ταχύτητας- η περίπτωση του απρόσωπου ρήματος «εννοείται», αλλά το τελευταίο πράγμα που με νοιάζει σε μία τέτοια συζήτηση είναι η ορθογραφία…)

 16. Ο/Η nassos λέει:

  Η Ιταλία καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα, άρα δε θα πει πως όπως εξελίχθηκαν τα πράματα εκεί θα εξελιχθούν και εδώ.
  ========================================
  Λάθος. Το πρόβλημα που έχουμε εμείς τώρα το είχαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

  Δεν είναι όμως αυτό που θέλαμε σαν πολίτες ε?
  ====================================================
  Deluxe Δημόσια νοσοκομεία μην περιμένεις.

  Το ΕΣΥ πάσχει απο μηχανοργάνωση και από τα λεγόμενα «πιράνχας» (προμηθευτές). Καιρός να μπεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (συστήματα ERP, procurement κλπ.)

  όσο για τα ιδιωτικά κολέγια, μόνο το Deree College και το American College of Thessaloniki έχουν υποδομές ικανές να καλύψουν τις απαιτήσεις του Κράτους. Να δεις που η αναθεώρηση (τώρα που συναίνεσαν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) θα γίνει πολύ αυστηρότερη. Και καλά θα κάνουν.

 17. Και άντε και η Ιταλία είχε το ίδιο πρόβλημα το 1980. Τι σε κάνει να πιστεύεις πως τα πράματα θα εξελιχθούν εδώ όπως εκεί? Τι ομοιότητες έχουμε, πέρα από την ομοιότητα του προβλήματος? Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αν πάρω εγώ ένα δέντρο από κάπου, το φυτέψω στην Ιταλία και ευδοκιμήσει, θα ευδοκιμήσει και στην Ελλάδα? Το κλίμα (βλέπε κοινωνικο-πολιτικο-οικονομική κατάσταση) δεν είναι ίδιο σε Ιταλία και Ελλάδα.

  «Deluxe Δημόσια νοσοκομεία μην περιμένεις.»
  Βασικά αυτή είναι η διαφορά. Εγώ θέλω να γίνει το καλύτερο δυνατό. Δεν αποδέχομαι την υπάρχουσα κατάσταση. Ναι, να πάμε β’ και α’ κατηγορία. Πληρώνω σαν πολίτης και αναμένω τις απαραίτητες υπηρεσίες. Όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κατά κει πάει το πράμα, το είδα και στο συνέδριο Πληροφορικής του Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη.

  Τέλος για τα κολέγια δε μπορώ να εκφέρω εμπεριστατωμένη γνώμη, γιατί δεν έχω κανένα γνωστό ή φίλο που έχει πάει. Δέχομαι αυτό που λες περί υποδομών Deree και ACOT. Απλά δε κατάλαβα τι εννοείς όταν λες πως η αναθεώρηση θα γίνει αυστηρότερη.

 18. Ο/Η Manblogg λέει:

  Εγώ από την άλλη να ρωτήσω για ποιο λόγο κάποιος ο οποίος θα το επιθυμούσε για τον α’ ή β’ λόγο, να μην έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το εμφιαλωμένο νερό στο χωριό του; Σε άλλα χωριά αυτό λέγεται ελευθερία επιλογών. Αυτό που δεν καταλαβαίνω δηλαδή είναι για ποιο λόγο να απαγορεύεται δια ροπάλου (ή νόμου) η παραγωγή νερού (καλύτερου, χειρότερου ίδιου ή οτιδήποτε) εκτός από αυτού που πίνουν οι περισσότεροι από τον έναν και μόνο «ισόβιο» παραγωγό. Έστω παραγωγή νερού σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα συμφωνούσε μια επιτροπή «σοφών ειδικών» , αλλά από οποιοδήποτε παραγωγό το επιθυμούσε να το επιχειρήσει και έστω σε μεγαλύτερο κόστος σε αυτόν που θα επιθυμούσε να το αγοράσει.
  Και με το νερό ας πούμε ότι υπάρχουν πεπερασμένες φυσικές πηγές και υπάρχει κίνδυνος κάπου κάποτε να στερέψει και άρα είναι εθνικής !? σημασίας αγαθό άρα ας το αφήσουμε στα χέρια μιας δυνατής μονοπωλιακής ομάδας που την ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια να το διαχειρίζεται όσο καλά ξέρει να το χειρίζεται. (Στα χωριά που λειτουργεί πραγματικός ανταγωνισμός, σχετική ελευθερία αγοράς, αντιμονοπωλιακές συνθήκες και δημοκρατία , βέβαια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούν/εφευρεθούν εναλλακτικές πηγές/μέθοδοι παρασκευής, συλλογής, συντήρησης νερού όπως γίνεται και με άλλα αγαθά σε καθημερινή βάση σ’αυτά τα χωριά, οπότε μάλλον δεν κάνουμε και την καλύτερη επιλογή παραπάνω αλλά έστω..)

  Αλλά το σημερινό επίπεδο και ποιότητα της δημόσιας παιδείας στην Ελλάδα δεν ξέρω τι έχει να προστατέψει μέσα από μια τέτοια απαγόρευση.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 19. Manblogg,
  συνοπτικά, ΑΝ ΔΕΝ επηρέαζε το ένα το άλλο, φυσικά και ας είχε κάποιος τη δυνατότητα να αγοράσει το εμφιαλωμένο νερό στο χωριό του, που είναι καλύτερης ποιότητας.

  ΑΛΛΑ, αυτή η «δυνατότητα» που δίνεις αρχικά σε κάποιους λίγους να αγοράσουν εμφιαλωμένο, θα γίνει «μοναδική λύση» για όλους αργότερα, ανεξαιρέτως. ΌΛΟΙ θα αναγκάζονται να αγοράσουν εμφιαλωμένο.

  Ακόμα πιο μονολεκτικά, όπως προείπα, θα μολυνθεί το νερό και το εμφιαλωμένο θα είναι μοναδική λυσή.

  Σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Δες το σύστημα υγείας μας. Όποιος θέλει καλή ποιότητα (αν για παράδειγμα θέλεις να κάνεις μία πολύ σοβαρή εγχείρηση) ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ανγκαστικά και θα πας σε ιδιωτικό. Ε, για να μη στα πολυλογώ, αυτό θα γίνει και στην παιδεία: επειδή όλοι θα θέλουμε να έχουμε καλή παιδεία, και τα δημόσια θα είναι χάλια, θα πηγαίνουμε όλοι στα ιδιωτικά, επί πληρωμής φυσικά. Και κάποιοι δε θα έχουν. Και θα πίνουν από το μολυσμένο, βρώμικο, ελάχιστο νερό.

  Δεν είναι θέμα ότι είμαι αντίθετος στην λογική να έχει κάποιος τη δυνατότητα να πάρει εμφιαλωμένο. Είναι αυτό που γράφω στο τέλος της ιστορίας:

  «Λίγα χρόνια αργότερα, το σχέδιο του αρχηγού και των Ρωμαίων είχε ολοκληρωθεί: τα λεφτά για τις επισκευές των αγωγών είχαν μειωθεί στο ελάχιστο, όπως ήταν άλλωστε προσυμφωνημένο, τόσο που δεν έφταναν ούτε για την επισκευής μιας βρύσης. Τα εργοστάσια, παρά τις δεσμεύσεις του αρχηγού άνοιξαν δίπλα στις δημόσιες πηγές και με τα απόβλητα τους μόλυναν τις δημόσιες. Έτσι το νερό των δημόσιων πηγών, τόσο λόγο της μόλυνσης -φυσικής και τεχνητής- όσο και λόγω της αδυναμίας επισκευής τους, δεν ήταν πλέον πόσιμο. Και ο Φτωχαδίξ αναγκάζονταν να δανείζεται λεφτά για να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό, να δανείζεται λεφτά για να πίνει νερό, αυτό το δημόσιο αγαθό που κάποτε ήταν δωρεάν…»

 20. Ο/Η Manblogg λέει:

  Δηλαδή η ανικανότητα του δημόσιου τομέα να διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους (είτε είναι αυτοί νερό, υγεία ή παιδεία) μεταφράζεται σε τιμωρία με τη μορφή απαγόρευσης σε όσους θα ήθελαν να προσφέρουν εναλλακτικές υπηρεσίες στους πολίτες της κοινωνίας; Συγνώμη αλλά πιο αντιδημοκρατικό, άδικο και απάνθρωπο από αυτό το σενάριο δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.
  Αν θες να δεχθούμε ότι όντως οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας είναι καλύτερες από τις κρατικές σε αυτό το επίπεδο, τότε αυτό που έχει να κάνει το κράτος είναι να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνιστάς καλύτερα θα ήταν να μην είχαν δημιουργηθεί ποτέ αυτές οι υπηρεσίες γιατί υπάρχει η πιθανότητα να προσφέρουν βελτιωμένες υπηρεσίες με κάποιο κόστος;
  Αν θέλει να προστατέψει τους πραγματικά μη έχοντες (το όποιο κράτος) και δεν θέλει ή δεν μπορεί να προσφέρει αντίστοιχες δωρεάν υπηρεσίες, τότε θεσπίζει ασφαλιστικά συστήματα προσιτά στους μη έχοντες έτσι ώστε να έχουν φθηνότερη πρόσβαση στις καλύτερες ιδιωτικές υπηρεσίες αν χρειαστεί. Ακόμα καλύτερα χτίζει ένα σύστημα κοινωνικοοικονομικό έτσι ώστε μέσα από αυτό οι μη έχοντες να είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία έτσι ώστε να αντανακλά τον πραγματικό αριθμό ανήμπορων ανθρώπων που δεν μπορούν να δουλέψουν για να καλύψουν τις όποιες ασφαλιστικές ανάγκες του συστήματος.
  Το να λέμε όμως ότι φταίνε οι ιδιωτικές (ή μη κρατικές αν θες) υπηρεσίες για την αδυναμία του κράτους να βελτιώσει τις υπηρεσίες του και να μη δίνουμε καν τη δυνατότητα σε αυτές να αναπτυχθούν καταδικάζουμε όλο τον κόσμο σε στασιμότητα και με συγχωρείς αλλά αυτό ταιριάζει σε μια δικτατορία παρά δημοκρατία.

 21. Ο/Η nemertes λέει:

  Επειδή την ιστορία μου για το κοριτσάκι με τα σπίρτα την έχω πει, το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι το εξής. Σε απλή ελληνική και χωρίς ίχνος ειρωνίας.

  «Ποιο είναι το πρόβλημα;»

  Δεν έχω δει έναν που υποστηρίζει τα δημόσια πανεπιστήμια να μου δώσει μια σωστή απάντηση.

  Σαν το Καραμανλή που έβγαινε ως αντιπολίτευση και έλεγε «ΔΙΑΦΩΝΩ». Ωραία λέγανε, εσύ τι προτείνεις; Τίποτα, απλά διαφωνώ!

 22. Manblogg,
  Το έχεις πάρει λίγο λάθος το θέμα, και δεν έχεις καταλάβει τι παίζεται και τι υποστηρίζουμε τελικά.

  «Το να λέμε όμως ότι φταίνε οι ιδιωτικές (ή μη κρατικές αν θες) υπηρεσίες για την αδυναμία του κράτους να βελτιώσει τις υπηρεσίες του και να μη δίνουμε καν τη δυνατότητα σε αυτές να αναπτυχθούν καταδικάζουμε όλο τον κόσμο σε στασιμότητα και με συγχωρείς αλλά αυτό ταιριάζει σε μια δικτατορία παρά δημοκρατία.»

  Για όνομα του Θεού, δεν είπα ότι φταίνε οι ιδιωτικές για την κατάσταση των δημοσίων. ΔΕΝ φταίνε οι ιδιωτικές για την ΜΗ βελτίωση του δημόσιου. Το κράτος φταίει.

  -Το κράτος ΘΕΛΕΙ να ιδρύσει ιδιωτικά (προφανώς προς όφελος των λίγων-πλούσιων)
  -Για το σκοπό αυτό, το κράτος ΔΕΝ βελτιώνει την δημόσια παιδεία, δεν εξυγειάνει τον χώρο αυτό, δεν αυξάνει τα κονδύλια για την παιδεία, αντίθετα μάλλον τα μειώνει. Γιατί τα κάνει όλα αυτά? Για να φανεί σαν επιτακτική η ανάγκη των ιδιωτικών.

