Δείτε τι πραγματικά θέλουν οι Σκοπιανοί!

Αναδημοσίευση από το tech-spot.gr.

Αυτό το post το αφιερώνω στους “δε βαριέσαι”, τους “σιγά το πρόβλημα” και τους “ενα όνομα είναι μωρέ”.

=============================

Από την Ελευθεροτυπία

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Στο κενό έπεσε η απόπειρα των Σκοπιανών και των βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που τους βοηθούν, να περάσουν από το παράθυρο θέμα μειονότητας.

Η απόπειρα είχε στόχο να εκμαιευθεί γραπτή απάντηση, από την Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού, με την οποία θα δινόταν υπόσταση στα όσα περιέχονταν σε σχετική ερώτηση, περί της ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας και περί της «ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων προς διεκδίκηση στην Ελλάδα».

Το θέμα ήλθε για συζήτηση, προχθές, στη μυστική συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΣτΕ, όπου η πρέσβειρα των Σκοπίων επέμενε να δοθεί γραπτή απάντηση στα σχετικώς υποστηριζόμενα από το Βέλγο σοσιαλιστή βουλευτή Γκερτ Λαμπέρτ, σε ερώτησή του που χρονολογούνταν από τις 12 Ιουλίου 2007 και με βάση την οποία επιδιωκόταν να αναγνωριστεί ότι «υπάρχουν πάνω από 40.000 πολιτικοί πρόσφυγες της μακεδονικής εθνότητας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, οι περιουσίες των οποίων έχουν δημευθεί από το ελληνικό κράτος, κατά τις πρώτες δεκαετίες της μετεμφυλιακής περιόδου στην Ελλάδα».

«Ανιστόρητη»

Ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, πρέσβης Κ. Γεροκωστόπουλος δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι η σχετική ερώτηση βρίθει ανακριβειών και είναι παντελώς ανιστόρητη ενώ, στη συνέχεια, ασκώντας, ουσιαστικά, διπλωματικό βέτο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία συζήτησης που πρότεινε η Σκοπιανή συνάδελφός του.

Δεν μπορούμε να σπαταλούμε το χρόνο των συνεδριάσεων της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του ΣτΕ με θέματα που στερούνται ιστορικής βάσης και προβάλλουν ανυπόστατες διεκδικήσεις, φέρεται να είπε ο Ελληνας πρέσβης.

Παρέμβαση υπέρ της ελληνικής θέσης έκανε και ο Κύπριος πρέσβης Μιχ. Σταυρινός, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ομοφωνία για το συγκεκριμένο θέμα και έτσι, να απεγκλωβιστεί η Επιτροπή από την υποχρέωση να συντάξει γραπτή απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Με βάση τα διαδικαστικώς ισχύοντα στο ΣτΕ, η προεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων -που αυτόν τον καιρό ασκείται από τη Σερβία- περιορίστηκε να συστήσει στην αντιπροσωπεία των Σκοπίων να προβεί σε ουσιαστικά άτυπες διαβουλεύσεις και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

sisour@otenet.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/10/2007

=============================

Η αλητεία τους έχει υπερβεί κάθε όριο. Το κρατίδιο αυτό, να μου το θυμηθείτε, εαν το αφήσουμε θα μας προκαλέσει πολλά σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Είδατε που τελικά, δεν ήταν μόνο το “ονοματάκι” που θέλανε; Επιτέλους, θα ξυπνήσουμε και να μην περιμένουμε να παίζουμε μονίμως άμυνα σε τέτοιες αλητείες; Απλά αναρωτιέμαι…

(σημείωση: τα παραπάνω σχόλια στην είδηση είναι επίσης αναδημοσίευση από το tech-spot.gr)

Advertisements

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in Πολιτικά and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Δείτε τι πραγματικά θέλουν οι Σκοπιανοί!

 1. Ο/Η island λέει:

  Ίσα ίσα που φίλε Γιώργο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί στα Σκόπια αδειάζουν τα πυρινικά τους απόβλητα τα αμερικανάκια.Ποιός μπορεί να κουνηθεί;Άσε που οι πολιτικοί μας είναι κότες λυράτες όταν πρόκειται για γενναίες αποφάσεις.
  και δεν αναφέρομαι μόνο στην εξωτερική πολιτική.Βέβαια υπάρχει και η παράμετρος ότι είμαστε η κύρια χώρα πάνω στην οποία έχουν στηρίξει τα Σκόπια την ανάπτυξή τους απο καταβολής.Εκεί και μόνο αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.Αλλιώς θα έχουμε φρούδες ελπίδες αν προσδοκάμε μεγάλα πράγματα απο αυτές τις κυβερνήσεις που βγάζουμε.Σόρρυ για το μεγάλο γράμμα αλλά είναι και μεγάλο θέμα.

