Ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης και πειθαρχικές διώξεις καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Από tvxs.gr

Μια διαφορετικού είδους παραβίαση του ασύλου, με πειθαρχικές διώξεις καθηγητών επειδή εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και παρουσιάζεται σε δημοσίευμα του «Ιού του Σαββάτου». Από τις αρχές Απριλίου, αρκετά μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας έχουν κληθεί να «εξεταστούν ανωμοτί σχετικά με την ΕΔΕ κατά παραγγελία του κ. πρυτάνεως».

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καλούνται να καταθέσουν ως υποψήφιοι κατηγορούμενοι επειδή εξέφρασαν γνώμη για το σύννομο ή όχι της εκλογής προέδρου του Τμήματος Χημείας, διατύπωσαν δημόσια την αντίθεσή τους στο Προεδρικό Διάταγμα 160, είτε επειδή διαπίστωσαν την ύπαρξη αντίφασης μεταξύ του Π.Δ. και του νόμου 3549/2007, σχετικά με τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στα εκλεκτορικά και τα όργανα διοίκησης.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Ράιος, παραπέμφθηκε στο ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που συγκροτείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού είχε προηγηθεί ΕΔΕ και πειθαρχική δίωξη.

Ο κ.Ράιος κατηγορείται ότι είπε την άποψή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Έρευνα». Όπως αναφέρεται στην επίσημη πράξη του πρύτανη κ. Ιωάννη Γεροθανάση, ο κ. Ράιος διώκεται ποινικά επειδή: «επέδειξε συμπεριφορά απάδουσα εις την αξιοπρέπεια Πανεπιστημιακού λειτουργού επειδή ενώ κατά τους πανεπιστημιακούς νόμους είχε το δικαίωμα, την ευχέρεια και το καθήκον να θέσει ως αντικείμενο κριτικής, όσα χωρίς τεκμηρίωση εξέθεσε σε τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Παύλου Τσίμα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA την 15η Φεβρουαρίου 2006 ή να καταγγείλει σε συνεδρίαση της Συγκλήτου ή του Πρυτανικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου του Ιδρύματος (Γενική Συνέλευση, κ.λπ.), διατύπωσε δηλώσεις απαξιωτικές, οι οποίες απευθυνόμενες στο ευρύ κοινό εύκολα παρερμηνεύονται και δημιουργούν αρνητική εικόνα για το Πανεπιστήμιο και τους θεσμούς του».

Στις δηλώσεις, που προκάλεσαν την πειθαρχική δίωξη, ο καθηγητής έλεγε ότι: «Η παρουσία επί τόσα χρόνια του ίδιου προσώπου σε μια θέση εξουσίας […] οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. […] Εχουν τη δυνατότητα να μοιράζουν πιστώσεις, να μοιράζουν θέσεις, να μοιράζουν αξιώματα και όλα αυτά σε ημέτερους, σε αυτούς που πρόσκεινται προς το σημερινό πρυτανικό σχήμα. […] Εγώ πιστεύω ότι η σημερινή πρυτανεία και η επόμενη που θα έλθει και οι προηγούμενες συνιστούν πλέον ένα καθεστώς».

Η Γ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με απόφασή της στις 31/3/2009, εκφράζει την αντίθεσή της στην πρακτική των ΕΔΕ που εφαρμόζει η πρυτανεία και ζητάει ανάκληση της εντολής διενέργειας ΕΔΕ, να σταματήσει κάθε δίωξη για δημόσια κατάθεση άποψης και οι ενέργειες της Διοίκησης που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και παραβιάζουν το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς και να πάρει θέση για το ζήτημα η Διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ.

Η υπόθεση έχει φτάσει και στη Βουλή. Με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Μπάμπης Χαραλάμπους και Σπύρος Χαλβατζής, τόνισαν ότι τέτοιου είδους ενέργειες «αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν το τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας που προβάλλει αντιστάσεις στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ε.Ε. επιχειρούν να επιβάλουν στα πανεπιστήμια. Πρόκειται ακόμα για προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής, ιδεολογικής και συνδικαλιστικής δράσης των πανεπιστημιακών δασκάλων, για την επιβολή των αναδιαρθρώσεων».

Πολιτικές συμμαχίες στο πανεπιστήμιο

Παράλληλα όμως με τις διώξεις των καθηγητών, οι οποίοι εξέφρασαν τη γνώμη τους μέσα στα αρμόδια όργανα που υποτίθεται προάγουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει και το γεγονός της συγκρότησης πολιτικών συμμαχιών μέσα στο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πολιτικές δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται έμμεσα με τις αντίστοιχες φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, ενώ όπως αποκαλύπτει η φοιτητική παράταξη ΕΑΑΚ (http:// barricadas-eaak.blogspot.com), η συνεργασία τους χαρακτηρίζεται και από σχέσεις χρηματισμού συγκεκριμένων μελών της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Καταγγελίες και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν μάλιστα, ότι τις επιχορηγήσεις προς τους φοιτητικούς συλλόγους καρπώνονταν ο τέως πρόεδρος της ΔΑΠ και ο νυν πρόεδρος της ΠΑΣΠ με αμφισβητούμενα παραστατικά. Η σοβαρότητα των καταγγελιών έχει προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα, μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου και όχι της πρυτανικής αρχής.

Σύμφωνα με τον «Ηπειρωτικό Αγώνα», ο πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης απειλεί ότι θα σύρει τους καταγγέλλοντες φοιτητές στα δικαστήρια και ότι θα ερευνήσει την υπόθεση από το 1970, όταν είχαν την ευθύνη άλλα πρυτανικά σχήματα.

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in Εκπαίδευση, Πολιτικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης και πειθαρχικές διώξεις καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  1. Ο/Η espοir λέει:

    Να μας κρατάς ενήμερους. 🙂

  2. @espοir,
    θα προσπαθήσω!

    Για πιο έγκαιρη ενημέρωση πάντως βλέπε το blog Στη Γαλαρία, από παιδιά από ΦΑΚ Πληροφορικής Ιωαννίνων, το ενημερώνουν πολύ πιο συχνά και έχουν περισσότερες αναλύσεις!

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s