in.gr – Στο παιχνίδι της Παραπληροφόρησης

Διαβάζωντας προχθές κάποια άρθρα στο In.gr έπεσε το μάτι μου κάτω δεξιά σε μία δημοσκόπηση περί της χρήσης των καμερών στην Ελλάδα.

Το ερώτημα ήταν λοιπόν αν πρέπει να χρησιμοποιούνται κάμερες στους δρόμους, και οι απαντήσεις ήταν οι εξής τέσσερις:

 • Μόνο για την κυκλοφορία
 • Για κάθε χρήση, συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας ασφάλειας
 • Όχι, προσβάλει τα ατομικά μας δικαιώματα
 • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

Προς έκπληξη μου λοιπόν βλέπω πως σύμφωνα με την δημοσκόπηση του in.gr, το 52% όσων ψήφισαν συμφωνεί με την ύπαρξη καμερών στους δρόμους για κάθε χρήση.

Τόσο «προοδευτικοί» γίνανε οι έλληνες τον τελευταίο καιρό? Η μήπως είχε όντως τόσο καλά αποτελέσματα το κόλπο με την «ρουκέτα» και τους «κουκουλοφόρους»? Μάλλον πέτυχε «το τρομοκρατικό χτύπημα της κυβέρνησης», οι Έλληνες αισθάνονται πλέον ανασφαλείς (Αμερική γίναμε…)

Από την εφημερίδα «Τα Νέα». Πιο πραγματικές δεν γίνεται…

Εντωμεταξύ, όσο καλά οργανωμένο και να ήταν το κόλπο της κυβέρνησης, εξακολουθεί να μου φαίνεται παράξενο αυτό το νούμερο. Πιστεύω πως μπορεί να είναι και «φτιαχτά» τα αποτελέσματα για να μας δείξουν πως ο λαός γουστάρει κάμερες. Γιατί με τίποτα δε μπορώ να το πιστέψω ότι το 52% των Ελλήνων υπέρ της ύπαρξης καμερών για οποιαδήποτε χρήση?

Ενώ λοιπόν με βασανίζουν οι σκέψεις (καλά, ντάξει το παράκανα, πολύ μελό…) ξαναμπαίνω λοιπόν σήμερα να διαβάσω ένα άρθρο (όπου η μαριέττα γιαννάκου είπε ένα φοβερό, αξίζει να το διαβάσετε:

«Τώρα λοιπόν μπορούμε να αλλάξουμε γιατί έχουμε συμμαχίες. Και η μεγαλύτερη συμμαχία της ΝΔ είναι ο ελληνικός λαός»

Aυτό κατάλαβε αυτή από την πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία…

Πιστεύω πως τα αποτελέσματα είναι όντως αντικειμενικά ως προς την διαδικασία ψηφοφορίας, και τα νούμερα να είναι όντως πραγματικά. Ενίσταμαι όμως ως προς το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (μετά από το «τρομοκρατικό» χτύπημα με την ρουκέτα και τις καταστροφές των «κουκουλοφόρων», ενώ δηλαδή οι Έλληνες νιώθουν ανασφάλεια), όσο και για την διατύπωση της απάντησης που έχει το 52%. Και εξηγούμε ως προς το τελευταίο:

Οι συνεργάτες του in.gr έχουν θέσει πάρα πολύ ωραία την απάντηση περί «γενικής χρήσης των καμερών». Δε ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είναι πολύ έξυπνα και ύπουλα διατυπωμένο:

«Για κάθε χρήση, συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας ασφάλειας»

Δεν είναι λίγο οξύμωρο?

«Για κάθε χρήση, συμπεριλαμβανομένης ΚΑΙ της δημόσιας ασφάλειας.»

Γιατί, η χρήση για δημόσια ασφάλεια ΔΕΝ ανήκει στο «κάθε χρήση»? Ή μήπως υπήρχε περίπτωση ο αναγνώστης να νομίσει πως οι κάμερες θα μπαίναν για κάθε χρήση ΕΚΤΟΣ από τη δημόσια ασφάλεια?!