 2. Ο/Η Ωραία Ελένη λέει:

  Και τι να κάνουμε ? να παίξουμε επίθεση? με την στήριξη ποιών? Όσες φορές μας «στηρίξανε» δήθεν οι πιο μεγάλες δυνάμεις μας πρόδωσαν όταν άλλαξαν τα συμφέροντά τους..και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να μας υποδουλώσουν οικονομικά πιθανώς.

 3. Ο/Η S G λέει:

  εχω μια ερωτηση: γιατι ειναι αλητειες? Αποκλειεται δηλαδη να κανουν κατι που και μεις κανουμε συστηματικα με την Γερμανια πχ, δηλαδη ζητανε αποζημιωσεις για παρελθοντα εγκληματα?

  Δημευσαμε περιουσιες τους ναι ή οχι, αυτο ειανι το βασικο ερωτημα και δεν φαινεται να το απαντα κανεις.

 4. Ο/Η Androgeos λέει:

  Πιθανότατα να το κάναμε, SG, αλλά ταυτόχρονα υπήρχαν και Έλληνες που είδαν την εποχή του Τίτο τις δικές τους περιουσίες να δημεύονται.

  Και ήταν πολύ περισσότεροι από 40.000 …

 5. @island,
  ότι μπορούμε μπορούμε, το θέμα είναι αν θέλουμε. Ξεκινώντας για παράδειγμα από το πιο απλό πράγμα, τι δυνατότητα άσκησης βέτο για την ονομασία. Μπορούμε να το κάνουμε, θέλουμε όμως να το κάνουμε? Θα το κάνουμε?

  @Ωραία Ελένη,
  δε χρειάζεται επίθεση. Διπλωματικές ενέργειες χρειάζεται για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Έχουμε κάποια δυνατά χαρτιά τα οποία θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Τόσο απλό (θα μπορούσε να είναι).

  @S G,
  μπορεί και όντως να έγιναν εγκλήματα εις βάρος τους (όπως και εις βάρος μας).

  Και μόνο όμως που μιλάνε για μειονότητες κτλ καταλαβαίνεις που το πάνε. Φυσικά και δεν θυμήθηκαν ένα ωραίο πρωί «κάτι χρωστούμενα». Η ενέργεια τους εντάσσεται στην γενικότερη στάση που έχουν στην εξωτερική πολιτική. Δηλαδή κάνει μπαμ τι προσπαθούν να κάνουν: «Μακεδονική μειονότητα»?! Έλεος…

  @Adrogeos,
  δεν το γνωρίζω (έχω πολύ περιορισμένες ιστορικές γνώσεις) πάντως το καλό θα ήταν να γίνουν γνωστές και οι δύο απόψεις, και αν γίνεται (λέμε τώρα) να επιστραφούν οι περιουσίες και των δύο πλευρών. Αλλά μέχρι εκεί. Αυτά τα περί μειονότητας βρωμάν από μακρυά.
  («πρόσφατα» άλλωστε δεν είχαμε και «παρόμοια» γεγονότα στην Κύπρο?)

 6. Ο/Η Αϊάσανθος Ίων λέει:

  Γιώργο, παιδί μου, τι είναι αυτά που γράφεις; Πρόσεξε, μην καταδικαστείς να πληρώσεις εσύ τις αποζημιώσεις!
  Ας σοβαρευτώ, όμως. Χαίρομαι τον τρόπο της σκέψης σου και, κυρίως, την ειλικρίνειά σου. Μπράβο!

 7. Ο/Η fresco λέει:

  Μία είναι η λύση…

  Παύση όλων των εμπορικών και επιχειρηματικών συναλλαγών με τα Σκόπια…Και κλείσιμο του Λιμένα Θεσσαλονίκης για μεταφορές από και προς εκεί…

  Μπορεί η πολιτική τους να είναι υποκινούμενη και πάντα με ξένα δεκανίκια, αλλά πρέπει να πεινάσει ο λαός τους για να γουστάρουν…! Μετά θα δούμε κατά πόσο θα τους ενδιαφέρει το όνομα…

  fresco

 8. Ευχαριστώ Αϊάσανθε Ίων (μέχρι να βρω πως μπαίνουν διαλυτικά…να ναι καλά το copy paste). Θα προσέχω από δω και πέρα τι γράφω, οι καιροί είναι χαλεποί…

  @fresco,
  ίσως την Δευτέρα Παρουσία. Μπορεί και την Τρίτη Παρουσία.