  «Αν θες να δεχθούμε ότι όντως οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας είναι καλύτερες από τις κρατικές σε αυτό το επίπεδο, τότε αυτό που έχει να κάνει το κράτος είναι να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Συνιστάς καλύτερα θα ήταν να μην είχαν δημιουργηθεί ποτέ αυτές οι υπηρεσίες γιατί υπάρχει η πιθανότητα να προσφέρουν βελτιωμένες υπηρεσίες με κάποιο κόστος;»

  Για άλλη μία φορά, δεν είμαι κατά των ιδιωτικών γιατί «υπάρχει η πιθανότητα να προσφέρουν βελτιωμένες υπηρεσίες με κάποιο κόστος». Δεν θέλω να δημιουργηθούν τα ιδιωτικά για έναν και απλούστατο λόγο: γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι οι μοναδικοί πάροχοι ποιοτικής παιδείας (έτσι όπως σταδιακά επίτηδες μειώνει το κράτος τα κονδύλια για την παιδεία) και αναγκαστικά ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ (όσοι τουλάχιστον θέλουν ποιοτική παιδεία).

  Στην αρχή, όταν ανοίξουν τα ιδιωτικά θα παν όσοι τα έχουν, και οι υπόλοιποι θα την παλεύουν με την δημόσια. Όταν όμως η δημόσια παιδεία γίνει τόσο χάλια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, τότε ακόμα και γω θα αναγκαστώ να δανείστω για να στείλω το παιδί μου να σπουδάσει σε ένα ιδιωτικό σχολείο. (βλέπε και κατηγορία «Νοσοκομεία – Σύστημας Υγείας»). Understood?

 23. nemertes,
  «Ποιο είναι το πρόβλημα;»
  τώρα με σκότωσες με αυτή την ερώτηση! Προσπάθησα να τα πω με έναν ευχάριστο τρόπο στο άρθρο, που συνάμα να είναι κατανοητός. Απάντησα σε τόσα σχόλια. Αφιέρωσα ένα ολόκληρο άρθρο και πολύ χρόνο. Και τώρα με σκοτώνεις…

  Αλλά επειδή σε έχω μία ιδιαίτερη συμπάθεια θα σου πω περιληπτικά ποιο είναι το πρόβλημα. Τώρα τι να πρωτοπώ (ή μάλλον, να ξανα-πώ) για το ποιο είναι το πρόβλημα…

  Εν ολίγοις, το πρόβλημα είναι ότι σε λίγα χρόνια η παιδεία που μέχρι στιγμής είναι δικαίωμα των πολιτών, θα είναι προνόμιο των λίγων. Θα μπορούν να σπουδάσουν όσοι θα έχουν λεφτά. Γιατί:
  -τα δημόσια θα είναι χάλια (βλέπε υποχρηματοδότηση)
  -τα ιδιωτικά θα είναι καλύτερης ποιότητας (εφόσον θα έχουν χρήματα από τα δίδακτρα να βελτιώσουν τις υποδομές τους)
  Οπότε όποιος θέλει να σπουδάσει και να κάνει ποιοτικές σπουδές, θα πρέπει να πάει στα ιδιωτικά και να πληρώσει αναγκαστικά. Όποιος θα τα έχει, θα μορφώνεται. Όποιος δεν τα έχει?!

  Πολύ χρήσιμο ήταν το σχόλιο του pølsemannen εδώ, που μας πληροφόρησε πως στην Σουηδία, που δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία, αυτό που κάνει το κράτος είναι να δίνει φοιτητικά δάνεια! Εκεί θα καταλήξουμε, και θα λέμε και ευχαριστώ στο κράτος για τα δάνεια. Και ξέρετε τι έστι δάνεια-τράπεζες…

  Και μη σου φαίνεται παράξενο και ουτοπικό το παραπάνω σενάριο, ένα απλό remake είναι, το έχουν ξαναγυρίσει ήδη και με μεγάλη επιτυχία, με τον τίτλο «Ελλάδα – Σύστημα Υγείας». Δες λίγο τι γίνεται τώρα στον τομέα της υγείας: όποιος θέλει να έχει καλή περίθαλψη, να μη διανυκτερεύσει σε ράντσο στο διάδρομο, να είναι σίγουρος για μία εγχείρηση κτλ, πάει σε ιδιωτικό ιατρείο και τα σκάει. Όσο και να έχει, προκειμένου να έχει «ποιοτική» περίθαλψη θα δανειστεί και θα τα σκάσει στο δημόσιο. Ε, το ίδιο θέλουν να γίνει και με την παιδεία. Απλό.

 24. Ο/Η Manblogg λέει:

  «Δεν θέλω να δημιουργηθούν τα ιδιωτικά για έναν και απλούστατο λόγο: γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι οι μοναδικοί πάροχοι ποιοτικής παιδείας (έτσι όπως σταδιακά επίτηδες μειώνει το κράτος τα κονδύλια για την παιδεία) και αναγκαστικά ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ (όσοι τουλάχιστον θέλουν ποιοτική παιδεία).»

  Ενδιαφέρουσα άποψη. Αναρωτιέμαι τι γίνεται αντίστοιχα στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης μέσης και πρωτοβάθμιας, όπου εκεί δεν απαγορεύεται να ιδρύονται μη κρατικά εκπαιδευτήρια (που είναι και υποχρεωτική υπ’όψιν σε αντίθεση με την ανώτατη). Δε θυμάμαι όταν πήγαινα σχολείο στο δημόσιο να υποφέραμε και να «αναγκαζόμασταν» να τρέχουμε στις σχολές Μωραίτη και στα εκπαιδευτήρια Δούκα. Ούτε αισθάνθηκα ποτέ ότι η ποιότητα παιδείας που είχα υστερούσε σε σχέση με αυτών που πηγαίναν ιδιωτικά. Επίσης δεν είδα το κράτος να μειώνει την παροχή ποιότητας αυτής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας μέσα από κάποιο υποχθόνιο σχέδιο και δόλο να μας πείσει να πληρώνουμε για να μεταπηδήσουμε στα ιδιωτικά.
  Το σενάριο που περιγράφεις μου φαίνεται ολίγον τραβηγμένο.

