Case study: Ανασχηματισμός

Μαθηματική εξήγηση της έννοιας του Κυβερνητικού Ανασχηματισμού

Για να εξηγήσουμε την έννοια του Κυβερνητικού Ανασχηματισμού θα πρέπει να εξηγήσουμε μία απλή μαθηματική έννοια η οποία θα μας φανεί αρκετά χρήσιμη. Η έννοια του Κυβερνητικού Ανασχηματισμού λοιπόν συνδέεται άμεσα με την μαθηματική έννοια της «αντιμετάθεσης» (permutation): έχω μία ακολουθία από στοιχεία και αντιμεταθέτω κάποια από αυτά αλλάζοντας τα θέσεις μεταξύ τους. Για παράδειγμα, έστω ότι έχω την ακολουθία Χ = {1,2,3,4,5,6}. Μία αντιμετάθεση της ακολουθίας αυτής είναι η Υ = {1,6,4,2,5,3}. Στη γενική περίπτωση λοιπόν έχω μία ακολουθία από Ν στοιχεία, έστω {α1, α2, …, αΝ} και μία αντιμετάθεση των στοιχείων αυτών προκύπτει αν πάρω κάποια από αυτά τα στοιχεία και τους αλλάξω θέση.

Έστω λοιπόν πως υπάρχουν Ν υπουργεία τα οποία αριθμούνται από το 1 έως το Ν (δεν έχει σημασία η σειρά, π.χ. έστω το Υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο υπουργείο). Έστω επίσης Κυβέρνηση η οποία αποτελείται από Ν υποψήφιους υπουργούς (για λόγους απλότητας υποθέτουμε πως οι υποψήφιοι υπουργοί είναι όσα και τα υπουργεία. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, αλλά όπως θα δούμε παρακάτω, αυτό δεν επηρεάζει την συγκεκριμένη ανάλυση). Έστω τέλος πως για κάθε υπουργό έχουμε μία βαθμολόγηση στην κλίμακα 1-10 των ικανοτήτων του να διαχειριστεί κάποιο υπουργείο. Για παράδειγμα, ο υποψήφιος υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης βαθμολογείται με 9 στο «Υπουργείο Μπουζουκιών και Γηπέδων» καθώς είναι πολύ άξιος στο συγκεκριμένο πόστο.

Η αντιστοίχηση λοιπόν των Ν υπουργών στα Ν υπουργεία ορίζει ένα συγκεκριμένο σχηματισμό κυβέρνησης και το πόσο καλή είναι μία Κυβέρνηση βάσει της αξίας των υπουργών στα εκάστοτε υπουργεία μπορεί να περιγραφεί με μία ακολουθία. Για παράδειγμα, έχοντας ορίσει πως το πρώτο υπουργείο είναι το υπουργείο Εσωτερικών, το δεύτερο είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το τρίτο το υπουργείο Παιδείας κτλ, η αξίας μιας Κυβέρνηση μπορεί να περιγραφεί από μία ακολουθία. Π.χ. Αξία_Κυβέρνησης = {5, 3, 7 , …}, το οποίο σημαίνει πως στο υπουργείο Εσωτερικών (πρώτο υπουργείο) έχει τοποθετηθεί κάποιος υπουργός που βαθμολογείται με 5 στο συγκεκριμένο πόστο, στο υπουργείο Εξωτερικών αντίστοιχα κάποιος όχι-και-τόσο καλός υπουργός που βαθμολογείται με 3, και στο υπουργείο Παιδείας ένας πολύ καλός υπουργός με βαθμολογία 7 [1].

Έστω λοιπόν Κ η αξία μίας κυβέρνησης, δηλαδή Κ = {α1, α2, …, αΝ}, όπου αi η αξία του εκάστοτε υπουργού στο i-οστό υπουργείο. Εφόσον μιλάμε για την τρέχουσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς ισχύει πως αi = 0 για κάθε i (παραδείγματα: Παυλόπουλος, Στυλιανίδης, Αλογοσκούφης, κτλ).

Έτσι λοιπόν έχουμε τους εξής ορισμούς:

Ο Κυβερνητικός Ανασχηματισμός έγκειται στην αντιμετάθεση Ν μηδενικών, όπου Ν ο αριθμός των υπουργείων.

Ο άνθρωπος που αντιμεταθέτοντας Ν μηδενικά προσπαθεί να δώσει την εντύπωση πως δημιουργεί μία κυβέρνηση με μεγαλύτερη αξία από την προηγούμενη ονομάζεται Πρωθυπουργός.

