Κάμερες: απ’ το κακό στο χείριστο

Κυνήγι τώρα …τρομο-μαγισσών και στο Ιντερνετ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Είσαι άραγε από αυτούς τους ανήσυχους τύπους που ψάχνουν στο Ιντερνετ ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και πληροφορίες, με ριζοσπαστικές απόψεις για φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα; Στέλνεις μήπως τις διευθύνσεις αυτές με e-mail σε άλλους ή σχολιάζεις δηκτικά και επιθετικά διάφορα γεγονότα της επικαιρότητας σε δικό σου ή ξένο blog; Καλό θα ήταν από εδώ και στο εξής να είσαι περισσότερο προσεκτικός.

Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη θέσει υπό ασφυκτική παρακολούθηση τον κυβερνοχώρο και δεν αποκλείεται να βρεθείς ξαφνικά αλυσοδεμένος, ως σκληρός τρομοκράτης, κατηγορούμενος για εγκλήματα που δεν είχες καν φανταστεί!

Το άκρως επικίνδυνο κυνήγι «τρομο-μαγισσών» επεκτείνεται, επισήμως πλέον, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στόχος των νέων «τρομο-κυνηγών» είναι ο εντοπισμός των κρυμμένων θυλάκων «τρομοκρατών» που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για την προώθηση των εγκλημάτων τους. Πολλοί εκτιμούν, όμως, ότι τα πραγματικά θύματα της νέας «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας θα είναι τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Στο όνομα της ασφάλειας, τίθεται υπό αμφισβήτηση (για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση) η ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου που αναθέτει στην ΕΥΠ την «επιτήρηση» του Διαδικτύου για την πάταξη των κυβερνοεγκλημάτων, αποκαλύπτεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. (μαζί και η Ελλάδα) προχωρούν ακάθεκτες στη θέσπιση νέων, αμφιλεγόμενων «τρομο-αδικημάτων».

Τα πιο σημαντικά από αυτά αφορούν:

 1. Τη δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού αδικήματος. Ποινικοποιείται η διάθεση ή η με οποιονδήποτε άλλον τρόπο διάδοση μηνυμάτων στο κοινό, με στόχο να παρακινήσει κάποιους στη διάπραξη εγκλημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Είναι τελείως αδιάφορο εάν το επίμαχο μήνυμα συνηγορεί άμεσα ή έμμεσα υπέρ των τρομοκρατικών εγκλημάτων. Αρκεί απλώς να απειλείται ο κίνδυνος διάπραξής τους!
 2. Τη στρατολόγηση για πράξεις τρομοκρατίας. Αφορά όσους ζητούν ή προτρέπουν άλλους στη διάπραξη συγκεκριμένων τρομο-εγκλημάτων.
 3. Την εκπαίδευση για τρομοκρατία. Τιμωρείται όποιος εσκεμμένα προμηθεύει σε άλλους οδηγίες για κατασκευή εκρηκτικών, άλλων επικίνδυνων ουσιών ή ειδικών τεχνικών, με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι νέες κατηγορίες αδικημάτων θα προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα, από το 2002, λίστα εγκλημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, και τα οποία όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να τιμωρούν. Η Ελλάδα ενσωμάτωσε με νόμο, το 2004, την αρχική λίστα των 22 τρομο-εγκλημάτων στο εσωτερικό της δίκαιο.

Στη λίστα αυτή, εκτός των τριών παραπάνω νέων αδικημάτων, θα προστεθούν και άλλα τρία, αμιγώς ποινικά εγκλήματα, που η απόφαση-πλαίσιο της Ε.Ε. είχε παραλείψει τότε. Είναι τα εγκλήματα της διακεκριμένης κλοπής, της εκβίασης και της κατασκευής και χρήσης πλαστού διοικητικού εγγράφου, με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται από τους νομικούς στο αδίκημα της «δημόσιας πρόκλησης» για τέλεση πράξεων τρομοκρατίας, καθώς ο ορισμός που δίδεται από το σχέδιο της νέας απόφασης-πλαίσιο θεωρείται ιδιαιτέρως ευρύς.

Οπως παρατηρεί η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Statewatch», ο ορισμός αυτής ως τρομο-αδικήματος θα μπορούσε να οδηγήσει ευθέως στην ποινικοποίηση της έκφρασης πολιτικών απόψεων (π.χ. για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή), ακόμη και αν οι απόψεις αυτές δεν δικαιολογούν πράξεις τρομοκρατίας. Θα είναι αρκετό ίσως για τις Αρχές να πιθανολογήσουν ότι υπάρχει «κίνδυνος» να συμβούν οι πράξεις αυτές!

