ΔΑΠ – ΠΑΣΠ: Εισαγωγή στα μεταπτυχιακά με την «αξία» τους

Τα εφόδια σπουδαία:

 • «Δημοσιογράφος στην ΕΤ3 και στη ΝΕΤ στο δελτίο ειδήσεων και σε εκπομπές»
 • «Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του νομάρχη Θεσσαλονίκης το 2004»
 • «Προσωρινή γραμματέας υπουργού και γραμματέας της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ)»
 • «Εκπρόσωπος του Συλλόγου φοιτητών, γιος βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης»
 • «Μέλος της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία) και προσωπικός φίλος του καθηγητή Π…»

Αυτά είναι τα αδιαφιλονίκητα προσόντα που αναφέρονται σε λίστα υποψηφίων για μεγάλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος». Τη λίστα συνέταξαν από κοινού φοιτητές και εκπρόσωποι των δύο μεγάλων- και αντίπαλων σε όλα τα άλλα- φοιτητικών παρατάξεων, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Και την υπέβαλαν στον αρμόδιο καθηγητή για τη λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος, για να ξέρει ποιους πρέπει να επιλέξει! Θα προηγούνταν βέβαια, για τα μάτια του κόσμου, οι τυπικές διαδικασίες (εξετάσεις, προσωπική συνέντευξη κ.λπ.) για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών του επόμενου έτους στο πανεπιστήμιο, αλλά όπως είναι σαφές τα αποτελέσματά τους δεν αποτελούν το πρώτο κριτήριο επιλογής για τον εκπρόσωπο του ιδρύματος.

Οι υποψήφιοι για τα «ακριβοθώρητα» μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- όπως άλλωστε και σε άλλα ιδρύματα της χώρας- δεν επιλέγονται με βάση τα προσόντα τους αλλά με βάση τις πολιτικές σχέσεις τους και την κοινωνική τους θέση. Το νέο σκάνδαλο πελατειακών σχέσεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα υποτίθεται κύρους, που όμως δεν επιλέγουν τους «καλύτερους» αλλά τους «χρησιμότερους», αποκαλύπτεται σε περίοδο όπου τα πανεπιστήμια- και πάλι υποτίθεται- ανασυντάσσονται αναζητώντας τον κοινωνικό και επιστημονικό τους ρόλο και το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται εκσυγχρονισμό και διαφάνεια στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η λίστα με τους υποψηφίους που «πρέπει» να επιλεγούν αφορά μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε αυτή, για να μη γίνει κανένα λάθος, αναφέρεται ακόμη και το όνομα του «προτεινόμενου επόπτη» για τη λειτουργία του προγράμματος, που δεν είναι βέβαια άλλος από τον υπεύθυνο καθηγητή. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα αυτό, παρ΄ ότι ο «άγραφος κανόνας» αναφέρει ότι θα επιλέγονται λίγοι υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία, τελικά γίνεται δεκτός κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός ατόμων, συνήθως με πολύ «ελαστικά» κριτήρια. Στη λίστα που αποκαλύπτει «Το Βήμα» περιέχονται υποψήφιοι με βαθμολογία 5,85 όταν απαιτείται το λιγότερο 6, ή άλλοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους! Υπάρχουν και υποψήφιοι για τους οποίους σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει καν η ορκωμοσία τους και δεν έχουν λάβει ακόμη το πρώτο πτυχίο τους. (Αυτό νομικά επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων οι οποίοι απλώς δεν έχουν προλάβει να ορκιστούν.)

Στο κείμενο περιλαμβάνεται και υποκατηγορία με τους υποψηφίους που δεν υπάρχει λόγος, ούτε ενδιαφέρον, να επιλεγούν. Στην κατηγορία αυτή δεν αναφέρονται καν οι βαθμολογίες ή τα προσόντα τους. Απλώς δίπλα στο όνομά τους σημειώνονται δύο λέξεις: «απλή αίτηση».

Στο ίδιο ίδρυμα καθηγητές καταγγέλλουν σειρά αποφάσεων που «παρεκκλίνουν» των τυπικών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα η σύγκληση επιτροπών σε περίοδο κατά την οποία δεν θα έπρεπε να λειτουργούν τα όργανα του πανεπιστημίου καθώς η πλειονότητα των καθηγητών απουσιάζει για επιστημονικούς λόγους, ή καλοκαιρινές εκκρεμότητες. Στις επιτροπές αυτές κρίνονται οι εξελίξεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και λύνονται ακαδημαϊκά θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα τους προηγούμενους μήνες. Ολα αυτά ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσουν από τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο σειρά αλλαγών στον νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία τους και την πλήρη οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία τους. Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ήδη νέο χωροταξικό σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν απέκλεισε το κλείσιμο τμημάτων, μετονομασία ή αλλαγή του επιστημονικού τους αντικειμένου στις περιπτώσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε κατά τη συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων «χωρίς προκαταλήψεις και στενούς ορίζοντες, και χωρίς συντεχνιακά συμφέροντα και ξεπερασμένες θεωρίες». Και ζήτησε από τα πανεπιστήμια της χώρας να πάρουν τις αποφάσεις τους με «ακαδημαϊκά κριτήρια, να κατοχυρώσουν την αυτοτέλεια και την οικονομική στήριξη του συστήματος, αλλά και τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας των μονάδων του, να επαναπροσδιορίσουν τους κανόνες δεοντολογίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε να εγγυώνται την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα, να εξασφαλίσουν την αποδεκτή ποιότητα για το σύνολο του συστήματος και τους κανόνες αξιολόγησης του επιτελούμενου έργου»…

