Ξεκίνησαν πάλι τα «όργανα» της ΠΚΣ…

«Διασπασμένοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές
Οι φοιτητές, εκτός της ΠΚΣ, θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της Πέμπτης

Με δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στην ανώτατη παιδεία. Την Τετάρτη το συλλαλητήριο της ΠΚΣ, ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές συμμετέχουν στη μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της ΠΚΣ τόνισαν ότι θεωρούν την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση αναδίπλωση και ελιγμό. Στελέχη της ΕΑΑΚ, σε δική τους συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισαν την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ νίκη του φοιτητικού κινήματος.

Και οι δύο οργανώσεις επισήμαναν την αντίθεσή τους τόσο στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 όσο και για το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Επίσης, οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη θέση Πάγκαλου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ κατέκριναν και τις πρόσφατες δηλώσεις Πολύδωρα.»

[πηγή: in.gr]


Ας κάνουμε λοιπόν μία ιστορική αναδρομή…Πέρσι που λέτε η ΠΚΣ έφαγε μία πολύ ωραία παπάρα στις γενικές συνελεύσεις. Δε στήριζε το σύνολο των φοιτητών, δε συμμετείχε στο ενιαίο φοιτητικό κίνημα, επέμενε να κατεβάζει δικά της πλαίσια, να πηγαίνει σε δικές της πορείες, να μη στηρίζει τις καταλήψεις (εκτός και αν την είχε βγάλει η ΠΚΣ την κατάληψη). Επέμενε, αντί να έρθουν αυτοί στο φοιτητικό κίνημα, να πάει όλο το φοιτητικό κίνημα στην ΠΚΣ (να πάνε οι 100.000 στους 1.000, επειδή αυτοί ήταν και καλά «παλαιότεροι») και να στηρίξει το «Πανελλαδικό Συντονιστικό», μία ενέργεια της ΠΚΣ που κοιμόταν εδώ και πόσα χρόνια, και με το που είδε την ευκαιρία, ξύπνησε και προσπάθησε να πάρει τους φοιτητές με το μέρος της.Προσπαθούσαν να καπελώσουν το φοιτητικό κίνημα, να μπούνε από μπροστά και να μας πουν ότι αυτοί υποκινούν τις καταλήψεις. Να φανεί πως οι καταλήψεις έχουν τη σφραγίδα της ΠΚΣ, πως το ΚΚΕ είναι αυτό που οργανώνει όλη αυτή την επανάσταση, προφανώς για να πάρει κανέναν ψήφο η Αλέκα στις εκλογές. Φάγαν που λέτε μία ήττα, επειδή είδαν ότι δεν είχαν δύναμη μόνοι τους μπροστά στο σύσσωμο φοιτητικό κίνημα, ότι ήταν μία συντριπτική μειοψηφία μπροστά στο αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα, και…ω του θαύματος! κατα το τέλος του καλοκαιριού, και ενώ προφανώς ήρθε γραμμή από τα κεντρικά πως δε τους παίρνει άλλο να παλεύουν μόνοι, ενώ το φοιτητικό κίνημα είναι πλέον παντοδύναμο και έχει δείξει τη δυναμική του, τα μαζεύει από δώ, τα μαζεύει από κει, βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια, αρχίζει τα «α, οκ, τώρα συμφωνούμε μαζί σας, θα σας στηρίξουμε» και έρχεται που λέτε και στηρίζει το φοιτητικό κίνημα… Καταλήψεις οι φοιτητές, μέσα η ΠΚΣ. Πορεία οι φοιτητές, μέσα η ΠΚΣ. Μαζί σας είμαστε, ένα είμαστε.

Και όλοι χαρήκαμε που είμασταν πλέον μία δύναμη, ενιαία.

Αυτό το πράγμα συνεχίστηκε μέχρι και στις μέρες μας. Πολλές φορές βέβαια πέρασε από το μυαλό μας πως κρύβονται άλλες σκοπιμότητες πίσω από αυτή την κίνηση, αλλά όσο περισσότεροι ήμασταν, τόσο το καλύτερο. Περισσότεροι φοιτητές, μεγαλύτερη δύναμη.

Και ξαφνικά, αρχίζουν τα περσινά… πάλι μόνη η ΠΚΣ. Πάλι όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια.

Τώρα λοιπόν, αγαπητή ΠΚΣ, φαίνεται ποιος είναι ο διασπαστής. Φαίνεται ποιος απομακρύνεται από το φοιτητικό κίνημα, αποδυναμώνοντας το, για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Φαίνεται ποιος πάει να καπελώσει το κίνημα (και μιας και μιλάμε περί καπελώματος, πάρτε και δύο σουβενίρ καπελώματος από τον Ριζοσπάστη, για να μιλάμε με ντοκουμέντα: σουβενίρ 1 [πρωτοσέλιδο – καπέλωμα], σουβενίρ 2 [ρεπορτάζ – καπέλωμα]).

