Φάκελος «Φακέλωμα Φοιτητών – ΔΑΠ» – μέρος 1ο

Σε λιγάκι έρχονται που λέτε οι φοιτητικές εκλογές…

Οι τσοπάνηδες της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και της ΠΚΣ θα ξεκινήσουν (μάλλον ήδη ξεκίνησαν) να μαζέυουν τα προβατάκια τους για να τα πάνε στη στάνη να τους ψηφίσουνε. Θα αρχίσουν τα τηλέφωνα και οι «στενές παρέες» σε πρωτοετείς και φοιτητές οι οποίοι όλο τον χρόνο ήταν ξεχασμένοι και τώρα ξαφνικά γίνανε «φίλοι» και «κολλητοί»:

Τσοπάνης: που είσαι φίλε μου Γιώργο, κολλητέ μου! Τι κάνεις, Όλα καλά? Θες να πάμε το βράδυ για καμιά μπύρα ή για κανένα ποτό? Έχει πάρτυ η ΔΑΠ (ή ΠΑΣΠ)

Υποψήφιος ψηφοφόρος:

Τσοπάνης: Μη κοιτάς πίσω ρε, εσένα λέω!

Υποψήφιος ψηφοφόρος: Εμένα? Που με θυμήθηκες? Εσύ δε μου έχεις μιλήσει ποτέ από τότε που μπήκα στην σχολή…

Τσοπάνης: Ε όχι και που σαι θυμήθηκα! Πάντα σε θεωρούσα φίλο μου απλά δεν είχα καθόλου χρόνο μέσα στη χρονιά να τα πούμε και τώρα βρήκα και είπα να βγούμε έτσι λίγο να μιλήσουμε. Έλα, θα κεράσω ποτό και θα σου γνωρίσω και την Νικολέτα, εκείνη την ξανθιά τη γκομενάρα από το 3ο έτος. Θα σου δώσω και θέματα για την εξεταστική. Θα μιλήσω και στον καθηγητή σου, τον κ. Μπλε, να σε περάσει και να σου βάλει και κανένα καλύτερο βαθμό…

Ποιοι είναι όμως αυτοί που ζητάνε την ψήφο σου σε αντάλλαγμα γνωριμίες και θέματα εξετάσεων?

Ποιοι είναι αυτοί που έγιναν φίλοι σου μόλις 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές?

Ποιοι είναι αυτοί που εξαγοράζουν την πολιτική σου συνείδηση με σφηνάκια?

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιοί…

———————————————————————————————————

12/2002 – ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-ΑΠΘ

154 ΠΑΣΟ σκαναρισμένα βρέθηκαν σε ελεύθερο αρχείο, στο προεκλογικό CD της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

— ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το ΔΣ (σ.σ.: Διοικητικό Συμβούλιο) του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (στο οποίο είναι αυτοδύναμη εδώ και χρόνια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), ακολουθώντας την πάγια τακτική της παράταξης πανελλαδικά, έχει αναλάβει την έκδοση των Φοιτητικών ΠΑΣΟ. Έτσι αντικαθιστά σ’ αυτή τη γραφειοκρατική δουλειά τη γραμματεία στην οποία γενικά αναλογεί το έργο αυτό. Γιατί λοιπόν η Δ.Α.Π. να αναλάβει να κάνει μια δουλειά που ούτως ή άλλως δεν αφορά τον σύλλογο, αφού είναι σε αρμοδιότητα της γραμματείας; Ο εμφανής λόγος είναι η δυνατότητα που αποκτούν τα παραταξιακά στελέχη της Δ.Α.Π. να προσεγγίσουν άμεσα και αποκλειστικά, να προσηλυτίσουν τους πρωτοετείς. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν ο μόνος λόγος.

— Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το CD-ROM, που κυκλοφόρησε και διένειμε στις 17 Απριλίου η Δ.Α.Π., με διάφορα διαφημιστικά και κάποιες σημειώσεις, θέματα εξετάσεων κτλ. περιείχε σε ελεύθερο συμπιεσμένο φάκελο .zip σκαναρισμένα 154 Φοιτητικά ΠΑΣΟ σε ψηφιακή μορφή. Με ψηφιακή επεξεργασία είχε περαστεί με έντονα γράμματα πάνω από τα ΠΑΣΟ το όνομα του Φοιτητή. Το μέλος της ΔΑΠ λοιπόν που ανέλαβε να φτιάξει το εν λόγω CD είχε στο σκληρό του δίσκο και το συγκεκριμένο αρχείο το οποίο γράφτηκε στο CD που μοιράστηκε στους φοιτητές προφανώς κατά λάθος. Άρα το αρχείο αυτό έφτασε στα χέρια των υπολοίπων και αποδείχτηκε πέρα από κάθε αμφιβολία το φακέλωμα που κάνει η ΔΑΠ στους φοιτητές αφού όποιος έχει πάρει το CD από τη ΔΑΠ (είχαν μοιραστεί κάπου 1000 CD) μπορεί να δει το αρχείο αυτό πολύ εύκολα και μόνος του.

— ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Την Δευτέρα 9/12/2002 αναρτήθηκαν, από την Αριστερή Παρέμβαση El Condor Pasa και την ΠΑΣΠ, πανό με εκτυπωμένα τα ΠΑΣΟ και καταγγελίες, ζητώντας τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης και τη διαγραφή των μελών του ΔΣ.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με ισχυρή ενίσχυση από ανθρώπους της ΟΝΝΕΔ, κατέστρεψαν το πανό της ΠΑΣΠ και προσπάθησαν να καταστρέψουν το πανό των El Condor Pasa (σ.σ. ο ορισμός της έννοιας του τραμπουκισμού), συνάντησαν όμως ισχυρή αντίσταση από συγκεντρωμένους φοιτητές που θέλησαν να προασπίσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη δημοσιοποίηση πράξεων που έχουν εκτός από ηθικό και ποινικό χαρακτήρα (νόμος 2472 του ’97, σύμφωνα με τον οποίο η πράξη αποτελεί αδίκημα)

Τραμπουκισμός, ο: μορφή στήριξης επιχειρημάτων των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με την οποία «όποιος είναι αντίθετος με την άποψη μας ή μας προσβάλλει, θα τον γαμήσουμε«. Κύριοι εκφραστές του οι ΔΑΠίτες και οι ΟΝΝΕΔιτες.

Τελικά, μετά την ανικανότητα των κομματικών συγκεντρωμένων της ΟΝΝΕΔ να καταστρέψουν το πανό, εκδόθηκε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοίνωση αναφέροντας ότι:

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με αίσθημα ευθύνης (!!!!!) ζητάει συγνώμη για την τοποθέτηση αρχείου που αφορά το ΣΦΠΜ στο CD της παράταξης. Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αρχεία αποτελούν αποδεικτικά που ζητήθηκαν από τη Γραμματεία, μετά από κώλυμα της κατά τη διαδικασία χορήγησης των ΠΑΣΟ

Αμέσως μετά, ο γραμματέας της σχολής Πολ. Μηχανικών διέψευσε κι επίσημα κάθε σχετικό ισχυρισμό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, περί συνεννόησης μεταξύ γραμματείας σχολής και Δ.Α.Π. για το εν λόγω CD. Την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικών μηχανικών, καθηγητής κ. Τσώχος έβγαλε εκ μέρους του τμήματος επίσημη ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς της ΔΑΠ και την κατήγγειλε για το φακέλωμα των φοιτητών. Στην ανακοίνωση του τμήματος αναφέρεται μεταξύ άλλων:

* Η συγκέντρωση των πάσο σε CD αποτελεί ενέργεια η οποία αποδοκιμάζεται χωρίς καμιά περιστροφή.
* Θεωρεί ότι θα πρέπει το επίμαχο CD καθώς και όλα τα υπάρχοντα αντίγραφά του να παραδοθούν στη Γραμματεία και στη συνέχεια να καταστραφούν. Δηλώνει ότι κάθε πιθανή μελλοντική χρήση των στοιχείων θα παταχθεί αμείλικτα.

— ΠΡΑΞΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Στις 11-12-2003 γίνεται Γ.Σ. με παρουσία 400 φοιτητών από την οποία απουσιάζει σύσσωμη η Δ.Α.Π., πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας κ.λ.π. του συλλόγου που είναι μέλη της Δ.Α.Π. Η συνέλευση ως ανώτερο όργανο του συλλόγου ψηφίζει την πλήρη καταδίκη της πράξης και απαιτεί την καθαίρεση των προαναφερθέντων μελών του Δ.Σ. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας, περιφρονώντας την απόφαση, δεν τη σφραγίζουν (τι να έκαναν άλλωστε, να καθαιρούσαν τους εαυτούς τους από τις καρέκλες που τόσο έχουν ανάγκη;) και χωρίς καμιά ευθιξία και τιμιότητα, χωρίς αξιοπρέπεια συνέχισαν έως σήμερα να ασκούν τα καθήκοντά τους. Αυτό το γεγονός προκάλεσε το σχήμα των El Condor Pasa να παραιτηθεί από τις 2 έδρες που κατείχε στο Δ.Σ., καθώς δεν ήταν δυνατό να νομιμοποιεί ένα διεφθαρμένο προεδρείο, ένα προεδρείο που ο ίδιος ο σύλλογος με τη γενική του συνέλευση καθαίρεσε.

Αυτό το προεδρείο εν τούτοις ζητάει να του ξαναδώσετε τις ίδιες πολύτιμες γι’ αυτό καρέκλες για να συνεχίσει το έργο του υπέρ της «δημοκρατίας», της «αξιοπρέπειας» και του «μέλλοντος» στο οποίο στοχεύει! Τις εκλογές θα τις κερδίσει με «έντιμο» τρόπο και εξαιτίας του «πολιτικού» του λόγου.

