Πρωτοβουλία Γιατρών και Δικηγόρων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες

Σήμερα 26/3/2007 στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Μάρνης 30, συγκεντρωθήκαμε Γιατροί και Δικηγόροι με σκοπό τον συντονισμό της δράσης μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Επειδή τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε συστηματική και συνεχώς διευρυνόμενη επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες όσων συμμετέχουν σε μαζικά γεγονότα, αλλά και όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρατική εξουσία, φυλακισμένοι, μετανάστες, κρατούμενοι, ευπαθείς ομάδες.

Επειδή εντείνεται η αστυνομική καταστολή, που εκδηλώνονται απροκάλυπτα με κάθε τρόπο, με πρακτικές βίας που απειλούν επικίνδυνες σωματικές κακώσεις και με συστηματική χρήση απαγορευμένων – ακόμη και για πόλεμο – χημικών, που όμως ψεκάζονται κρουνηδόν και εξ επαφής επάνω στους διαδηλωτές θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.

Επειδή επανειλημμένα με κατασκευασμένες κατηγορίες ενοχοποιούνται αθώοι και παραβιάζονται και καταπατούνται εκτεταμένα ακόμη και τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Επειδή συστηματικά ποινικοποιείται η πολιτική διαμαρτυρία με άμεση επιδίωξη τον εκφοβισμό και «παραδειγματισμό» ακόμη και όσων δεν συμμετέχουν.

Επειδή επιδιώκεται η συρρίκνωση του δημόσιου και η ουσιαστική κατάργηση του ιδιωτικού χώρου.

Και επειδή η αλληλεγγύη είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο για την αντίσταση ενάντια στην κρατική βία και την καταστολή

Αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και την υποστήριξη των θυμάτων της κρατικής καταστολής, με

Τη συμμετοχή στα μαζικά γεγονότα με ομάδες ιατρικής και νομικής υποστήριξης,

Την προσφορά άμεσων υπηρεσιών ιατρικής και νομικής βοήθειας,

Την παροχή ατομικών μέσων προφύλαξης και προστασίας,

Την συγκέντρωση και εξασφάλιση στοιχείων για τη δικαστική προστασία των διωκόμενων και των θυμάτων των αστυνομικών επιθέσεων,

Τη συλλογή τεκμηρίων και αποδεικτικών στοιχείων για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την δράση των οργάνων της κρατικής καταστολής.

Δηλώνουμε ότι:

Την Τετάρτη 28/3/07 οι Γιατροί και οι Δικηγόροι της Πρωτοβουλίας θα συμμετέχουμε στην πορεία των φοιτητών και των εκπαιδευτικών με ομάδες ιατρικής και νομικής υποστήριξης.

Και

Καλούμε τους συναδέλφους Δικηγόρους και Γιατρούς που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας να πλαισιώσουν αυτήν τη Πρωτοβουλία.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 699.42.40.600

[ πηγή: indy.gr ]

————————————————————————————————————-

Επίσης, σχετική (όχι με την συγκεκριμένη ενέργεια αλλά με το γενικότερο κλίμα) ανακοίνωση της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α. σχετικά με την παραβίαση και καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών στις πορείες:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

Η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α., καταγγέλλει σειρά σοβαρότατων παραβιάσεων Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, από κρατικά όργανα και υπηρεσίες, κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 8 Μαρτίου και μέχρι την Δευτέρα 11/3. Ειδικότερα, όπως ιδίοις όμμασι εξακριβώσαμε:

 1. Την Πέμπτη 8.3, η ειρηνική και καθ’ όλα νόμιμη διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας, δέχθηκε απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά παράβαση του άρθρου 11 παρ.1 του Σ. όπου κατοχυρώνεται η ελευθερία των συναθροίσεων. Η εν λόγω επίθεση εξελίχθηκε με τη μέθοδο της «τυφλής» βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις και είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών. Παράλληλα, το σύνολο των συμμετεχόντων στη διαδήλωση, δέχθηκε μεγάλο όγκο χημικών (κυανιούχα, υψηλής τοξικότητας) τα οποία αποτελούν χημικά όπλα, απαγορευμένα από τις διεθνείς συνθήκες ακόμη και σε περίοδο πολέμου.
 2. Δεκάδες πολίτες (φοιτητές), συνελήφθησαν αδικαιολόγητα, μετά τον ξυλοδαρμό τους.
 3. Αρκετοί από τους συλληφθέντες τραυματίστηκαν από αστυνομικά όργανα, μετά τη σύλληψή τους και ενώ ήταν ήδη δέσμιοι με χειροπέδες
 4. Με ευθύνη του αρμοδίου Εισαγγελέα Εφετών, απαγορεύθηκε επί εικοσιτετράωρο η επικοινωνία των 61 συλληφθέντων με τους συνηγόρους τους, κατά παράβαση του Σ., της Ε.Σ.Δ.Α., και των διατάξεων της Ποινικής Δικονομίας.
 5. Με ευθύνη του ιδίου Εισαγγελία, διενεργήθηκε, αντισυνταγματικά και παράνομα, προανάκριση, κατά την οποία δεν επετράπη στους κατηγορουμένους πλέον, να παρίστανται με συνήγορο.
 6. Αντισυνταγματικά και παράνομα, η ίδια εισαγγελική αρχή, επιχείρησε να εμφανίσει ως νόμιμες απολογίες κατηγορουμένων, έγγραφα που είχαν συνταχθεί από τους προανακριτικούς υπαλλήλους (αστυνομικούς) και δεν είχαν υπογραφεί από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι ζητούσαν επιμόνως να επικοινωνήσουν με το συνήγορό τους.
 7. Την Παρασκευή 9.3, κατά την μεταφορά των κατηγορουμένων ενώπιον του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αστυνομικές δυνάμεις παρετάχθησαν στην κεντρική είσοδο των Δικαστηρίων, απαγορεύοντας την είσοδο στον οιονδήποτε, ακόμη και στους μάρτυρες που επιθυμούσαν να καταθέσουν στο Δικαστήριο, καταργώντας βίαια την δημοσιότητα της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου, από το οποίο επιπλέον επιχείρησαν να στερήσουν τη δυνατότητα διερεύνησης της αλήθειας.
 8. Τόσο την Παρασκευή 9.3, όσο και την Δευτέρα 11.3, κατά την εμφάνιση των κατηγορουμένων ενώπιον του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αστυνομικοί με πολιτικά κατέλαβαν όλες τις ελεύθερες θέσεις του ακροατηρίου, κατά τρόπον ώστε να ουδείς να δύναται να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία, ούτε και αυτοί οι γονείς των κατηγορουμένων και οι αυτόπτες μάρτυρες, καταργώντας έτσι εξ ολοκλήρου την συνταγματικά επιβεβλημένη δημοσιότητα των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου.
 9. Την Δευτέρα 11.3, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του κτιρίου όπου συνεδριάζει το παραπάνω Δικαστήριο, επετέθησαν με γκλόμπς και ρίψη χημικών, ενάντια στους γονείς των κατηγορουμένων που διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό τους από την δικαστική αίθουσα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών και την επείγουσα μεταφορά ενός γονέα στο νοσοκομείο.
 10. Σε όλη τη διάρκεια των εν λόγω ημερών, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δεν έφεραν διακριτικά και αρνούντο να δώσουν τα στοιχεία τους στους πολίτες και συνηγόρους που το απαιτούσαν προκειμένου να προβούν σε νόμιμες ενέργειες.

Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή, μεμονωμένη συμπεριφορά κάποιων κρατικών υπαλλήλων. Ούτε οι αστυνομικές δυνάμεις, ούτε η εισαγγελική αρχή ενεργούν «αυθορμήτως»! Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συντεταγμένη άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, δια εισαγγελέων και αστυνομικών οργάνων, ενεργούντων κατά παράβαση του Συντάγματος και των Νόμων!

Πρόκειται για εκτεταμένη επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών που επιλέγουν να διεκδικήσουν συλλογικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Ειδικό ρόλο και ανάλογη ευθύνη στην επιχείρηση αυτή είχαν και οι λειτουργοί της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, οι οποίοι πρόθυμα παρέβησαν το Νόμο αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις εγγυητικές για τα δικαιώματα των συλληφθέντων και κατηγορουμένων διατάξεις. Αναδεικνύεται έτσι με ιδιαίτερη οξύτητα, η ολοένα και μικρότερη απόσταση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας και η επιστράτευση της δεύτερης για την ποινική καταστολή των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων των πολιτών.