  Επίσης ενδιαφέρον το σημείο σου στην απάντηση στον nemertes που λες «-τα ιδιωτικά θα είναι καλύτερης ποιότητας (εφόσον θα έχουν χρήματα από τα δίδακτρα να βελτιώσουν τις υποδομές τους)». Να συμπεράνουμε άρα ότι τα σημερινής μορφής μεταλυκειακά εκπαιδευτήρια βαφτισμένα ΙΕΚ που παίρνουν χρήματα είναι καλύτερης ποιότητας εκπαιδευτήρια από τις αντίστοιχες σχολές των δημοσίων πανεπιστημίων αφού παίρνουν χρήματα; Δηλαδή πληρώνω δίδακτρα σημαίνει αναγκαστικά και καλύτερης ποιότητας παιδεία; Δε σου ακούγεται πολύ ..απλουστευμένο;

 25. «Αναρωτιέμαι τι γίνεται αντίστοιχα στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης μέσης και πρωτοβάθμιας, όπου εκεί δεν απαγορεύεται να ιδρύονται μη κρατικά εκπαιδευτήρια…»

  Το ίδιο πράγμα δε γίνεται και στη β’ βάθμια, με άλλη μορφή. Όχι με τα ιδιωτικά, αλλά με τα φροντιστήρια. Πιστεύεις ότι χωρίς φροντιστήρια οι βαθμοί (=ποιότητα γνώσης) των μαθητών θα ήταν ίδιοι στις πανελλαδικές? Όχι. Εκεί πηγαίνεις στο δημόσιο λύκειο, αλλά ξεκινάς και φροντιστήριο για να έχεις ολοκληρωμένη και καλής ποιότητας παιδεία. Τώρα δε ξέρω αν συμφέρει να πας σε ιδιωτικό, ή να πας σε δωρεάν δημόσιο και να τα δίνεις σε φροντιστήρια, πάντως το ίδιο πράγμα είναι για μένα και το ένα και το άλλο. Το μάθημα που γίνεται στο δημόσιο λύκειο δε σε καλύπτει «ποιοτικά», πάλι χρειάζονται χρήματα για να αποκτήσεις σωστή παιδεία.

  «Ούτε αισθάνθηκα ποτέ ότι η ποιότητα παιδείας που είχα υστερούσε σε σχέση με αυτών που πηγαίναν ιδιωτικά.»

  Δημόσιο πήγα, αλλά εγώ πάλι πίστευα ότι στο ιδιωτικό όντως γίνεται καλύτερο μάθημα, γιατί εκεί οι καθηγητές είχαν στην τάξη τους χρηματοδότες τους. Στο δημόσιο οι καθηγητές είχαν την «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία. Γιαυτό και όσοι ήμασταν δημόσιο τρέχαμε στα φροντιστήρια. Δε νομίζω οι μαθητές των ιδιωτικών να πήγαιναν φροντιστήρια.

  «Επίσης δεν είδα το κράτος να μειώνει την παροχή ποιότητας αυτής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας μέσα από κάποιο υποχθόνιο σχέδιο και δόλο να μας πείσει να πληρώνουμε για να μεταπηδήσουμε στα ιδιωτικά.»

  Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα μόνα -σχεδόν- χρήματα που στέλνει το κράτος είναι οι μισθοί, οι οποίοι είναι εξασφαλισμένοι, δε μειώνονται. Σε ένα πανεπιστήμιο υπάρχουν χίλια δυο άλλα πράγματα που χρειάζονται χρήματα (π.χ. εργαστήρια), τα οποίο μάλιστα καθορίζουν και την ποιότητα μιας σχολής. Πχ δεν νοείται σχολής πληροφορικής χωρίς εργαστήρια, ή αν θες, το πλήθος και η ποιότητα των υπολογιστών των εργαστηρίων καθώς και το πλήθος των εργαστηρίων μιας σχολής Πληροφορικής καθορίζουν αυτόματα και ένα μεγάλο κομμάτι του επιπέδου της σχολής. Τα εργαστήρια φυσικά εξαρτώνται άμεσα από την κρατική χρηματοδότηση, και άρα και η ποιότητα μιας σχολής εξαρτάται άμεσα (όχι αποκλειστικά) από την κρατική χρηματοδότηση .

  «Δηλαδή πληρώνω δίδακτρα σημαίνει αναγκαστικά και καλύτερης ποιότητας παιδεία;»

  Φυσικά και όχι. Δεν αρκούν μόνο τα χρήματα, αλλά και τα άτομα που διδάσκουν, η ποιότητα αν θες των καθηγητών/δασκάλων. Αλλά πιστεύω πως τα χρήματα παίζουν τεράστιο ρόλο (δες και λίγο παραπάνω με εργαστήρια σχολών Πληροφορικής).