“Ολοι αυτοί οι λόγοι κι άλλοι τόσοι κατέβασαν για άλλη μια φορά εκατοντάδες εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές στο δρόμο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των Πανελλαδικών Συντονιστικών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Μαζί τους – αυτονόητα – δήλωσε «παρών» πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί ήταν επίσης οι πανεπιστημιακοί του Πολυτεχνείου με απόφαση του συλλόγου τους και η ΟΒΣΑ.”

[ πηγή: Ριζοσπάστης ]

Αλλάξτε επιτέλους τον τίτλο της εφημερίδας σας, από «Ριζοσπάστης» κάντε το «Διασπαστής». Να σας εκφράζει τουλάχιστον.

Advertisements

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in * ΠΚΣ, Εκπαίδευση, Τσατισμένος. Bookmark the permalink.

19 Responses to Ξεκίνησαν πάλι τα «όργανα» της ΠΚΣ…

 1. Ο/Η apatris λέει:

  Δεν έχουν βάση αυτά που λες. Ούτε για τον Ιούνη ούτε για τώρα. Άσε που η ΠΚΣ συμμετέχει και στις δύο πορείες. Τετάρτη και Πέμπτη.
  Ε όχι και να βασιζόμαστε στο Λαμπράκη να μας πει τι γίνεται στο φοιτητικό κίνημα 🙂

 2. Όσο για το αν έχουν βάση όσα λέω περί Ιούνη, άσε να το κρίνω εγώ. Μέσα στις γενικές συνελεύσεις ήμουν, και έβλεπα τις κινήσεις της, μπροστά ήμουν και έβλεπα τι έκανε. Από προσωπική εμπειρία και γνώση γράφω ό,τι γράφω.

  Η ΠΚΣ κατέβαζε ΔΙΚΑ ΤΗΣ πλαίσια, ΔΕ στήριζε τις καταλήψεις του φοιτητικού κινήματος, κατέβαινε στις πορείες σαν ΠΚΣ και όχι σαν «φοιτητές» (με ΔΙΚΑ ΤΗΣ πανό, σε ΔΙΚΟ ΤΗΣ μπλοκ κτλ). Ξέρω τι γράφω, δε τα βγάζω από το μυαλό μου και μπορώ να σου φέρω πάρα πολλά άτομα να το επιβεβαιώσουν. Και δε μιλάω φυσικά μόνο για τη δική μου σχολή (Πληροφορική), αλλά για όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και προφανώς έτσι έγινε και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, αφού υπάρχει ενιαία γραμμή από «πάνω».

  Για το άρθρο του in.gr επιφυλάσσομαι. Μπορεί αν είναι και παραπλανητικό. Μακάρι όπως να λες να συμμετάσχουν και στις δύο πορείες.

  Αν το πάρεις λογικά όμως, αποκλείεται κάθε άτομο της ΠΚΣ να συμμετάσχει σε δύο διαδοχικές πορείες δύο διαδοχικές ημέρες. Κανείς δε θα το έκανε (ας πούμε πολύ αφελώς, λόγω κούρασης). Οπότε λογικά θα χωριστούν, κάποιοι στης ΠΚΣ την Τετάρτη και κάποιοι στην πανελλαδική φοιτητική πορεία την Πέμπτη.

  Να σου πω τι θα γίνει? Θα στείλουν 2-3 ΠΚΣίτες στης Πέμπτης, για να λεν ότι στήριξαν και την φοιτητική πορεία, και ο συντριπτική πλειοψηφία θα πάει στην πορεία της Τετάρτης. Και αυτό είναι το λογικό. Οπότε, ναι μεν όπως λες μπορεί να συμμετάσχει και στα δύο, αλλά στην φοιτητική πορεία θα είναι 3-4 άτομα της ΠΚΣ, απλά και μόνο για να λένε ότι συμμετέχουν.

 3. Ο/Η apatris λέει:

  Το πανελλαδικό συντονιστικό στο οποίο συμμετέχει η ΠΚΣ εδώ και πολλές μέρες μιλά για διήμερο κινητοποιήσεων. 14-15/2 .

  Δες εδώ:
  http://www.aei-tei.gr

  Ο σκοπός είναι να γίνουν δύο πανελλαδικές πορείες. Οι «άλλοι» μιλάνε για πορεία μόνο Πέμπτη αν δεν κάνω λάθος.

 4. Οκ, δέχομαι περί διήμερης πορείας.
  Αλλά όπως σου είπα και πριν, το «διήμερο» πιστεύω είναι πλασματικό για να μη φανεί πως η ΠΚΣ είναι ξεκομμένη από το φοιτητικό κίνημα. Μακάρι να μπορούσαμε να μετρήσουμε τους ΠΚΣίτες που θα είναι στην πορεία την Τετάρτη, και αυτούς που θα είναι στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη…

 5. Ο/Η simiomenos λέει:

  Ψηφιακά Οχυρωμένε,
  Ξέρεις την στάση υπέρ των καταλήψεων ακι υπέρ του λεγόμενιου φοιτητικού κινήματος.
  ΌΜως σε αυτό ππυ λένε αυτή την φορά οι ΠΚΣ’ιτες έχουν δίκιο, άσχετα που διαφωνώ μαζί τους σε πολλά άλλα θέματα.
  Τα ΕΑΑΚ, θεωρούν ότι η αναδιπλωση του ΠΑΣΟΚ είναι νίκη του φοιτητικού κινήματος.
  Θέλουν να το παρουσιάσουν έτσι (γνωστοί οι δεσμοί τους με τον Συνασπισμό, που είναι τσιράκι του ΠΑΣΟΚ), διότι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε στάση και «αλλαξοπίστισε», αν στέκει η φράση, και ότι τώρα είναι υπέρ του κινήματος και με το μέρος των φοιτητών. Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ γιατί εξυπηρετεί τα ίδια κέντρα εξουσίας όπως και η ΝΔ. Αυτό φαίνεται και από την νεολαία του την ΠΑΣΠ, η οποία από την αρχή δεν πήρε μια ξεκάθαρη στάση κατά της αναθεώρησης.
  Η ΠΚΣ δίκαια θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε, και ότι το φοιτητικό κίνημα δεν έχει κερδίσει τίποτα ακόμα. Μην ξεχνάς ότι πρώτη η ΠΚΣ, όταν δεν υπήρχε καν φοιτητικό κίνημα ,αντιδρούσε μόνη της ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν και κατέστρεφαν την παιδεία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμός).
  Η γνώμη μου είναι απλή. Το ΠΑΣΟΚ θα εξυπηρετεί πάντα την ίδια πολιτική, και σύσσωμο θα υποστηρίζει την ιδιωτική παιδεία. Ο Βενιζέλος και οι λοιποί, είναι «και καλά» αντίθετοι για να τραβήξουν αδαείς φοιτητές υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ο Πάγκαλος και οι λοιποί έιναι και καλά υπέρ της αναθεώρησης για να τραβήξουν πιο μετριοπαθείς υποστηρικτές από την ΝΔ. Ουσιαστικά, όλα αυτά είναι ένα κουτοπόνηρο κόλπο του Γιωργάκη για να δείξει ότι και καλά το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενάντια στην πολιτική της ΝΔ και θα υπερασπίζει τα συμφέροντα των φοιτητών.

 6. Ο/Η Γιάννα λέει:

  Εγώ πάντως, από αυτά που έχω ακούσε από φίλους που έχω στο πανεπιστήμιο (εγώ έχω πλέον αποφιτήσει), τάσσομαι -δυστυχώς- με το αρχικό άρθρο και τις παρατηρήσεις του συντάκτη του…
  Πολύ φοβάμαι δηλαδή ότι όντως η ΚΝΕ έχει διασπαστική στάση, τόσο πέρσι, όσο -απ’ ότι φαίνεται- και φέτος.
  Δείτε και αυτό, από τον Ιούνη, το είχα κρατήσει γιατί μου είχε κάνει εντύπωση, και δώστε προσοχή στο σημείο που λέει για το «Ριζοσπάστη», καθώς στο ρεπορτάζ της εφημερίδα τους, το μόνο που λενε οι κουκουέδες είναι…η δική τους πορεία, χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ για τη μεγάλη πορεία των φοιτητών:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=516944

 7. Ο/Η Γιάννα λέει:

  @simiomenos:

  Ξέρεις την στάση υπέρ των καταλήψεων ακι υπέρ του λεγόμενιου φοιτητικού κινήματος.
  ΌΜως σε αυτό ππυ λένε αυτή την φορά οι ΠΚΣ’ιτες έχουν δίκιο, άσχετα που διαφωνώ μαζί τους σε πολλά άλλα θέματα.
  Τα ΕΑΑΚ, θεωρούν ότι η αναδιπλωση του ΠΑΣΟΚ είναι νίκη του φοιτητικού κινήματος.
  Θέλουν να το παρουσιάσουν έτσι (γνωστοί οι δεσμοί τους με τον Συνασπισμό, που είναι τσιράκι του ΠΑΣΟΚ), διότι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε στάση και “αλλαξοπίστισε”, αν στέκει η φράση, και ότι τώρα είναι υπέρ του κινήματος και με το μέρος των φοιτητών. Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ γιατί εξυπηρετεί τα ίδια κέντρα εξουσίας όπως και η ΝΔ.
  __________________________________________________

  Μ’ αρέσει που λες ότι δεν είσαι στην ΠΚΣ…
  Τέλος πάντων…
  Αν παντως στην ΠΚΣ (που δεν(?) είσαι) λέτε ότι ο Γιωργάκης έκανε πίσω, χωρίς να παραδέχεστε ότι το έανε επειδή πιέστηκε από τις κινητοποιήσεις, τότε είστε άσχετοι.
  Λάθος είναι βέβαια και το ότι το ΠΑΣΟΚ «άλλαξε».
  Όμως, έχω διαβάσει το κείμενο των «ξεπουλημένων» (διότι, ως γνωστόν, «μόνο οι κνίτες είναι αγωνιστές, οι άλλοι είναι ξεπουλημενοι» και «έχουν δεσμούς με τον Συνασπισμό, που είναι τσιράκι του ΠΑΣΟΚ»(!!!)).
  Και απ’ ότι έχω δει, άλλα λένε, και σίγουρα πολύ καλύτερα από εσένα «μη-κνίτη»:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=652554