Η επίσημη δικαιολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στο Ιντερνετ, το οποίο δυστυχώς εκμεταλλεύονται οι τρομοκράτες για να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν «τοπικούς οπαδούς» τους. «Το μετατρέπουν έτσι σε εικονικό (virtual) κέντρο εκπαίδευσης υποψήφιων τρομοκρατών», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της νέας απόφασης-πλαίσιο, που επιδιώκει την εφαρμογή των πρακτικών και νομικών χειρισμών από όλα τα κράτη-μέλη.

Αυτό που επιδιώκεται μέσα από τη γενικευμένη επιτήρηση του Διαδικτύου είναι να ελεγχθεί η ελεύθερη ροή πληροφοριών, καθώς θεωρείται σημαντική πηγή «ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων και στρατολόγησης νέων σε ηλικία τρομοκρατών».

Την καθιέρωση των ίδιων ακριβώς εγκλημάτων προβλέπει και η πρόσφατη Σύμβαση για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα από το 2005. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης, η κυβέρνηση προτίθεται να την επικυρώσει σύντομα, μετατρέποντας σε εσωτερικό δίκαιο και τα αδικήματα έκφρασης γνώμης που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.

Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά: η Ευρωπαϊκή Σύμβαση θέτει δικλίδες ασφαλείας, ορίζοντας ρητά ότι η ποινικοποίηση των παραπάνω αδικημάτων δεν μπορεί να γίνεται χωρίς σεβασμό στην ελευθερία έκφρασης, στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και στην ανεξιθρησκία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Σύμβαση Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Αντίθετα, στη πρόταση της Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στα θεμελιώδη αυτά ανθρώπινα δικαιώματα. Απλώς, σε μια παράγραφο διευκρινίζεται ότι τα νέα αδικήματα δεν αφορούν τη διάδοση επιστημονικών, ακαδημαϊκών ή δημοσιογραφικών πληροφοριών. Αόριστη και ασαφής είναι και η αναφορά ότι «η δημόσια έκφραση ριζοσπαστικών, πολεμικών ή αντιτιθέμενων απόψεων επί ευαίσθητων πολιτικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας, δεν ποινικοποιούνται». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/11/2007

[ πηγή: fak forum , αρχική πηγή: enet.gr ]

====================================

Καλώς τα δεχτήκαμε!

Θα σας παρακαλούσα για την δική σας ασφάλεια από δω και στο εξής να μη διαβάζετε το blog μου, καθώς σύμφωνα με τα παραπάνω πολύ πιθανό να θεωρούμαι «τρομοκράτης» και το blog αυτό μάλλον ανήκει στην κατηγορία των blogs «ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων και στρατολόγησης νέων σε ηλικία τρομοκρατών».

Και κυρίως, μην διαβάσετε με τίποτα τα άρθρα που έχω στην δεξιά στήλη στην κατηγορία «Μόνιμα Links», αυτά με μαύρα και γκρί γράμματα, καθώς εκεί περιέχονται και τρομοκρατικά video, πέρα φυσικά από παροτρύνσεις για ανατροπή του καθεστώτ… εεεε, της κυβέρνησης.

Οπότε μην χαρείτε ιδιαίτερα αν δείτε τις επισκέψεις των blogs σας να ανεβαίνουν στους επόμενους μήνες.

Ετοιμάζεται ο ψηφιακός «γύψος»

(για να θυμίσω και μια ατάκα ενός γνωστού κατασκευαστή μπισκότων στην Ελλάδα…)

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in κάμερες and tagged , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Κάμερες: απ’ το κακό στο χείριστο

 1. Ο/Η πρεζα tv λέει:

  Ειμαστε ολοι υποψηφιοι τρομοκρατες αλλα δεν το ξερουμε!!!

 2. Ο/Η kafrokoritso λέει:

  Όσοι προλάβατε και αρπάξατε λοστούς, ρόπαλα του μπέιζμπολ κτλ, μετά από παρότρυνση του γνωστού επικίνδυνου τρομοκράτη gmarari… ψηλά τα χέρια και κάτω τα βρακιά!
  (Και από δω και πέρα μιλάτε ψυθιριστά)

 3. Ο/Η Παναγιωτακης λέει:

  Ωχ ωχ ωχ…μάλλον ξανα μέσα με κόβω…να δω τι αλλο θα ακούσω ο…ΕΛΕυθΕΡΟΣ!!!!