  Επίσης νομίζω πως η προσπάθεια σου να συγκρίνεις ΙΕΚ με πανεπιστημίων ήταν άστοχη. Σύγκρινες ΙΕΚ που έχουν δίδακτρα με δημόσια Πανεπιστήμια, και είπες αν τα ΙΕΚ είναι καλύτερα από τα Πανεπιστήμια. Τα ΙΕΚ δε βγάζουν επιστήμονες. Τα ΙΕΚ είναι μονάδα παραγωγής αναλώσιμων για τις εταιρίες. Από ένα ΙΕΚ δε θα βγεις Πληροφορικός, με όλη την έννοια, επιστήμονας. Θα βγεις γραφίστας, τεχνικός τηλεπικοινωνιών, απλός προγραμματιστής. Είναι τελείως διαφορετικό το επίπεδο σπουδών, και όσα λεφτά και να έχει ένα ΙΕΚ δε θα έχει ποτέ το επίπεδο σπουδών ενός ΑΕΙ. Να στο πω πιο απλά? Πάρε δύο πανομοιότυπα πανεπιστήμια Πληροφορικής. Το Α έχει σαν έσοδα τα δίδακτρα, το Β κρατικές δαπάνες. Και μείωσε τις κρατικές δαπάνες στο Β, κάθε χρόνο και δίνε λιγότερα χρήματα (κλάσης λιγότερα από τα δίδακτρα του Α). Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν σε αγορά νέων υπολογιστών, συντήρηση κτιρίων & εργαστηρίων, δημιουργία νέων αιθουσών και εργαστηρίων, ερευνητικά προγράμματα, υποτροφίες, κτλ. Το ιδιωτικό μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα προηγούμενα με τα λεφτά από τα δίδακτρα. Το δημόσιο σιγά σιγά αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις προηγούμενες ανάγκες.
  Σε λίγα χρόνια, δε θα γίνει άραγε το δημόσιο χειρότερο από το ιδιωτικό, εφόσον δεν έχει χρήματα για υποδομές και έρευνα?
  Και φυσικά, όταν λέω χειρότερο, δεν εννοώ ότι θα γίνεται χειρότερο μάθημα από τους καθηγητές, αυτό θα παραμείνει ίδιο. Αλλά θα έχεις μία σχολή με πεπαλαιωμένους υπολογιστές, πολύ μικρά εργαστήρια που δε φτάνουν για όλους τους φοιτητές, οι καθηγητές δε θα έχουν λεφτά για έρευνα, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να θεωρείται ποιοτικά χειρότερο από το άλλο (γιατί ένα άλλο από τα σημαντικότερα και πιο αντικειμενικά κριτήρια μέτρησης της ποιότητας ενός πανεπιστημίου είναι η έρευνα που παράγει).
  Πιστεύω κατάλαβες που το πάω: χωρίς λεφτά, και τους καλύτερους καθηγητές του κόσμου να έχεις, δε μπορείς να έχεις ένα ποιοτικό πανεπιστήμιο. Πάρε τους κορυφαίους καθηγητές του κόσμου, και βάλτους στο Αριστοτέλειο. Μη δίνεις χρήματα στο Πανεπιστήμιο. Θα γίνει άραγε η καλύτερη σχολή του κόσμου?!

 26. Ο/Η Manblogg λέει:

  Σε πολλά σημεία στο κείμενό σου δε συμφωνώ (πχ βαθμοί=ποιότητα γνώσης, φροντιστήρια=καλύτερη ποιότητα παιδείας) και πάλι όμως αυτό που υποστηρίζεις είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει καλή δουλειά και με τον α η β τρόπο οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Βέβαια από την άλλη το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα παράγει έναν τελείως εξωπραγματικό αριθμό πτυχιούχων χωρίς αντίκρυσμα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα φροντιστήρια δίνουν δουλειά σε αυτούς είναι αλληλένδετο αλλά δεν είναι άμεσα σχετικό με αυτά που συζητάμε.

  Σε όλα σου τα επιχειρήματα υποστηρίζεις τη μη ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων γιατί υπάρχει η προοπτική να γίνουν τα μόνα που προσφέρουν ποιοτική παιδεία γιατί το κράτος πιθανόν να ελαττώσει την χρηματοδότηση των τωρινών (για μένα βέβαια τα μισά πρέπει να κλείσουν διότι δεν έχουν δημιουργηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά για να συντηρούν τοπικές κοινωνίες) και να τα εξαθλιώσει οικονομικά. Αν πιστεύεις αυτό το σενάριο, τότε ο μόνος αγώνας, σοβαρός και ουσιαστικός, θα έπρεπε να ήταν λεφτά για την παιδεία και βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας παιδείας και όχι αγώνας για μη ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων. Αν πιστεύεις ότι αυτό είναι ο στόχος του κράτους τότε η εξαθλίωση των δημοσίων θα επιτευχθεί άσχετα με το αν δημιουργηθούν μη κρατικά ή όχι και η απαγόρευση ίδρυσης τους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

 27. Manblogg,
  το «βαθμοί=βαθμοί=ποιότητα γνώσης» μη το παίρνεις κυριολεκτικά. Φυσικά και δεν είναι ρεαλιστικό, απλά ήθελα να σου πω πως αν έχεις ένα συγκεκριμένο σύνολο μαθητών που δεν πηγαίνουν φροντιστήριο και πάρεις τους βαθμούς τους, και μετά το ίδιο σύνολο τους στείλεις φροντιστήριο και δεις τους βαθμούς τους, σίγουρα οι δεύτεροι βαθμοί θα είναι υψηλότεροι από τους πρώτους, και δεδομένου ότι τα άτομα είναι ακριβώς τα ίδια, πιστεύω πως αυτό σημαίνει πως στην δεύτερη περίπτωση έχουν κάπως καλύτερες γνώσεις. Δεν επεκτείνομαι άλλο, καθώς οι γνώσεις στο λύκειο είναι πιο πολύ παπαγαλία κτλ…

  «Σε όλα σου τα επιχειρήματα υποστηρίζεις τη μη ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων γιατί υπάρχει η προοπτική να γίνουν τα μόνα που προσφέρουν ποιοτική παιδεία γιατί το κράτος πιθανόν να ελαττώσει την χρηματοδότηση των τωρινών.»

  Δεν υπάρχει «προοπτική» και δεν είναι «πιθανόν». Είναι σίγουρο και γίνεται ήδη. Δες πρώτα λίγο παραπάνω το 4ο σχόλιο αυτού του άρθρου, και μετά δες εδώ συνοπτικά τα στοιχεία που συνέλεξα από διάφορα sites (αν θες σου δίνω τα links):
  Ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία:
  2001 – 3,56%
  2002 – 3,30%
  2004 – 3,30%
  2006 – 3,12%
  2007 – 3,10%

  δηλαδή: 2001 3,56% -> 2007 3,10%)

  Άρα η υποχρηματοδότηση υπάρχει ήδη, δεν είναι «πιθανότητα» ή «ενδεχόμενο», είναι γεγονός και απλά θα συνεχίσει να υπάρχει.

  «[…] για μένα βέβαια τα μισά πρέπει να κλείσουν διότι δεν έχουν δημιουργηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά για να συντηρούν τοπικές κοινωνίες»

  Πολύ σωστός (βλέπε και κλείσιμο σχολών με βάση κάτω από 10, που είναι ένα πρώτο βήμα).