  Να και το σχετικό απόσπασμα:
  Στο έδαφος αυτών των αγώνων πραγματοποιείται ένας πραγματικός διεμβολισμός του κεντρικού πολιτικού σκηνικού, γεγονός που αποτυπώνει με το ανοιχτό ρήγμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία και την αδυναμία των κυβερνήσεων να πειθαρχήσουν μια γενιά που αγωνιά για το μέλλον της και αμφισβητεί. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει την ίδια στρατηγική επίθεσης στην εκπαίδευση και στην εργασία με τη ΝΔ, η άτακτη αποχώρησή του από τις επιτροπές αναθεώρησης και η πρόταση μομφής φέρουν τη σφραγίδα των κινητοποιήσεων. Το σπάσιμο της συναίνεσης –στην παρούσα βέβαια συγκυρία- αποτελέι μια πρώτη νίκη για το φοιτητικό κίνημα. Αυτό το βήμα πρέπει να χρησιμεύσει για να συνειδητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την δυναμική των αγώνων μας και την νικηφόρα προοπτική τους και όχι αποπροσανατολιστικά. Τώρα είναι που πρέπει να συνεχίσουμε στον ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, μέχρι την τελική νίκη, το μπλοκάρισμα δηλαδή της συνταγματικής αναθεώρησης και την τελική απόσυρση του νόμου-πλαίσιο, έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση ευρύτερων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και την νεολαία

  Τέλος πάντων, καλή επιτυχία στους φοιτητές, παρά τις λαμογιές του ΚΚΕ…

 8. Να απαντήσω λοιπόν και γω με τη σειρά μου, και να αποκαταστήσω κάποιες αλήθειες.

  Γιάννα μου ο Σημειωμένος δεν είναι ούτε ΠΚΣ, ούτε ΚΝίτης. Μπορει να μη φαίνεται καθαρά από το σχόλιο του (ίσως και γω αν το διάβαζα να πίστευα τα ίδια με σένα), αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτά, στο λέω επειδή τον ξέρω προσωπικά. Θα συμφωνήσω όμως με το υπόλοιπο σου σχόλιο, και θα χρησιμοποιήσω και κάποια σημεία του για να απαντήσω στον Σημειωμένο.

  Σημειωμένε,
  όπως λέει και η Γιάννα, σαφώς και η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ είναι νίκη. Σαφώς και ΑΝ ΔΕΝ υπήρχε τέτοια αντίδραση από τους φοιτητές, το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε απροκάλυπτα τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν πως οι απόψεις του Γιωργάκη είναι καρμπόν οι απόψεις του Κωστάκη. Άρα, προφανώς η ενέργεια του ΠΑΣΟΚ έγινε λόγω της φοιτητικής αντίδρασης, και είναι σίγουρα μία νίκη του φοιτητικού κινήματος.

  Όπως άλλωστε ήταν και νίκη όταν πέρυσι πετύχαμε την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου. Δε κερδίσαμε τίποτα άμεσα, αλλά ήταν μία σαφής νίκη του φοιτητικού κινήματος, ένα μεγάλο βήμα που έδειξε πως έχουμε μεγάλη δύναμη. Όπως νίκη είναι και τώρα η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την διαδικασία.

  Από την άλλη, εννοείτε πως το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε, και πως είναι ένας πολιτικός ελιγμός. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Δε κατάλαβα γιατί η πρόταση των ΕΑΑΚ αναιρεί την πρόταση της ΠΚΣ. Δε νομίζω πως τα ΕΑΑΚ πιστεύουν πως κερδίσαμε τον αγώνα με την ενέργεια αυτή, ούτε πως θα σταματήσουμε τον αγώνα και θα επαναπαυτούμε.

  Και στο κάτω κάτω, και να είχαν αντίθετες απόψεις επί του θέματος, αυτό δε δικαιολογεί την αντίδραση της ΠΚΣ να πάει μόνη της. Ή είμαστε όλοι μαζί ή ο καθένας μόνος του. Που όπως φαίνεται είμαστε όλοι οι φοιτητές από τη μία και η ΠΚΣ από την άλλη. Νομίζω πως το λινκ που έδωσε η Γιάννα τα λέει όλα: Πρωτοσέλιδο Ριζοσπάστη

  Ουδέν σχόλιο.