Η συγκεκριμένη απάντηση κατα την γνώμη μου τέθηκε επίτηδες έτσι, ώστε να παραπλανεί τους ανυποψίαστους που ψηφίζουν έτσι βιαστικά (ποιος κάθεται άλλωστε να το μελετήσει), με μία γρήγορη ματιά. Βλέπει ο Έλληνας «Δημόσια Ασφάλεια», κάνει μία γρήγορη αναδρομή στις τελευταίες μέρες, φυσικά και θέλει δημόσια ασφάλεια, και ψηφίζει την συγκεκριμένη απάντηση. Και σωστά ψηφίζει, καθώς αν είναι να μπουν κάμερες, ο μόνος λόγος που μπορεί να τις δικαιολογήσει κάποιος είναι η δημόσια ασφάλεια (βλέπε ρουκέτες, επεισόδια με «κουκουλοφόρους» που σπανε βιτρίνες, αμάξια, μαγαζιά, τόσο κόπο έκανε η κυβέρνηση…). Δε βλέπει όμως λόγω βιασύνης ότι μπροστά από το «Δημόσια Ασφάλεια» που ψήφισε υπάρχει ένα ολόκληρο «ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ».

Αυτά είναι τα «μικρά γράμματα» του συμβολαίου, που περνάνε γρήγορα κάτω από την οθόνη…

Και θα επικαλεστεί μετά τα αποτελέσματα η κυβέρνηση, κάποια εφημερίδα ή απλά το ίδιο το in.gr, και θα μας πει ότι «σε μία δημοσκόπηση που έγινε, με δείγμα 3200 ατόμων παρακαλώ, περισσότεροι από το 51% των Ελλήνων θέλουν τις κάμερες στους δρόμους, και μάλιστα για οποιαδήποτε χρήση

Η αντίστροφη μέτρηση για την Οαχάκα έχει αρχίσει….

Advertisements

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in Πολιτικά, κάμερες. Bookmark the permalink.

12 Responses to in.gr – Στο παιχνίδι της Παραπληροφόρησης

 1. Ο/Η Conny λέει:

  Και 1-2 εφημερίδες που είχαν σχετικές δημοσκοπήσεις, τα ίδια περίπου αποτελέσματα δημοσίευσαν.

  Αφού εσύ βλέπεις καθαρά της συνωμοασία που εξυφαίνεται, πώς είναι δυνατόν η πλειοψηφία, να μην τη βλέπει; Τόσο κορόιδα είναι; Μήπως είσαι εσύ συνωμοσιολάγνος; Λέω τώρα, μια ιδέα μου ήρθε :-Ρ

 2. Δε μου λες Conny με τις ωραίες σου ιδέες, η πλειοψηφία είναι ευχαριστημένη με τα κόμματα? Είναι ευχαριστημένη με τα μέτρα της ΝΔ? Με τις μειώσεις των συντάξεων? Με τα ανύπαρκτα επιδόματα? Με την ανεργία? Με τις συμβάσεις? Με την αγορά εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα? Ε? Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη. Και όμως τους ψηφίζει.

  «πώς είναι δυνατόν η πλειοψηφία, να μην τη βλέπει; Τόσο κορόιδα είναι;»

  Αυτό αναρωτιέμαι και γω. Είναι τόσο κορόιδα? Γιατί κάθονται και τους ψηφίζουνε? Κάθε φορά τους υπόσχονται προεκλογικά λαγούς με πετραχήλια, και μετά παίρνουν τα @@. Κάθε φορά πριν τις εκλογές, τάζουν, τάζουν, και όταν βγούν ξεχνάνε τι είχαν πει. Τάζουν αυξήσεις και δίνουν μειώσεις. Και οι ψηφοφόροι τους την επόμενη φορά τους ξαναψηφίζουν.

  Δεν είναι κορόιδα? Γι’ αυτό δε προβληματίζεσαι?! Εξήγησε μου πρώτα αυτό, και μετά έλα να μου κάνεις μάθημα περί συνωμοσιολογίας.

  Κοιμήσου τώρα στον ύπνο της πλειοψηφίας…

 3. Ο/Η null λέει:

  εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει μαγείρεμα του γκάλοπ, αλλά είναι αυθεντικό. Το έντεχνο της υπόθεσης αν θέλεις, είναι να γίνονται τέτοιες ερωτήσεις «στη βράση» ενώ δηλαδή έχουν προηγηθεί επισόδεια που συντηρητικοποιούν την κοινωνία.

  και το ότι μετά από 1600 επιπλέον ψήφους τα ποσοστά ήταν τα ίδια, σημαίνει ακριβώς ότι δεν υπήρχε μαγείρεμα αλλά, ως προς τους επισκέπτες του in.gr, το δείγμα ήταν οκ.

  ενδιαφέρον θα είχε να γινόταν αυτό το γκάλοπ σε ουδέτερο χρόνο.