  «[…] η εξαθλίωση των δημοσίων θα επιτευχθεί, άσχετα με το αν δημιουργηθούν μη κρατικά ή όχι […]»

  Η εξαθλίωση των δημοσίων θα *επιταχυνθεί* ακόμη παραπάνω από την ύπαρξη των ιδιωτικών. Όταν είσαι σε μία βάρκα που έχει 500 τρύπες και μπάζει, δε μπορείς να πεις εφόσον έχω ήδη 500 ας αφήσω να γίνουν και καινούργιες. Η λογική λέει πρώτα να αποτρέψεις να γίνουν καινούργιες, και μετά (και ταυτόχρονα) σιγά σιγά να επισκευάζεις τις παλιές, ώστε κάποια στιγμή η βάρκα να ορθοποδήσει.

  Αν αφήσουμε να ανοίξουν τα ιδιωτικά, τότε αύριο θα έχουμε απλά ένα μέτωπο παραπάνω να αντιμετωπίσουμε (για να ξέρεις, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ λένε πως αν ανοίξουν τα ιδιωτικά, θα χρηματοδοτούνται και αυτά από το κράτος, πιθανόν όχι όσο τα δημόσια, αλλά σίγουρα κάποιο ποσοστό που θα μπορούσε να πάει στα δημόσια θα πηγαίνει στα ιδιωτικά. Ένα πολύ απλό και σχετικά όχι τόσο σημαντικό παράδειγμα για το πως θα συνεισφέρουν αρνητικά τα ιδιωτικά στην χρηματοδότηση των δημοσίων). Ο κύριος αγώνας είναι αύξηση των χρημάτων για την δημόσια παιδεία, απλά όταν βλέπεις ότι ενώ υπερασπίζεσαι αυτό, παν να σου ανοίξουν και δεύτερο μέτωπο, πρώτα θα αποκλείσεις την δεύτερη απειλή και μετά (αλλά και ταυτόχρονα) πιέζεις για αύξηση της χρηματοδότησης.

 28. Ο/Η Manblogg λέει:

  Δε θα σχολιάσω την ποιότητα 2βάθμιας εκπαίδευσης και τη σχέση τους με τα φροντιστήρια γιατί θα μας πάει αλλού.

  Δε διαφωνώ ότι η παιδεία και η σοβαρή χρηματοδότησή της από το κράτος θα πρέπει να είναι, μετά αυτή της ασφάλειας (των πολιτών από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους φυσικούς και μη) και υγείας προτεραιότητα του κράτους. Το τι σημαίνει αυτό και το πώς μπορεί να επιτευχθεί είναι συνάρτηση συγκυριών και πραγματικότητας (αυτό που γενικά καλείται στρατηγική για την παιδεία).
  Δεδομένων των σημερινών συνθηκών πιστεύω ότι το Ελληνικό κράτος θα πρέπει να ενισχύει τη δημόσια (ανώτατη και μη) παιδεία τόσο μέσω του εθνικού προϋπολογισμού (σε αυτό αναφέρονται φαντάζομαι τα νούμερα που παραθέτεις συγκρίνοντας τα με το ΑΕΠ) όσο και με άλλους τρόπους. Παρόλο που θεωρώ ότι το να βάζει το κράτος το χέρι στο σακούλι (βλέπε εθνικός προϋπολογισμός ) και να δίνει λεφτά στα δημόσια πανεπιστήμια (κάπως όπως οι γονείς μας μας δίνουν χαρτζιλίκι) είναι ένας από τους τρόπους χρηματοδότησης, δε θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός για μένα. Έχοντας δεδομένο αυτό συμφωνώ ότι η συνολική χρηματοδότηση των δημοσίων ιδρυμάτων είτε από τον προϋπολογισμό του κράτους είτε από δωρεές, προγράμματα ερευνητικά χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες κλπ θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερο του 3,10% ως προς το ΑΕΠ αν όντως αυτό είναι το σημερινό νούμερο.
  Χαίρομαι που συμφωνείς στο κλείσιμο σχολών που δεν προσφέρουν. Αυτό από μόνο του θα σταματήσει κάποια σπατάλη χρημάτων προς όφελος των ιδρυμάτων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ελπίζω πως οι φοιτητές συνάδελφοί σου και ‘συ αγωνίζεστε και γι’ αυτό.

  «…για να ξέρεις, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ λένε πως αν ανοίξουν τα ιδιωτικά, θα χρηματοδοτούνται και αυτά από το κράτος….»

  Αυτό δεν το ήξερα και μου ακούγεται τελείως μη λογικό. Είσαι σίγουρος γι’αυτό; Συγχώρα την άγνοιά μου αλλά δεν τα παρακολουθώ καθημερινά. Αν έχεις σχετικές έγκυρες αναφορές γι’αυτό έτσι όπως το διατυπώνεις και δε σου κάνει κόπο κάνε ένα copy+paste. Θα ήθελα να τις διαβάσω για να καταλάβω τι εννοούν. Περιττό να διατυπώσω ότι αν εννοούν ότι το κράτος θα ενισχύει τη λειτουργία μέσω του προϋπολογισμού των ιδιωτικών ιδρυμάτων είμαι κάθετα αντίθετος (και καταλαβαίνω τον παραλληλισμό σου με τις τρύπες της βάρκας γιατί τότε τα μη κρατικά ιδρύματα θα έκαναν όντως άλλη μία τρύπα στον προϋπολογισμό). Αλλά μου φαίνεται απίθανο να εννοούν κάτι τέτοιο.

 29. «Ελπίζω πως οι φοιτητές συνάδελφοί σου και ‘συ αγωνίζεστε και γι’ αυτό.»

  Εννοείτε, απλά είναι από τα, ας πούμε, «δευτερεύοντα αιτήματα» (όχι πως είναι λιγότερο σημαντικό). Αν όχι κλείσιμο αυτών των «σχολών», αναβάθμιση τους ώστε να παρέχουν πραγματική παιδεία και να μην εξυπηρετούν συμφέροντα (πχ δε θυμάμαι καλά πως ειπώθηκε, το λέω πολύ χύμα, αλλά πριν λίγα χρόνια μια ευρωπαϊκή οδηγία απαιτούσε να ανοίξουν ας πούμε κάποιες επιπλέον σχολές, για να είμαστε σύμφωνοι με κάποια «ευρωπαϊκά στάνταρ παιδείας». Και άνοιξαν. Μπορείς να υποθέσεις τι ποιότητας ήταν αυτές οι σχολές…)

  «Αν έχεις σχετικές έγκυρες αναφορές γι’ αυτό έτσι όπως το διατυπώνεις και […]»

  Δυστυχώς δεν έχω αναφορές από το ίντερνετ, γιατί οι απόψεις αυτές εκφράστηκαν στη γενική συνέλευση της σχολής μου από το κόμμα της ΠΚΣ και ΔΕΝ διαψεύστηκαν από την ΔΑΠ. Άρα…

  Αν πάντως βρω τίποτα στο ίντερνετ να είσαι σίγουρος ότι θα βάλω σύνδεσμο.