Σύνδεση με την Ελληνική Παράδοση και το Ελληνικό Τραγούδι

Ο Κυβερνητικός Ανασχηματισμός έχει εκφραστεί σε πλήθος ελληνικών παραδοσιακών παροιμιών, όπως:

 • «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε την (αλογο)σκούφια του αλλιώς»
 • «τι είχες Κώστα, τι είχα πάντα»
 • «όχι Κώστας, Κωστάκης»

και πλήθος άλλων παροιμιών, οι οποίες όλες υποδηλώνουν πως έχουμε μία φαινομενική αλλαγή η οποία δεν συνεπάγεται μία ουσιαστική αλλαγή, ή γενικότερα πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Η έννοια του Κυβερνητικού Ανασχηματισμού έχει επίσης εκφραστεί από ένα πλήθος Ελλήνων και ξένων ζωγράφων σε έναν αριθμό από πίνακες οι οποίοι εξυμνούν τα αποτελέσματα του, όπως:

Πάμπλο Πικάσο - "Πριν και μετά τον ανασχηματισμό..."

Κάζιμιρ Μάλεβιτς - "Ανασχηματισμός"

Τέλος, έχει εξυμνηθεί από διάφορους ελληνικούς τραγουδιστές και καλλιτέχνες, όπως πχ από το Νίκο Παπάζογλου («Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν»). Κάποιοι προχώρησαν ακόμα παραπέρα και δημιούργησαν ένα παρακλάδι του του ελληνικού ροκ, το «Ανασχηματισμικό Ροκ». Κύριος εκφραστής του ιδιώματος αυτού είναι οι Πυξ Λαξ. Χαρακτηριστικά του ιδιώματος είναι η βαθμολόγηση με μηδέν όλων των τραγουδιών του συγκροτήματος βάσει οποιουδήποτε κριτηρίου (πχ στίχοι, μουσική, ερμηνεία, πρωτοτυπία κτλ), καθώς η δημιουργία στίχων χρησιμοποιώντας κάποια αντιμετάθεση λέξεων από το «Στάνταρ Λεξιλόγιο του Ανασχηματισμικού Ροκ» (αi = {«θάλασσα», «έρωτας», «τσιγάρο», «μοναξιά», «πονάω», «ξεχνάω»}) με σκοπό την δημιουργία στίχων για τους οποίους ο καλλιτέχνης προσπαθεί απεγνωσμένα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων[2] να δώσει την εντύπωση πως έχουν νόημα, αν και προφανώς δεν έχουν νόημα καθώς έχουν προκύψει από μια τυχαία αντιμετάθεση των λέξεων αi του Σ.Λ.Α.Ρ..

______________________________

[1] προφανώς στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεδομένου πως μιλάμε για ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποίησα αριθμούς από το σύνολο των φανταστικών αριθμών.

[2] για παράδειγμα, ερμηνεία των τραγουδιών με χρήση φωνής αγουροξυπνημένου πενηντάρη μεθύστακα μπετατζή με αμυγδαλές και καρκίνο στο φάρυγγα, η οποία δίνει την εντύπωση πως αυτό που λες είναι κάτι πολύ σπουδαίο και ψαγμένο

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in Πολιτικά and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Case study: Ανασχηματισμός

 1. Ο/Η Anilikos λέει:

  Ζωγράφισες για άλλη μια φορά 🙂

 2. Ο/Η me λέει:

  μου θυμησες τα διακριτα ..δεν αντεξα να το διαβασω ολοκληρο ..τελικα οι πληροφορικαριοι κανουμε μπαμ

 3. Ο/Η enoxlitikos λέει:

  Μήπως ο Καραμανλής θα έπρεπε να πάρει τον Πλιάτσικα για σύμβουλο επι του ανασχηματισμού? 😉

 4. Ο/Η Christos λέει:

  Έπρεπε να γίνει και αναφορά στους Πυξ Λαξ ε;
  Πολύ πετυχημένο! Μπράβο!

 5. Ο/Η Maya λέει:

  Έχω άλλη μία λαϊκή ρήση που ταιριάζει:

  «Κύλησε ο Παυλόπουλος και βρήκε τον Μαρκογιαννάκη»….

  Και κάνουν και υπέροχο δίδυμο οι άτιμοι… Ζωγράφισαν την Παρασκευή!

 6. @Anilikos,
  😀

   
  @me,
  ε χρειάζονται τα Διακριτά και λίγη Θεωρία Γραφημάτων για να εξηγήσεις τη θεωρία του ανασχηματισμού, δεν είναι απλά πράγματα αυτά…

   
  @enoxlitikos,
  λώλ!

   
  @Christos,
  ευχαριστώ Χρήστο!

   
  @Maya,
  δε ξέρω τι έγινε την Παρασκευή γιατί δεν βλέπω τηλεόραση τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά για να το λες θα πρέπει να ήταν καλό! 😉 Φιλιά!

 7. Ο/Η harisheiz λέει:

  0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = ανασχηματισμός

 8. Ο/Η harisheiz λέει:

  Χμμμμ… είμαι μπουμπούνας, έκανα βλακεία και δεν αναδιπλώθηκε το κείμενο… αν θες σβήσε το σχόλιο, Πάντως το νόημα αυτό είναι

  0 + 0 + 0 + … + 0 + 0 = ανασχηματισμός

 9. @harisheiz,
  στο αναδίπλωσα εγώ μπουμπούνα.

  Πρωτοψάλτη ε? Δεν είναι κακό…

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s