 9. Ο/Η simiomenos λέει:

  Γιάννα,
  Σου επιβεβαίωσε και ο Ψηφιακά Οχυρωμένος ότι δεν είμαι Κνίτης. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να σου το αποδείξω αυτό. Κνίτης και Κομμουνιστής δεν ήμουν ποτέ και ούτε θα ήθελα να ήμουν.
  Απλά σε πολλά θέματα με καλύπτει το ΚΚΕ και συμφωνώ μαζί του σε περισσότερα από κάθε άλλο ελληνικό κόμμα.
  Ο Γιωργάκης, δεν το λέμε, το λέω, δεν έκανε πίσω γιατί τον πίεσε το όποιο φοιτητικό κίνημα. Έκανε πίσω γιατί ήθελε να κάνει μια κίνηση εντυπωσιαμού και να δικαιολογήσει την «και καλά» πρόταση μομφής με την οποία απέτυχε να πλήξει ουσιαστικά την ΝΔ.
  Επιπλέον,θεω΄ρω ότι τα ΕΑΑΚ έχουν στενούς δεσμούς με τον Συνασπισμό, υποστηρίζοντας πολλές αριστερίστικες απόψεις. Δεν θεωρώ ότι τα ΕΑΑΚ είναι πραγματικοί αγωνιστές, και πιστεύω ότι μέσω των καταλήψεων προσπαθούν να υποστηρίξουν τον «προσυλιτισμό» περαιτέρω προσώπων στην παράταξη τους, όπως κάνουν και η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ (ίσως λίγο λιγότερο αυτή). Θεωρώ ότι τα ΕΑΑΚ μέσω των καταλήψεων προσπαθούν να προωθήσουν τις αριστερίστικες (διαφέρει από το αριστερές)απόψεις τους.
  Ακόμα θέλω να σου πω, ότι δεν είναι τυχαίο που σε πολλές σχολές προσπάθησαν να καπελώσουν το κίνημα με τον όρο ανεξάρτητο και κατεβάζουν πλαίσιο των ΕΑΑΚ.

  Και κάτι άλλο. Πέρσι ήμουν στις καταλήψεις Γιάννα, γιατί τα πράγματα δεν είχαν τόσο έντονο κομματικό χαρακτήρα από τα ΕΑΑΚ, την ΠΑΣΠ και τους ψευτοαναρχικούς. Κατέκρινα πέρσι την ΠΚΣ μέσα στις καταλήψεις, για την στάση της αποχής της από το κίνημα.

  Ψηφιακά Οχυρωμένε,
  Εσύ ξέρεις ότι δεν φοράω κανενός είδους χρώματος γυαλιά και ότι δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα.
  Είπα πριν ότι δεν θεωρώ νίκη το «ανασκούμπωμα» του ΠΑΣΟΚ, αλλά μια κίνηση εντυπωσιασμού για την ψευδομομφή που κατέθεσε.
  Δεν δικαιολογώ την ΠΚΣ σε καμμία περίπτωση και το ξέρεις και αυτό γιατί εγώ πέρσι την κατέκρινα μέσα στις καταλήψεις για την στάση της.
  Απλά θεωρώ ότι η στάση της είναι πιο ειλικρινής από τις υπόλοιπες φοιτητικές-κομματικές παρατάξεις.

 10. Όπως και να το κάνουμε, η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για το φοιτητικό κίνημα, και επαναλαμβάνω ότι προφανώς δε θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε το φοιτητικό κίνημα. Είναι μία νίκη (και ταυτόχρονα αν θες και «ελιγμός» του ΠΑΣΟΚ) του φοιτητικού κινήματος, όπως ήταν και πέρυσι η αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

  «Απλά σε πολλά θέματα με καλύπτει το ΚΚΕ και συμφωνώ μαζί του σε περισσότερα από κάθε άλλο ελληνικό κόμμα.»
  ——————————————————-
  Συμφωνώ (αλλά είναι σαν να λέμε «στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει»).

  «Απλά θεωρώ ότι η στάση της είναι πιο ειλικρινής από τις υπόλοιπες φοιτητικές-κομματικές παρατάξεις.»
  ——————————————————-
  Φυσικά και είναι ειλικρινής, με τη στάση της δείχνει πως θέλει να καπελώσει το κίνημα. Είναι ειλικρινέστατη, δε το αμφισβητεί κανείς, το λέει ξεκάθαρα «Θέλω να καπελώσω το κίνημα ώστε να φαίνεται ότι η ΠΚΣ, το ΚΝΕ, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είναι πίσω από όλα, εμείς φέραμε την επανάσταση, δικό μας είναι το κίνημα». Είναι ειλικρινής, αυτό το αναγνωρίζω.

  Μάλιστα είναι τόσο ειλικρινής στο θέμα του καπελώματος, που το βγάζουν και πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη:
  # Πρωτοσέλιδο Ριζοσπάστη #

  και το λένε και μέσα στο Ριζοσπάστη:
  —————————————————————————————————————
  «Ολοι αυτοί οι λόγοι κι άλλοι τόσοι κατέβασαν για άλλη μια φορά εκατοντάδες εργάτες, φοιτητές και σπουδαστές στο δρόμο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των Πανελλαδικών Συντονιστικών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Μαζί τους – αυτονόητα – δήλωσε «παρών» πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί ήταν επίσης οι πανεπιστημιακοί του Πολυτεχνείου με απόφαση του συλλόγου τους και η ΟΒΣΑ.»
  —————————————————————————————————————
  # Ρεπορτάζ Ριζοσπάστη #