 30. Αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω ότι δεν είναι λεφτάδες όσοι πηγαίνουν στη Βουλγαρία. Φτωχαδάκια μικροαστοί είναι που δεν μπήκαν στην Ελλάδα (και αποδεικνύεται από τη σχέση της κοινωνικής προέλευσής και της βαθμολογίας). Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

 31. Ο/Η Manblogg λέει:

  «..Αν όχι κλείσιμο αυτών των “σχολών”, αναβάθμιση τους»

  Αναβάθμιση σχολών που έχουν στηθεί με πρωταρχικό σκοπό να εξυπηρετήσουν υποσχέσεις πολιτικών σε τοπικούς «άρχοντες και παράγοντες» δημιουργούν το πρόβλημα υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας για το οποίο αγωνίζεστε. Είναι τελείως παράλογο να ζητάμε από το κράτος να χρηματοδοτεί υποσιτιζόμενες σχολές που στήθηκαν με μικροκομματικά νοοτροπία εξ’ αρχής. Αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερα λεφτά εκεί που δεν πρέπει και λιγότερα εκεί που πρέπει.

  «…Δυστυχώς δεν έχω αναφορές από το ίντερνετ, γιατί οι απόψεις αυτές εκφράστηκαν στη γενική συνέλευση της σχολής μου από το κόμμα της ΠΚΣ και ΔΕΝ διαψεύστηκαν από την ΔΑΠ. Άρα…»

  Η ΠΚΣ είπε αυτό που είπες πριν «…για να ξέρεις, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ λένε πως αν ανοίξουν τα ιδιωτικά, θα χρηματοδοτούνται και αυτά από το κράτος….» και η ΔΑΠ δεν ανταπάντησε τίποτα; Η ΠΑΣΠ; (όχι ότι έχω καμμία εμπιστοσύνη στις αγαθές προθέσεις κομματικών μηχανισμών μέσω των νεολαιών σε οποιοδήποτε επίπεδο αλλά είμαι περίεργος)
  Αν υποθέσουμε πάντως ότι αυτό είναι τελείως ανακριβές, δε βλέπω για ποιο λόγο άλλο να μην υπάρχει απαλοιφή της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών ιδρυμάτων από το σύνταγμα. Δε νομίζω το ένα να έχει σχέση με το άλλο (δηλ. την υποβάθμιση των δημοσίων από αυτό και μόνο)

  ΥΓ. Εγώ πάντως, από την προσωπική μου εμπειρία ως φοιτητής περιφερειακού πανεπιστημίου τη δεκαετία 90, ένα από τα πράγματα που θα έβαζα στην κορυφή της λίστας αιτημάτων θα ήταν η κατάργηση και απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών νεολαιών και κομμάτων στα τεκταινόμενα των πανεπιστημίων. Είναι συνυπεύθυνα για την κατάντια της κατάστασης στα δημόσια πανεπιστήμια μαζί με την κυβέρνηση και τα κόμματα. (αναρωτιέμαι, λες να φταίει ότι μιλάμε για τους εκκολαπτόμενος αποτυχημένους πολιτικούς της μεθαυριανής βουλής;)

 32. @δείμο,
  θα συμφωνήσω και γω με τη σειρά μου απόλυτα μαζί σου!

  @Manblogg,
  αν αυτές τις παράγκες που έστησε το κράτος με την επωνυμία «σχολές» δε μπορέσει να τις αναβαθμίσει (που είναι το πιο πιθανό), τότε ναι θα ήθελα κλείσιμο. Αλλά ας δώσουμε και μία τελευταία ευκαιρία στο κράτος μπας και… λέω εγώ… λέμε τώρα… Να ‘χαμε να λέμε βασικά αλλά τέλος πάντων… πες ότι δίνουμε μία ύστατη ευκαιρία αναβάθμισης.

  Για το άλλο θέμα, από την ΠΚΣ το άκουσα, μπορεί να ήταν ήδη γνωστό σε άλλους, αλλά το ότι δεν αντέδρασε η ΔΑΠ σημαίνει πως όντως έτσι είναι (ή απλά κοιμούνταν στην συνέλευση). Η ΠΑΣΠ σε μας είναι ανύπαρκτη. Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει. Απλά συμφωνεί με τις απόψεις των φοιτητών.

  «[…] ένα από τα πράγματα που θα έβαζα στην κορυφή της λίστας αιτημάτων θα ήταν η κατάργηση και απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών νεολαιών και κομμάτων στα τεκταινόμενα των πανεπιστημίων.»

  Χα! Και ποιος δε θα το ήθελε αυτό! Βρες μου έναν φοιτητή που δεν είναι χρωματισμένος που να υποστηρίξει το αντίθετο. Αν γινόταν αυτό αυτόματα θα βελτιώνονταν ποοολλά πράματα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό. Το καλό είναι πως αποκτούν δύναμη τα ανεξάρτητα κόμματα, και έμμεσα μειώνεται η δύναμη των «μεγάλων» κομμάτων. Εμείς εδώ και 3 ή 4 χρόνια έχουμε κάνει μία ανεξάρτητη κίνηση, την ΦΑΚ (Φοιτητική Ανεξάρτητη Κίνηση), και σε πληροφορώ ότι κάθε χρόνο είμαστε σταθερά 2η δύναμη μετά την ΔΑΠ, και με διαφορά από τους υπόλοιπους, και δε σου κρύβω πως, επειδή τώρα με το εκπαιδευτικό έρχεται πολύς λαός στις συνελεύσεις και επιτέλους βλέπει πώς είναι η ΔΑΠ που ψήφιζε επειδή τους κερνούσε σφηνάκια, πιστεύω ότι έχουμε και βλέψεις για πρωτιά (πάντως η ΔΑΠ καταρρακώθηκε με το εκπαιδευτικό!). Ακόμα και αν αποτύχει το φοιτητικό κίνημα για το εκπαιδευτικό, και μόνο η αύξησης της συμμετοχής των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις και η αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων είναι τεράστιο κέρδος προς τη δημοκρατία. Ο λόγος στον φοιτητή λοιπόν.