 4. Να σου πω την αλήθεια, δεν είμαι τόσο υπέρ της ιδέας του μαγειρέματος των αποτελεσμάτων, απλά ήθελα να δώσω και μία τέτοια πιθανότητα (και σήμερα που ξαναδιαβάζω το ποστ μου δίνει την ακριβώς αντίθετη άποψη! θα το κάνω λίγο πιο «αντικειμενικό»…).

  «και το ότι μετά από 1600 επιπλέον ψήφους τα ποσοστά ήταν τα ίδια, σημαίνει ακριβώς ότι δεν υπήρχε μαγείρεμα»

  Αυτό δε το κατάλαβα γιατί, αλλά οκ…

  Εκεί που είμαι κατηγορηματικός είναι για τον τρόπο διατύπωσης της ερώτησης (δε θα αρκούσε ένα «για κάθε χρήση?»), όσο και για τις συγκυρίες κάτω από τις οποίες τέθηκε η ερώτηση, ενώ δηλαδή ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί από τις ρουκέτες και τους κουκουλοφόρους.

  Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει… Μα ναι! Τον φίλο τον Bush από το Αμέρικα!

 5. Ντήαρ Digital fortress,

  Φαντάζομαι ότι μερικοί το «για κάθε χρήση» το είδαν θετικά δηλ. ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν στηρήξεις εορταστικού στολισμού(Πάσχα, Χριστούγεννα, 25η Μαρτίου), τυχών τσίτσιδες γκόμενες που συλλαμβάνονται από αυτές θα προβάλονται σε ειδική ζώνη στο κανάλι της βουλής, ή ακόμα θα μπορούν να τις δανείζονται γιά ίδια χρήση (γάμοι, βαφτίσια κλπ.).

  Γιατί τόσο αρνητική στάση; Πραγματικά δυσκολεύομαι να σας εννοήσω.

  Σοβαρά τώρα, ο μόνος τρόπος για να δεχθούν οι πολίτες οποιαδήποτε περιστολή των ελευθεριών τους είναι να τους παρουσιαστεί ένας μπαμπούλας, (Μπιν Λάντεν, κουκουλοφόρει Σεξαρχείων, Μίμης Ανδρουλάκης) από τον οποιο θα σωθούν ΜΟΝΟ αν δεχθούν αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων τους.

  Οι κάμερες τώρα δεν μπορούν να αποτρέψουν απολύτως τίποτα, ούτε καν τους πορτοφολάδες. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι η αναγνώριση του ενόχου ΜΕΤΑ την όποια εγκληματική πράξη,(φυσικά μόνον εάν είναι ένας αυνανιστής ερασιτέχνης πουρδούπαπας που δεν έχει πάρει τα μέτρα του).

  Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της πλέμπας α’ λα Όργουελ στο»1984″. Άλλωστε το να αποφασίζει η πλέμπα για την σύνθεση της κυβέρνησης, έχοντας πλήρη ενημέρωση και ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο, κάνει την εργασία ορισμένων εξουσιαστών της πλάκας τύπου G Dubya εξαιρετικά δυσχερή.

 6. Καταρχήν γέλασα απίστευτα με την πρώτη παράγραφο σου! Ας σοβαρευτούμε όμως.

  «Σοβαρά τώρα, ο μόνος τρόπος για να δεχθούν οι πολίτες οποιαδήποτε περιστολή των ελευθεριών τους είναι να τους παρουσιαστεί ένας μπαμπούλας […]»

  ας πούμε, ο Μητσοτάκης? Στο κομμάτι αυτό οι κυβέρνηση έχει κάνει καλά το έργο της, τόσους μπαμπούλες έβγαλε: τον Ρουκετομπαμπούλα, τον Κουκουλομπαμπούλα, τον Αναρχομπαμπούλα, τον Καταληψιομπαμπούλα. Μπαμπούλας Α.Ε. καταντήσαμε…

  Και ρε παιδιά, στις τράπεζες έχει ήδη κάμερες. Και τι έγινε? Σε πόσες από τις περιπτώσεις ληστείας τους βοήθησαν οι κάμερες να συλλάβουν τον δράστη?

  Και κλείνω με μία ρήση που έχω δει σε 5 blogs μέχρι στιγμής (+στο δικό σου), που είναι επίκαιρη όσο ποτέ:

  «Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.»