  ΠΚΣ: Θέλουμε να σας καπελώσουμε, και το λέμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

 11. Ο/Η Γιάννα λέει:

  σε πολλά θέματα με καλύπτει το ΚΚΕ και συμφωνώ μαζί του σε περισσότερα από κάθε άλλο ελληνικό κόμμα
  ————
  Ναι, αλλά καλό θα ήταν να δημιουργούσαμε κάτι που θα μας κάλυπτε, όχι να βολευόμαστε με το «λιγότερο κακό»…

  Επιπλέον,θεωρω ότι τα ΕΑΑΚ έχουν στενούς δεσμούς με τον Συνασπισμό
  ————
  Ούτε με αυτό συμφωνώ.
  Αν ήταν φιλο-συνασπισμός, θα έμπαιναν στο ΔΙΚΤΥΟ, όπως θυμάμαι ότ λεγόταν η νεολαια του ΣΥΝ, και θα είχαν εξασφαλισμένη και μια θέση στο κόμμα μετά…
  Μου θυμίζεις πάντως έντονα τη λογική της ΚΝΕ, που θυμάμαι ότι πριν μερικά χρόνια, κατηγουρούσε τα ΕΑΑΚ ότι είναι…ΠΑΣΟΚοι!!!(ούτε κάνα ΣΥΝ δηλαδή, μιλάμε για τρελή λάσπη…)

  Δεν θεωρώ ότι τα ΕΑΑΚ είναι πραγματικοί αγωνιστές
  ————
  Κακώς.Εγώ θεωρώ ότι όλοι (ακόμα και η ΚΝΕ) είναι αγωνιστές.
  Αλλιώς, θα ήταν αραχτοί, δε θα ασχολούνταν με τα πολτικά, και απλά θα έκαναν τα μαθηματάκια του και..τέλος.
  Ή το πολύ-πολύ να πήγαιναν στη ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και θα έκαναν παρτυ, σφηνάκια, κτλ.

  “προσυλιτισμό” περαιτέρω προσώπων στην παράταξη τους
  ———–
  Μα όπως παρατ΄ρσες και εσύ, το κάνουν όλοι, και εγώ το θεωρώ φυσιολογικό.
  Και αυτό διότι κάθεοργανισμός έχει την ΄ταση να αναπτύσσεται, άρα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οργάνωση που δε θέλει να μεγαλώσει, είναι δηλαδή κάτι που υπάρχει στην ίδια της τη φύση, και δε μπορεί να αλλάξει.
  Και αυτό δεν ισχύει μόνο για πολιτικές οργαν΄σεις, αλλά και για αθλητικές, πολιτισμικές, κτλ.
  Απλά ότι έχει να κανει με πολιτική έχει -κακώς- αποκτήσει άσχημη σημασία, και γι’ αυτό ο κόμσος «στραβώνει» όταν μια πολιτική οργάνωση (όποια και αν είναια αυτή) βρίσκει νέα άτομα…

  δεν είναι τυχαίο που σε πολλές σχολές προσπάθησαν να καπελώσουν το κίνημα με τον όρο ανεξάρτητο και κατεβάζουν πλαίσιο των ΕΑΑΚ.
  ————-
  Κοίτα, δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται, αλλά απ’ ότι έχω καταλάβει, γίνεται μετά αό κάθ πορεία ένα συντονιστικό των φοιητών (όχι μόνο των ΕΑΑΚ), και εκελι φτιάχνται το πλαίσιο που κατεβαίνει στις σχολές.
  Πχ εδώ το τελευταίο πλαίσιο:
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=652554

  Τώρα αν ξέρεις κάτι διαφορετικο, ΟΚ.

  Τέλος πάντων, εύχομαι καλή επιτυχία στους φοιτητές άυριο, όσο για τη σημερινή πορεία του ΚΚΕ, εύχομαι, όσο «μικρόψυχο» και αν ακούγεται, να μην έχει πολύ κόσμο, ώστε να αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές, και να σταματήσουν να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το κόμμα τους…

 12. Ο/Η simiomenos λέει:

  Γιάννα,
  Το ότι συμφωνώ με μερικές θέσεις του ΚΚΕ, δεν σημαίνει ότι το ψηφίζω κιόλας.

  Το ότι τα ΕΑΑΚ έχουν στενές σχέσεις με τον Συνασπισμό και με αριστερίστικες απόψεις είναι δεδομένο. Δεν χρειάζεται να μπουν στο Δίκτυο. Είναι σαν να μου λες ότι το Φ.Ω.Σ. (φοιτητική οργάνωση του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη) δεν έχει σχέση με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Έχει.

  Να σου θυμήσω ότι οι πραγματικοί αγωνιστές, δεν είπα ότι είναι οι ΠΚΣίτες, αγωνίζονται για να διεκδικήσουν δικαιώματα με κάθε κόστος και όχι να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα, όπως θεωρώ ότι κάνουν οι των ΕΑΑΚ.