  «λες να φταίει ότι μιλάμε για τους εκκολαπτόμενος αποτυχημένους πολιτικούς της μεθαυριανής βουλής;»

  Ακριβώς!

 33. Ο/Η Rodia λέει:

  Ε, να πω δυο λογάκια!:-)

  1. Μου άρεσε η παραβολή!
  ..αν και εκφράζομαι διαφορετικά σε διάφορα σχόλια και πόστια..

  2. Μετά από την τοποθέτησή σου, νομίζω ότι το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι η στροφή 180 μοιρών, ολοταχώς προς τα πίσω δλδ, προς το προ 35ετίας_και_βάλε αίτημα της απευθείας εισαγωγής στα ΑΕΙ.

  σχετικά ανέβασα:
  http://rodiat5.blogspot.com/2007/01/16.html
  http://rodiat5.blogspot.com/2007/01/blog-post_03.html

  το σύνολο των θεμάτων για την Παιδεία, που απασχόλησαν το μπλογκ μου, βρίσκονται στην αριστερή στήλη κάτω από τον τίτλο «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»:

  1. Οι άριστοι φοιτητές υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια!»
  2. Το Πνεύμα και το Γράμμα του Νόμου στην Παιδεία (ΑΕΙ)»
  3. Κανονισμοί που παράγουν το… Οξύμωρο !!! (ΑΕΙ)»
  4. Οδηγοί σπουδών στις Παν/μιακές Σχολές ή Γρίφοι; (ΑΕΙ)»
  5. το κύρος και πώς να το αποκτήσετε (ΑΕΙ)»
  6. αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος»
  7. περιπέτειες των ΑΕΙ μέσα από το πρίσμα των εισαγωγικών εξετάσεων»
  8. ‘Αρθρο 16 – (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)»
  9. άργησα λίγο, αλλά κάτι έμαθα περί ΤΕΙ»

 34. @Ροδιά,
  διάβασα τα posts σου, ιδίως η [ιστορική αναδρομή] ήταν άκρα ενδιαφέρουσα (αλλά όπως θα δεις και στα σχόλια, μου δημιούργησε πολλές απορίες! Αυτές που έγραψα είναι ένα μικρό δείγμα, είπα να μη τις γράψω όλες…:-) ), γιατί πραγματικά δεν είχα ιδέα, ούτε και διάβασα κάπου αλλού για το πως ήταν η εκπαίδευση παλαιότερα.

  Τα υπόλοιπα άρθρα σου δε τα βρήκα (που είναι αυτή η μπάρα που λέει «θέματα παιδείας»? μέχρι και γυαλιά με υπέρυθρες έβαλα, δε το βρίσκω!)

 35. Ο/Η S G λέει:

  «οι “γνωστοί” bloggers υποστηρίζουν την ύπαρξη των ιδιωτικών, για λόγοι οι οποίοι συνοψίζονται κυρίως στο επιχείρημα ότι οι λεφτάδες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν την παιδεία τους και να μην πηγαίνουν στα χαμηλής ποιότητας δημόσια, οι “γιατροί” της βουλγαρίας πρέπει να γίνονται “γιατροί” από δικά μας περίπτερα πτυχίων»

  πολυ καθυστερημενα, αλλα δεν νομιζω οτι εκανες και πολυ καλη βολτα ετσι?
  ριξε μια ματια ας πουμε εδω

  http://anatheorisi.org/?page_id=7

 36. Πολύ καλό το site με μια γρήγορη ματιά που έριξα. Θα θελα να ‘χα χρόνο να διαβάσω το άρθρο.

  Φυσικά και _δεν_ έκανα βόλτα σε όλα τα sites που ασχολούνται με το θέμα.

  Αλλά και πάλι η παρατήρηση σου νομίζω είναι άστοχη: εγώ ανάφερα πως οι περισσότεροι «γνωστοί» bloggers, όπου γνωστοί όχι «γνωστοί επιστήμονες» αλλά «με μεγάλη δημοτικότητα«, και bloggers όχι «επιστήμονες με blogs» αλλά «πολίτες με blogs» (π.χ. Ψιλικατζου, j95, Kaltsovrako, m13, και δε θυμάμαι τότε ποιος άλλος είχε ασχοληθεί) τάχθηκαν υπερ με αυτό το σκεπτικό.

  Με λίγα λόγια, αν θες, «από τα γνωστά blogs που διαβάζω αυτή ήταν η επικρατούσα επιχειρηματολογία«.

 37. Ο/Η Πάνος λέει:

  Κοίταξε την περίπτωσή μου στο http://panosparas.blogspot.com/2007/11/z.html

 38. Το διάβασα Πάνο… Τώρα τι να σου πει κανείς εσένα? Κουράγιο στον αγώνα σου, και να χαίρεσαι την κόρη σου!
  🙂

 39. Ο/Η sneronas λέει:

  Αρχηγέ, η παραβολή σου @αμεί παρα φύσιν και ανευ συέλου.Πολύ καλά τα λες και έχει και νοήμα το κείμενο.Γιατί και άλλοι χρησιμοποιούν ωραίες παραβολές,αλλά κατά βάση λένε μπούρδες.

  Επίσης θα σε «μαλώσω» γιατί με «ανάγκασες» να διαβάσω για πρώτη φορά την χ-ψιλικαντζού(στο κείμενο που παραπέμπεις) ,κάτι που ήθελα να αποφύγω.Ειδικά μετά το τέλος της ανάγνωσης εκείνου του κειμένου ήρθα πιο κοντά στην καράφλα…

 40. Ο/Η sneronas λέει:

  Ασχετο, αλλά σε βάλαμε και στο blogroll.
  Stay heavy

 41. @sneronas,
  σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για το link!

  Καλή συνέχεια και σε σας παίδες με την προσπάθεια που κάνετε. Stay ανεξάρτητοι!

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s