 9. Ο/Η kostas λέει:

  Bασικά το Μακεδονικό έπρεπε να είχε λυθεί νωρίτερα, όταν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ευκολότερα (1945) αλλά καταλαβαίνετε πώς η εποχή ήταν δύσκολη…

  Σήμερα απλά περιμένουμε τις εξελίξεις, εν τω μεταξύ έχουμε Έλληνες που υποστηρίζουν τα περί ύπαρξης Μακεδονικής μειονότητας (καλά ακούσατε).

  Γιατί απο αυτούς το να βαφτιστείς εθνικιστής είναι το μόνο εύκολο…οι ίδιοι όμως ανήκουν σε άλλο κλάδο, είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

  Πάτε στο http://www.florina.org και δείτε το ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

 10. Ο/Η S G λέει:

  «Η ενέργεια τους εντάσσεται στην γενικότερη στάση που έχουν στην εξωτερική πολιτική. Δηλαδή κάνει μπαμ τι προσπαθούν να κάνουν: “Μακεδονική μειονότητα”?! Έλεος…»

  ελεος. χμ. θεωρω την προσπαθεια καπελωματος απο την ΠΓΔΜ ενοχλητικη αλλα η αληθεια ειναι οτι η Βορεια Ελλαδα εχει ατομα που δηλωνουν Μακεδονες, που μιλανε μια γλωσσα που δεν ειναι ελληνικα και που ζουνε εκει μαλλον επι καποιους αιωνες. Οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε και αρχισουμε να τους σεβομαστε για αυτο που ειναι (αντι να τους εξωθουμε να ψαχνουν προστασια απο αδυναμα κρατιδια) τοσο το καλυτερο.

 11. @kostas,
  οι Έλληνες που στηρίζουν την μακεδονική μειονότητα υποθέτω πως είναι κάτι Γενοβίτες, τίποτα του Συνασπισμού και κάτι Ουράνια Τόξα. Και κάθε φύσης Παγκοσμιοποιητές – Διεθνιστές, που απλά τυγχάνει να είναι Έλληνες.

  Προφανώς θα υπάρχουν και Έλληνες που υποστηρίζουν την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, δεν είναι κάτι το φοβερό. Εδώ υπάρχουν Έλληνες ρατσιστές, φασίστες, κτλ, στο ότι υπάρχουν κάποιοι που στηρίζουν την μακ. μειονότητα θα κολλήσουμε?

  @S G,
  εννοείται πως υπάρχουν τα άτομα που λες. Το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την συγκεκριμένη ενέργεια στο συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν γνωρίζω αν δεν υπάρχει σεβασμός απέναντι τους, αν όχι πολύ κακώς, αλλά δεν νομίζω πως οι Σκοπιανοί Βουλευτές θέλαν απλά να υπερασπιστούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.

 12. Ο/Η Σοφία λέει:

  Ρε παιδιά, μήπως γνωρίζει κανείς απο εσάς αν πραγματοποιήθηκε τελικά η διαδήλωση της Ελληνικής ομογένειας στον Καναδά που είχε προγραμματιστει για της 26 του μηνός? Τα ΜΜΕδεν λένε τίποτα και δεν μπορώ να βρώ τίποτα στο ιντερνετ.

 13. Ο/Η ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ λέει:

  «….η αληθεια ειναι οτι η Βορεια Ελλαδα εχει ατομα που δηλωνουν Μακεδονες, που μιλανε μια γλωσσα που δεν ειναι ελληνικα και που ζουνε εκει μαλλον επι καποιους αιωνες….»
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι υπάρχουν Σλαβόφωνοι στην Βόρειο Ελλάδα (όπως υπάρχουν και Βλαχόφωνοι και Αρβανιτόφωνοι).Αν τους ρώταγες πριν από 40 χρόνια τι εθνικότητας είναι θα απαντούσαν Σέρβοι η Βούλγαροι ή Έλληνες. ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ τους δεν θα σου έλεγε ότι είναι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Αυτή είναι μια φρέσκια προπαγάνδα την οποία επιχειρούν να πασάρουν στους αφελείς και στους ανιστόρητους. Η προπαγάνδα αυτή είναι ένα επικίνδυνο εθνικιστικό εφεύρημα από πολιτικούς τυχοδιώκτες σε απόγνωση που θα κάνει κακό σε όλους.Ο μόνος που δεν θα χάσει από αυτήν ιστορία είναι ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. Έχει αποδείξει ότι έχει γερές βάσεις και ιστορικό βάθος που τον καθιστά άτρωτο.
  Μπροστά στο μεγαλείο της Ελλάδας οι ΖΝΤΑΓΚΑΝΟΙ είναι ασήμαντοι.

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s