  Το Πανελλήνιο Συντονιστικό (σχηματίζεται από όλους) έχει βγάλει ένα πλαίσιο επιχειρημάτων. Σε πολλές σχολές λοιπόν, το ξέρω σίγουρα αυτό, κατεβαίνει ένα πλαίσιο των ΕΑΑΚ με την σφραγίδα αυτού του Συντονιστικού. Αυτό δεν είναι προσπάθεια καπελώματος;

  Τέλος, σκοπός μου μέσα από αυτά τα σχόολια δεν είναι να υποστηρίξω κανένα ΚΚΕ, και κανένα κόμμα. Όλα τα κόμματα προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα όταν βλέπουν φοιτητική αντίδραση, και σε τόσο μεγάλο ποσοστό.

 13. Ο/Η diml λέει:

  Ρε φιλε σημειωμενε νταξει το εμπεδωσαμε κνε κ πκς τα κανουν αρκετα καλα αυτο πιστευεις και οκ. το αν κανουν καλα η οχι το ειδαμε τον ιουνη το βλεπουμε και τωρα. μια ζωη αυτοι κατεχουν την αληθεια και οι αλλοι οχι. τα εαακ σε πολλα συμφωνουν με συν σε αλλα οχι και το αντιθετο. λες πως ο σκοπος σου δεν ειναι να υποστηριξεις το (κ)κε αλλα αυτο κανεις σε ολα τα ποστ σου. οπως ειπα εμπεδωσαμε τι 8ες να πεις.

 14. Ο/Η simiomenos λέει:

  Diml,

  Χέστηκα τι κάνει το ΚΚΕ για την πάρτυ του ή το πόσο κολλημένο είναι. Χέστηκα και για τα ΕΑΑΚ για τον ίδιο λόγο.

  θεωρώ ότι το ΚΚΕ μένει κολλημένο και το δείχνει, ενώ τα ΕΑΑΚ προσπαθούν εντέχνως και «κάτω από τη ζώνη» να καπελώσουν μια διεκδίκηση που πρέπει να είναι ενιαία για όλους τους φοιτητές.

  Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δω οι φοιτητές (ανεξαρτήτου κόμματος) να διεκδικήδουν αυτά που τους ανήκουν, δηλαδή δημόσια και δωρεάν παιδεία. Όποιος πάει να διεκδικήσει κάτι για την πάρτυ του θα με βρει απέναντί του.

 15. Ο/Η PetrosS. λέει:

  Τουλάχιστον η υπερβολή, έκανε τους Έλληνες να σκεφτούν πόσο υποκινούμενες είναι αυτές οι πορείες και να τις καταδικάσουν… τώρα το πόσο μεγαλειώδες ήταν που ήρθαν 20000 κόσμος ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ δεν ξέρω… ο Πανιώνιος στο ματς με τη Μπάρτσα είχε μαζέψει τόσους…
  Αφού εσείς οι ίδιοι δεν ντρέπεστε να συγκρίνετε το Πολυτεχνείο του 73 με αυτούς τους αλήτες που μπαίνουν μέσα τώρα τότε συνεχίστε «μέχρι τελικής πτώσεως»… ο γκρεμός είναι κοντά… και οι εκλογές!
  Κρίμα…

 16. PetrosS,
  άμε στην τηλεόραση σου να δεις κάνα Deal και το Μεγάλο Παζάρι…

 17. Ο/Η Ερυθρός λέει:

  Αργά, αλλά μπαίνω 🙂
  Ο Γιωργάκης προεκλογικά το είπε ο άνθρωπος ότι δεν έκανε πίσω από τις θέσεις του για το άρθρο 16. Έφυγε από τη βουλή για τις διαδικασίες που κράτησε η ΝΔ μέσα στη Βουλή. Άρα, περίπατο αυτό για τη νίκη με την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ.
  Επίσης, αυτές τις ημέρες η ΠΚΣ τρέχει τις κινητοποιήσεις (Λάρισα, Χαλκίδα, ΦΜΣ Αθήνα ως τώρα), και δεν κινείται ή δεν φαίνεται να κινείται άλλος (μία κινητοποίηση έκανε και ο α/α χώρος από όσο ξέρω στο ΕΜΠ). Οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν ότι πέρυσι δεν υπήρξε νίκη, απλά κάποια καθυστέρηση των μέτρων και ο αγώνας δεν μπορεί να σταματήσει.
  Δεν λέω ότι η Πανσπουδαστική «τα κάνει όλα και συμφέρει», αλλά μία προσοχή χρειάζεται. Να βγω π.χ. να πω εγώ τώρα ότι οι ΕΑΑΚ κοιμούνται; και να λέω και αργότερα ότι «τον Σεπτέμβρη κοιμόντουσαν οι άλλες παρατάξεις»;

 18. @Ερυθρός,

  Οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν ότι πέρυσι δεν υπήρξε νίκη, απλά κάποια καθυστέρηση των μέτρων και ο αγώνας δεν μπορεί να σταματήσει.