  –Benjamin Franklin

 7. Ο/Η cheaplog λέει:

  Όπως πολύ σωστά παρατήρησες και είναι ευρύτατα γνωστό μπορεί να πάρεις οποιαδήποτε «απάντηση» θες από μια δημοσκόπηση αρκεί να κάνεις τις.. σωστές ερωτήσεις. Γενικά εφόσον δεν υπάρξει κάποια σκόπιμη κίνηση (π.χ. να πλακώσουν κάποιοι κατευθυνόμενα να ψηφίσουν κάποια επιλογή) και το site έχει επισκέπτες από όλο τον πληθυσμό του δικτύου, τα ποσοστά είναι δύσκολο να αλλάξουν μετά τις πρώτες εκατοντάδες ψήφους (το πολύ).

  Πάντως, ξαναλέω ότι, αντιπροσωπεύουν στη καλύτερη τους Έλληνες που μπαίνουν στο δίκτυο και όχι όλους.

 8. Ο/Η cheaplog λέει:

  Α και btw δε λέω ότι δεν είναι καλός ο αφορισμός αλλά δυστυχώς κανένας με κάποιο ειδικό βάρος δε τον εκτόξευσε. Απλά κυκλοφορεί και χρεώνεται στον Φραγκλίνο.

 9. @cheaplog,
  πολύ σωστές οι θέσεις σου. Επίσης, αυτό που είπες με είχε προβληματίσει και μένα, ότι αυτοί που συμμετέχουν στην ψηφοφορία είναι χρήστες του διαδικτύου, και θα περίμενα να είναι περισσότερο αρνητικοί στις κάμερες δεδομένου του ότι είναι γνώστες της τεχνολογίας και γνωρίζουν το πόσο εύκολα μπορεί να κυκλοφορήσει ένα «ιδιωτικό» και «εσωτερικό» video στο ίντερνετ.

  Για παράδειγμα, δες και ένα παλαιότερο post μου σχετικά με τις κάμερες και το πόσο τρομακτικά δίπλα μας είναι: old post.

 10. Παράθεμα: Αστέρης Μασούρας

 11. @Αστέρη,
  με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο με το άρθρο σου (και btw, πολύ ωραίο site/blog. Κάθομαι και βλέπω τη Θεσσαλονίκη εδώ και πόση ώρα στο wikimap!)

 12. Ο/Η Conny λέει:

  Ψηφιακά οχυρωμένε μου γράφεις: Είναι ευχαριστημένη με τα μέτρα της ΝΔ? Με τις μειώσεις των συντάξεων? Με τα ανύπαρκτα επιδόματα? Με την ανεργία? Με τις συμβάσεις? Με την αγορά εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα?

  Αυτές είναι φυσικά δικές σου διαπιστώσεις, ίσως εν μέρει και δικές μου. Πώς συμπεραίνεις ότι τα ίδια βλέπουν και όλοι οι άλλοι άνθρωποι; Είσαι συνταξιούχος και μειώθηκε η σύνταξή σου; Ένα μπάρμπα συνταξιούχο που έχω εγώ, βλέπω ότι πήρε αύξηση, μεγάλη μικρή, ας το κρίνει ο ίδιος, αλλά δεν μειώθηκε… Είσαι άνεργος και δεν βρίσκεις δουλειά; Εγώ ακούω ότι η πλειοψηφία των ανέργων είναι ανεκπαίδευτοι ή μεγάλης ηλικίας. Κακό βέβαια, όλοι πρέπει να βρουν δουλειά, αλλά εσύ έφερες την καταστροφή!

  Μήπως πρέπει να πάψουν μερικοί να γενικεύουν τις απόψεις και εντυπώσεις τους ως απόψεις «όλου του κόσμου»; Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα να ισχυριστώ κι εγώ ότι όλοι έχουν δουλειά, όλοι έχουν καλό μισθό, όλοι είναι καλοντυμένη – απλά και μόνο επειδή αυτά ισχύουν για μένα.

  Εκτός κάνεις τις διακηρύξεις σου συστηματικά και για λόγους προπαγάνδας, κάτι σαν ψηφιακός Κακαουνάκης που φωνάζει κάθε φορά στο γυαλί «πεινάει ο κόσμος». Αλλά πάλι χαμένος βγαίνεις, γιατί ο κόσμος βλέπει, συγκρίνει και βγάζει συμπεράσματα. Ηλίθιος δεν είναι κανένας, συμφέροντα ζυγιάζονται κάθε φορά.

  Και, να προσθέσω, Conny είναι γυναικείο υποκοριστικό… υπάρχει ελληνικό αντίστοιχο ως κύριο όνομα!

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s