 4. @πρεζα tv,
  ρε σου είπα να μη σχολιάζεις στο blog μου, παλιοτρομοκράτη!

   

  @oneiros,
  thanx, fixed!

   

  @kafrokoritso,
  πω πω, ατάκα «ψηλά τα χέρια και κάτω τα βρακιά«. Με θύμισε εποχές του «εισαι και φαίνεσαι κι απ τον κώλο σου κρέμεσαι και μια χοντρή παντρεύεσαι και την ερωτεύεσαι«.

  Εγω φταίω που ήθελα να πάω να παίξω μπείζμπολ, παρά τα όσα γίνονται και λέγονται για τις κάμερες?

   

  @Παναγιωτάκης
  έτσι όπως έχουν τα πράματα, να διορθώσω το ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σε «προσωρινά ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»…
  Ας χαρούμε την ελευθερία μας όσο προλαβαίνουμε. Σε λίγο μας βλέπω όλους Kareem Amer.

 5. Ο/Η Cyborg λέει:

  Μισο, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, το καταλαβαίνω.

  Στο Ελλαδιστάν όμως πως θα γίνει πάλι τουτο??

  Πάντως εντάξει, χωρίς πλάκα, δε νομίζω να τα εννοούν όλα αυτά, θέλω να πω.. δε γίνεται.

  (Εντελώς άσχετο με το θέμα, αλλά στο αεροδρόμιο έχει παραπονεθεί κανείς που μας ψάχνουν τις βαλίτσες και τις τσέπες λες και είμαστε τρομοκράτες?Όχι..?Γιατί…..?)

 6. Ο/Η nefelikas λέει:

  Πρέπει να ποινικοποιήσουν και τη γκρίνια των αντιφρονούντων (καλή ώρα). Είναι ύποπτο να διατυπώνει κανείς παράπονα για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και φίμωση της ελευθερίας έκφρασης. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι εμείς οι μπλόγκερζ που διαμαρτυρόμαστε εναντίον του δημοκρατικού μας καθεστώτος είμαστε πράκτορες του Οσάμα και της παρέας του. Αντίχριστοι αναρχικοί τρομοκράτες. Α ρε φάλαγγα που μας χρειάζεται…

 7. Ο/Η skarab λέει:

  Πολύ σωστές οι προβλέψεις του νομοσχεδίου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι πραγματικά επικίνδυνοι τρομοκράτες σερφάρουν στο internet χωρίς proxy, ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς κρυπτογράφηση, δημοσιοποιούν τις απόψεις τους σε blogs (και κάνουν και συζήτηση στα comments), ενώ όταν θέλουν να στρατολογήσουν νέα μέλη, ανεβάζουν αγγελίες στο internet.

  Αλλά βέβαια, αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο, ήξεραν από κυβερνοτρομοκρατία. Αλλά εσύ Μαργαρίτη, που να τα καταλάβεις όλα αυτά με το λειψό σου το μυαλό!

 8. Ο/Η Oneiros λέει:

  Επίσης, το βαθύτερο θέμα εδώ είναι ότι οι κομισάριοι της ΕΕ έχουν υπερεξουσίες, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι απ’ αυτούς (Frattini) καταφέρνουν μόνοι τους -άντε, μαζί με μερικούς υπουργούς, πχ. Schauble- να υποσκάπτουν τα δημοκρατικά κεκτημένα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  That’s the definition of tyranny, in my book…

 9. @Cybrog,
  το ότι θα γίνει στην Ελλάδα δεν είμαι σίγουρος πως συνεπάγεται «επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθούν το διαδίκτυο και τους τρομοκράτες«.
  Είμαι σίγουρος πως ο έλεγχος θα γίνεται «κεντρικά» από κάπου «εκτός Ελλάδας» και από «μη-Έλληνες».

  Όπως άλλωστε γίνεται και τώρα: ξέρεις πως δουλεύει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος? Από το «εξωτερικό» μαζεύουν πληροφορίες ή παρακολουθούν κάποιον, ας πούμε που έχει ή διακινεί πορνογραφικό υλικό, και αφού τον εντοπίσουν και μαζέψουν όσες περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία μπορούν, τότε μόνο στέλνουν «σύρμα» στην Ελλάδα και η Δ.Η.Ε. πάει απλά και τον μπαγλαρώνει (άντε να βρει και την διεύθυνση του βάσει της IP του και επικοινωνώντας με τον ISP του). Και έτσι γίνεται άλλη μία «επιτυχής επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης πορνογραφικού υλικού«.