  Πολύ σωστά. Και ελπίζω να υπάρξει και τώρα κινητοποίηση γιατί τα πράματα τώρα είναι χειρότερα. Ελπίζω μετά τις εξετάσεις να υπάρξει κίνηση (το «μετά τις εξετάσεις» όχι για να μην χάσουμε τις εξετάσεις, εγώ λέω να τις χάσουμε, αλλά γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των φοιτητών στην διάρκεια τους, σε αντίθεση π.χ. με την ΠΚΣ που έχει κάποιο κεντρικό όργανο και καλεί σε ομαδικές συναντήσεις όποτε χρειάζεται).

  Να βγω π.χ. να πω εγώ τώρα ότι οι ΕΑΑΚ κοιμούνται; και να λέω και αργότερα ότι “τον Σεπτέμβρη κοιμόντουσαν οι άλλες παρατάξεις”;

  Κατά την γνώμη μου, ΝΑΙ, να βγεις να το πεις. Γιατί έτσι είναι. Το αναγνωρίζω αυτό στην ΠΚΣ, ασχολούνταν με το θέμα πολύ πριν οι υπόλοιποι (και γω μαζί) ξυπνήσουν.

  Και ΑΝ είχε κάνει τις κατάλληλες ενέργειες, μπορεί και να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Όταν όμως μιλάει με αυτό τον ξύλινο λόγο κανείς δε της δίνει σημασία (και δε πρόκειται). Ακούμε ΠΚΣ στις συνελεύσεις και κοιτάμε από την άλλη.

  Δηλαδή έλεος, κατέβα ΜΙΑ φορά στην γενική συνέλευση, πες 2-3 πράματα για ένα συγκεκριμένο θέμα, βγάλε και 2-3 έγγραφα/αποδείξεις που το αποδεικνύουν, και στη συνέχεια ΜΗΝ μας καλείς στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Θέσε το προβληματισμό σου στο τραπέζι και έλα να το συζητήσουμε. Όχι: «Αυτή είναι η θέση μας. Τελεία. Ελάτε στην πορεία μας». Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένας να το κοιτάξει παραπέρα το θέμα, όσο σημαντικό και αν είναι.

  Και όταν βλέπεις ένα μεγάλο κίνημα, μη πας να το καπελώσεις ρε γαμώτο. Και συ και τα ΕΑΑΚ (μπορεί αυτοί να κάναν χειρότερο καπέλωμα).

 19. Ο/Η Ερυθρός λέει:

  Δεν νομίζω ότι πήγε να καπελώσει το κίνημα -πολιτικά σίγουρα όχι (θα άκουσες τις δηλώσεις της Παπαρήγα προεκλογικά)- ενώ από ένα σημείο και μετά οι μισές καταλήψεις κρατούνταν λόγω πλαισίου και στάσης ΠΚΣ (και θυμάμαι ότι από τον Γενάρη έλεγαν όλοι «τώρα θα τα πουλήσει η ΠΚΣ» και πήγε Φλεβάρης, Μάρτης κτλ). Είχαμε σημαντική συμβολή, αλλά εγώ δεν άκουσα ποτέ να λέμε ότι το κίνημα ήταν η ΠΚΣ. Αντιθέτως, το καπέλωσε με εκπληκτικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε δύναμη μόνο στους καθηγητάδες.
  Σε ό,τι αφορά τις χωριστές πορείες, δεν είναι κάτι παράδοξο: Είναι θέση του ΚΚΕ από όταν ήμουν ακόμη εγώ φοιτητής και στο σύλλογο των μεταπτυχιακών εκεί πάνω (στα Γιάννενα σπούδασα κι εγώ και ανεβοκατεβαίνω όποτε μπορώ) και το παλεύαμε ΠΑΝΤΑ να συνταχθεί το εργατικό ταξικό κίνημα με το φοιτητικό και αυτό το χτυπούσαν οι άλλες δυνάμεις. Είναι πολιτική μας θέση ότι το κίνημα ΔΕΝ μπορεί να έχει ουσιαστική νίκη αν η υπόθεση της παιδείας δεν γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος.
  Σε ό,τι αφορά τα πλαίσια, γενικά στρογγύλεψε η Πανσπουδαστική μέχρι ενός σημείου τα πλαίσιά της και σε πάρα πολλές σχολές και τμήματα τα βρήκε με τα ΕΑΑΚ πανελλαδικά. Στα ΤΕΙ μάλιστα, η ΠΚΣ κράτησε όσο κράτησε και στις εκλογές πήρε όλη την φθορά ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. «Σημαίνει κάτι το εκλογικό αποτέλεσμα εκεί»; θα ρωτήσεις. Σημαίνει πως στα ΤΕΙ συνδικαλιστικά έπεσαν οι δύο μεγάλη και ό,τι έχασαν πήγε στην ΠΚΣ, ενώ στα ΑΕΙ υπήρχε αναδιανομή των ψήφων των αριστερών παρατάξεων. Και στα ΤΕΙ έγιναν πολύ σκληρά πράγματα πέρυσι.

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s