Τμήμα της λίστας που συνέταξαν εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (τα ονόματα βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας)

ΠΗΡΕ όλους τους συστημένους! «Το Βήμα» εξασφάλισε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και τον κατάλογο των φοιτητών που έγιναν τελικά αποδεκτοί στο περίφημο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τον κατάλογο προκύπτει ότι ο υπεύθυνος καθηγητής πήρε τελικά στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα όλους τους υποψηφίους που είχαν συμπεριλάβει στη λίστα τους οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων. Ανάμεσά τους φυσικά οι δημοσιογράφοι, συγγενείς πολιτικών, γραμματείς τοπικών παραγόντων, φίλοι και μέλη των φοιτητικών παρατάξεων στο Ιδρυμα. Ενας από τους επιτυχόντες ο οποίος θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη πάρει το πτυχίο του, καθώς ανήκει στην κατηγορία «εκκρεμεί ορκωμοσία». Τόσο η μια λίστα όσο και η άλλη βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

[ πηγή: Βήμα ]

(σχετικά άρθρα με φακελώματα, νοθείες και προσηλυτισμούς πρωτοετών)

Advertisements

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in * ΔΑΠ Ντοκουμέντα, * ΠΑΣΠ Ντοκουμέντα, Φοιτητικά Κ(αρκιν)ομματα. Bookmark the permalink.

8 Responses to ΔΑΠ – ΠΑΣΠ: Εισαγωγή στα μεταπτυχιακά με την «αξία» τους

 1. Ο/Η arkin λέει:

  Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της είδησης είναι οι λεξούλες «από κοινού». (Δεδομένου ότι τα υπόλοιπα ξέραμε ότι γίνονται.)
  Για να ξέρει καθένας ποιανού ακόλουθος είναι..

 2. Βασικά και το «απο κοινού» το ξέραμε, αλλά δεν είχαμε κανένα «ντοκουμέντο».

  Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ διαφέρουν μόνο στο που κάνει η κάθε μία τα πάρτι τους, και λίγο στις μουσικές επιλογές τους τη βδομάδα των εκλογών. Κατά τα άλλα, αν πραγματικά έρθει κάποιος με αχρωματοψία πχ την ημέρα των εκλογών και μιλήσει με εκπροσώπους των δύο αυτό κ(αρκιν)ομάτων, δε θα καταλάβει από ποια παράταξη είναι ο καθένας.

  Και συνεργασίες ΠΚΣ – ΔΑΠ έχουμε δει στα Πανεπιστήμια (το τελευταίο τείνει να γίνει θεσμός σε πολλές σχολές) και απ όλα έχει ο μπαχτσές…

 3. Ο/Η espοir λέει:

  Υποθέτω οι πρυτανικές αρχές (που μπορούν να παρέμβουν) αγρόν ηγόραζαν.
  Τα έχουμε καλά με όσους περισσότερους μπορούμε για να μας ξαναψηφίσουν και ποιος ασχολείται με ήθος και άλλα τέτοια «ποταπά» …

 4. Δοῦναι (μεταπτυχιακἄ) καὶ Λαβεῖν (ψὴφους)

 5. Ο/Η DJDB λέει:

  Φοιτητικές παρατάξεις=σαπίλα (ή φοιτητικά καρκινώματα, όπως αναφέρει στις κατηγορίες του άρθρου). Έχω γράψει και στο blog μου για αυτές, μιας και τις έχω ζήσει σαν φοιτητής (από μακρυά τους και μόνο σαν παρατηρητής). Αν ενδιαφέρεστε http://djdb.me/2009/07/08/foitparat/ .

 6. Ο/Η S G λέει:

  απο ολες τις καλες παρατηρησεις υπαρχει μια που με παραξενευει:

  «Υπάρχουν και υποψήφιοι για τους οποίους σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει καν η ορκωμοσία τους και δεν έχουν λάβει ακόμη το πρώτο πτυχίο τους.»

  μα πως ειναι δυνατον να το εχουν λαβει, σε κανενα σοβαρο μεταπτυχιακο του πλανητη που ξερω δεν σε υποχρεωνουν ναχεις ηδη πτυχιο, μια και οι αιτησεις γινονται αρκετα πριν ξεκινησει η χρονια και φυσικα οι περισσοτεροι πανε στο μεταπτυχιακο αμεσως μετα το πτυχιο, αρα οταν κανουν αιτηση βρισκονται ακομα σε πτυχιακες σπουδες.

 7. Ο/Η thanos λέει:

  SG: Εξαρτάται. Σε MBAs π.χ. αλλά και σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προαπαιτούμενο να έχεις 2-3 χρόνια προϋπηρεσία πριν γίνεις δεκτός στο πρόγραμμα.

  Στην πλειοψηφία των προγραμμάτων όμως ισχύει αυτό που λες.

  Κατά τα άλλα, η κομματίλα στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι η ταφόπλακά τους. Η κομματίλα έχει 2 βασικές εκφάνσεις: τις φοιτητικές παρατάξεις και τη «συνδοιήκηση» (εκλογές πρυτανικών αρχών από τους φοιτητές). Ο συνδυασμός δημιουργεί στρεβλά κίνητρα για συνδιαλλαγές, με εμφανείς πλέον επιπτώσεις.

 8. @S G,
  και μένα μου φάνηκε άκυρο το συγκεκριμένο σημείο. Τουλάχιστον για τα δεδομένα των ελληνικών πανεπιστημίων. Τώρα τι γίνετε έξω δε ξέρω.

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s