  Ένα απλό εκτελεστικό όργανο είμαστε, που δέχεται εντολές από υψηλότερα.

   

  @Nefelikas,
  με αυτά που λέμε και γράφουμε, μας βλέπω να μας εξορίζουν στο χειρότερο νησί που γίνεται: στην Μύκονο.
  Δε θα το αντέξω. Μάλλον θα σταματήσω να γράφω, προκειμένου να τη γλιτώσω…

   

  @skarab,
  xaxa!
  Κοίταξε, αν το νομοσχέδιο το είχαν σχεδιάσει και προτείνει έλληνες, είμαι σίγουρος πως οι υπεύθυνοι της ασφάλειας θα αρκούνταν στο να κάνουν μία αναζήτηση στο google με τις λέξεις «τρομοκράτης«, «θέλω να κατασκευάσω μία βόμβα» και «ζητούνται νέοι που να εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν τρομοκράτες«.

  Αλλά επειδή έρχεται από κάπου πιο ψηλά η οδηγία, που σίγουρα τα γνωρίζουν αυτά, γίνεται απλά προφανές πως σκοπός τους δεν είναι να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία (όπως πολύ σωστά αναφέρεις με τα παραδείγματα σου) αλλά να εισάγουν, να θεσμοθετήσουν και να νομιμοποιήσουν την διαδικτυακή λογοκρισία, σε ότι γράφεται σε sites και blogs, σε ότι ανταλλάσσεται σε blogs και forums. Θα φοβόμαστε να εκφράσουμε «επαναστατικές και ριζοσπαστικές» απόψεις γιατί θα ζούμε με τον φόβο να χαρακτηριστούμε τρομοκράτες.

  Και κάτι μου λέει πως σε λίγο το «Great Firewall» της κίνας δε θα είναι και τόσο «Great». Τα Greatest έρχονται…

  Και να θυμίσω λίγο τον σκοπό του Great Firewall, ή αλλιώς, Golden Shield Project (από wikipedia):

  Old style censorship is being replaced with a massive, ubiquitous architecture of surveillance: the Golden Shield. Ultimately, the aim is to integrate a gigantic online database with an all-encompassing surveillance network – incorporating:
  – speech and face recognition
  – closed-circuit television
  – smart cards
  – credit records and
  – Internet surveillance technologies.

   

  @Oneiros,
  δεν είμαι σίγουρος πως τους ξέρω τους κυρίους, αλλά μάλλον δεν θα ήθελα να βγω για καφέ μαζί τους και να συζητήσω τις σκέψεις μου και τις απόψεις μου…

 10. Ο/Η Arkin λέει:

  Εγώ λέω να αυτο-οργανωθούμε και μόλις ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος να παραδοθούμε αυτοβούλως στην αντιτρομοκρατική. Δεν είναι ανάγκη να επιβαρυνθεί κι άλλο το περιβάλλον με την μετακίνηση 5-6 τζιπ και 9-10 περιπολικών για τον καθένα μας…

 11. Σωστός ο Arkin. Πρέπει να σκεφτούμε και το περιβάλλον. Είμαστε που είμαστε τρομοκράτες, να είμαστε τουλάχιστον οικολόγοι τρομοκράτες.

 12. Ο/Η barbakostas λέει:

  καλά όλα ρε συ!αλλά τι ακριβώς παίζει όταν κλικάρω εκει κάτω δεξιά…ΟΤΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ…; μάλλον κάτι δε καταλαβαίνω σωστά!

 13. @barbakostas,
  εκεί used to be ένα σάιτ με προφορικές μαρτυρίες από έλληνες πολεμιστές του ’40, βλέπε εδώ.

  Αλλά μάλλον η γραμματεία Νέας Γενειάς θεώρησε ότι είναι ασύμφορο να διατηρεί ένα τέτοιο σαιτ, που στο κάτω κάτω σίγουρα είναι και εθνικιστικό σύμφωνα με τους διάφορους του Συνασπισμού, καθώς διάφοροι Έλληνες πολεμιστές διηγούνταν τις ιστορίες τους, και προφανώς εξάπτουν συναισθήματα μίσους και εθνικισμού. Και ντροπή τους και που πολέμησαν…

  Δε ξέρω ποιος και γιατί αποφάσισε να μην διατηρήσει το site, αλλά είναι για πολλές φάπες.

  Καλημέρα! 🙂

 14. Ο/Η panos fidis λέει:

  η γνωμη μου για τις καμερες

 15. @panos fidis,
  χαχα! Α ρε Πάνο, να χα το χρόνο σου και το μεράκι σου.

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s