Έχουμε, κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, καταγγείλει την αυταρχική διολίσθηση τόσο της νομοθετικής παραγωγής (τρομονόμοι κλπ) όσο και της εκάστοτε κυβερνητικής πρακτικής, απέναντι σε κινητοποιούμενους πολίτες.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους μαχόμενους φοιτητές και εκπαιδευτικούς και δηλώνουμε ότι τα μέλη της Επιτροπής, αύριο Πέμπτη 15 Μαρτίου, θα βρίσκονται στη διαδήλωση και μάλιστα, μέσα στα φοιτητικά μπλοκ, από το πρώτο έως και το τελευταίο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

[ πηγή: doc , pdf ]

Και κάποιοι μιλάν ακόμα για δημοκρατία…

Advertisements

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in Εκπαίδευση, αστυνομία. Bookmark the permalink.

8 Responses to Πρωτοβουλία Γιατρών και Δικηγόρων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες

 1. Σωστοί οι αχρείαστοι, αχρείαστοι να ‘ναι!
  Και θα ‘πρεπε να πάρουν μαζί τους και από μια ομάδα φοιτητών (νομικάριους και ιατρούδια, αντιστοίχως) για να τους «εκπαιδεύσουν»!

 2. Με τα σημερινά δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι πως οι γιατροί και οι νομικοί/δικηγόροι δεν είναι αχρείαστοι στις πορείες μας. Με τα αίσχη που γίνονται από ΜΑΤατζήδες και το γνωστό-άγνωστο δικαστικό-παραδικαστικό κύκλωμα, η παρουσία τους είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τους «διαμαρτυρόμενους».

  Δηλαδή ακούστε που φτάσαμε: να έρχονται γιατροί στις πορείες μας για να φροντίζουν τους τραυματίες και όσους δέχονται την άκρατη βία των ομάδων καταστολής (καλύτερα των ομάδων «εκφοβισμού και βασανιστηρίων»), και δικηγόροι για να μην παραβιάζονται και καταπατούνται ασύστολα τα δικαιώματα μας.

  Αν διάβαζε κάποιος όλες αυτές τις δηλώσεις και τις μαρτυρίες, σίγουρα δε θα πήγαινε το μυαλό του ότι αναφέρονται στην Ελλάδα. Ή έστω θα πήγαινε το μυαλό του στην Ελλάδα, άλλα όχι του 2007.

 3. Ο/Η παπί λέει:

  Οι άλλοι ξυπνάνε σιγά σιγά και κάνουν τόσο σημαντικές κινήσεις, και στο χώρο των φοιτητών το πράγμα ξεφουσκώνει και οι καταλήψεις πέφτουν σαν τις μύγες! Μου ρχεται να σκάσω! Επιτέλους ρε παιδιά!Choose life!

 4. Ο/Η παπί λέει:

  (Δεν μπόρεσα να κάνω υπερ-σύνδεση το «choose life», οπότε δίνω τη διεύθυνση: http://bp2.blogger.com/_C_X5JxBvvc0/RfyX0PfQLsI/AAAAAAAAABM/X9TJ7_rbwpE/s1600-h/fitites05_small.jpg)

 5. Ο/Η g. manoussakis λέει:

  Η συζήτηση για το ποια θα είναι η περεταίρω πορεία του φοιτητικου κινήματος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη συζήτηση.

  Να συνεχιστούν οι καταλήψεις, ή να ακυρωθεί η εφαρμογή του νόμου στις σχολές;

  Γιώργο, εσείς στα Γιάννενα που έχετε καταλήξει;

 6. @Παπί,
  δεν είναι τόσο απλά τα πράματα. Δεν είναι «αξιοπρέπεια» ή «εξάμηνο». Το ότι μειώνονται οι καταλήψεις δε σημαίνει ότι ξεφουσκώνει το κίνημα.
  Θα υπάρξουν άλλες μορφές αντίδρασης. Για παράδειγμα, οι πορείες, και όχι οι καταλήψεις, ήταν αυτές που έδιναν το δυναμικό στίγμα του κινήματος. Το ότι σταματάν οι καταλήψεις δε θα πει ότι επαναπαυόμαστε. Ναι, πιστεύω πως θα χαλαρώσουν κάπως τα πράματα τις επόμενες βδομάδες, αλλά θα πάντα είμαστε σε ετοιμότητα.

  @Γιώργο,
  είναι γεγονός πως οι περισσότερες σχολές έχουν ανοίξει. Η Πληροφορική εδώ είναι κλειστή, μαζί με άλλη μία σχολή, όλες οι υπόλοιπες άνοιξαν. Μετά το Πάσχα οι περισσότερες (όλες μάλλον) λογικά θα είναι ανοιχτές.

  Όπως φαίνεται δε θα χάσουμε το εξάμηνο (δεν υπήρχε άλλωστε τέτοια περίπτωση, ήταν ψέματα που ακούγονταν στα κανάλια), απλά το καλοκαίρι μας. Μάλλον θα φύγει όλος ο Ιούνης για μαθήματα, και μάλλον θα υπάρξει συμπτυγμένη εξεταστική του εαρινού τον Ιούλιο και διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη. Αλλά σε διαβεβαιώ πως κανείς δε σκέφτεται το χαμένο καλοκαίρι.

  Μακάρι να μπορούσαμε να συνεχίσουμε χωρίς να ανοίξουμε τις σχολές, αλλά τα πράματα δεν είναι τόσο απλά. Κάποιων τελειώνει η αναβολή και πρέπει να φύγουν φαντάροι, ενώ από την άλλη ένα εξάμηνο παραπάνω είναι πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς μας (με 300 ευρώ το ενοίκιο + τους όποιους λογαριασμούς εύκολα μπορεί κανείς να το υπολογίσει). Υπάρχουν και άλλα προβλήματα.

  Πάντως δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι, ακόμα και αν ψηφιστεί θα προσπαθήσουμε και θα πιέσουμε να μην εφαρμοστεί. Και θα βρεθούμε πάλι στους δρόμους.

 7. Ο/Η παπί λέει:

  Μακάρι να είναι όπως τα λες Γιώργο! Στη δική μου σχολή πάντως τις 4 τελευταίες φορές που καλέστηκε γενική συνέλευση σ.φ., δεν πάτησε ψυχή!Τη στιγμή που συμφοιτητές μας ήταν στα νοσοκομεία, τη στιγμή που τρέχουν οι δίκες, τη στιγμή που περνούσε απο 2η ψηφοφορία το άρθρο 16, τη στιγή που ειδικά για εμάς τους νηπιαγωγούς περνάνε κι άλλοι νόμοι που πλήττουν πολύ σοβαρά τα εργασιακά μας… What’s wrong with us?!Don’t get it!

 8. Ο/Η Αβραμιδου Στέλλα λέει:

  χρειάζομαι βοήθεια. Είναι εύκολο να μιλήσω με κάποιον? Δικηγόρο .Κάποιον που να μπορεί να με καθοδηγήσει.
  ένας αστυνομικός παρακολουθεί τα τηλέφωνά μου και το κάθε μου βήμα εδώ και πολλούς μήνες -χωρίς να έχει το δικαίωμα.
  Είμαι μόνη μου και δεν γνωρίζω κανέναν στην Ελλάδα …που να θεωρώ αξιόπιστο .Αφού επικοινωνεί με όσους επικοινωνώ και λέει πως είμαι θεόμουρλη… η Ξανθιά βοηθός Παλαιοκώστα η έμπορος Ναρκωτικών Η ότι άλλο προκύψει .
  Έχω αποδείξεις κάποιον που να μπορώ να εκθέσω έστω το πρόβλημά μου δεν βρίσκω .
  Γιατί μπλοκάρει όλες μου τις κινήσεις.
  Έχω αποδείξεις και χρήματα να αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση .
  Σας παρακαλώ να με βοηθήσετε. Τηλ επικοινωνίας 6970425509

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s