Εξάλλου, όταν ο μηχανισμός της Δ.Α.Π. περιφρονεί τους φοιτητές και τις αποφάσεις τους και όταν αυτοί τους οποίους εκμεταλλεύεται ως κουκιά, την ξαναστηρίζουν, τότε γιατί να μη συνεχίσει τη δράση της; Άλλωστε, το σκανάρισμα των πάσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του προέδρου του συλλόγου και μέλους της Δ.Α.Π. γίνεται εδώ και έξι χρόνια

Εδώ φαίνεται σκαναρισμένο δείγμα του αρχείου. Στα ΠΑΣΟ αναγράφονται με ψηφιακή επεξεργασία τα ονόματα των φοιτητών, ενώ είναι διακριτά αριθμοί Μητρώου, προσωπικά στοιχεία, διεύθυνση κλπ.

 

Κατά το άνοιγμα του αρχείου, υπάρχει η ένδειξη:

Να ανοίγεται μόνο στο σπίτι και όχι σε υπολογιστή κοινής χρήσης

(σ.σ.: εγώ ΔΑΠ λογικά είμαι οκ ε? Ο υπολογιστής μου είναι καθαρά προσωπικός, όπως και το blog μου, δε παίζει κόλλημα.)

[ πηγή: thessaloniki.indymedia.org ]

———————————————————————————————————
Αυτά τα καθιζήματα, που λέει και ο πρόεδρας, ζητάνε την ψήφο σας. Οι λεχρίτες που σας φακελώνουν, που επιβάλλουν την «άποψη» τους (η οποία αποφασίζεται στα «κεντρικά» γραφεία, έρχεται από τα κεντρικά στα παραρτήματα, και μετά γίνεται άποψη «τους» -και αυτό ισχύει και για ΠΑΣΠ-ΠΚΣ) δια της βίας και των τραμπουκισμών, με λοστούς, και βασανιστηρια:

Απρίλιος 2003: […] Φορώντας κράνη και οπλισμένοι με γκλομπ την έσυραν πενήντα μέτρα, την φίμωσαν, την γρονθοκόπησαν και την κλώτσησαν στο κεφάλι και σε όλο το σώμα. Κατ’ όπιν ζηλεύοντας τη δόξα των ναζί και των συνεργατών τους της έκοψαν τα μαλλιά, τα έβαλαν σε σακούλα και ολοκληρώνοντας τον εξευτελισμό, την περιέλουσαν σε όλο το σώμα και στο κεφάλι με 2 κουτιά μπλε μπογιά αφού πρώτα την ανάγκασαν να καταπιεί μέρος της […]

[ πηγή: athens.indymedia.org ]

Γιατί κάποιοι από μας δε ξεχνάμε ποιοι είσαστε. Τη βρώμα και το φασισμό σας δε τον ξεπλένουν τα πάρτυ σας.

Αυτούς ψηφίζεις.

Δε ψηφίζετε την κοπέλα που σας γνώρισαν.

Δε ψηφίζετε την κοπέλα-γλάστρα που στέκετε μπροστά στα τραπεζάκια τους.

Δε ψηφίζεται τον καθηγητή που θα σας περάσει, ούτε τον μαλάκα που σας κέρασε σφηνάκια.

Αυτούς τους τραμπούκους ψηφίζετε.

Σε αυτούς τους τραμπούκους δίνετε τη δύναμη και το δικαίωμα να σας φακελώνουν και να αλωνίζουν στις σχολές σας.

Ψηφίστε τους λοιπόν, ψηφίστε τους για να μην έχετε την τύχη της κοπέλας.

Πείτε ΝΑΙ στον τραμπουκισμό, ΝΑΙ στο φακέλωμα, ΝΑΙ στη νοθεία των φοιτητικών εκλογών, ΝΑΙ στον προσηλυτισμό των πρωτοετών.

Έπεται συνέχεια…

(σχετικά άρθρα με φακελώματα, νοθείες και προσηλυτισμούς πρωτοετών)

About Γιώργος Μαργαρίτης

Υπάρχουν πολλά τα δρώμενα.
This entry was posted in * ΔΑΠ Ντοκουμέντα. Bookmark the permalink.

64 Responses to Φάκελος «Φακέλωμα Φοιτητών – ΔΑΠ» – μέρος 1ο

  1. «Εσείς το ξέρατε?»

    Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου ήταν στα φοιτητικά του χρόνια επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

    [ πηγή: wikipedia ]

  2. Ο/Η cyrusgeo λέει:

    Δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα στα σχολεία, πάντως στην εποχή μου η ΟΝΝΕΔ (μεσω της ΜΑΚΙ) μας είχε όλους φακελωμένους σε τρεις κατηγορίες: ΜΑΚίτες, ΚΝίτες και (όσους δεν χωρούσαν στις δυο αυτές κατηγορίες) ΠΑΣόΚους.

  3. Ο/Η par1saktos λέει:

    φιλε μου το εχω ξαναπει και θα το λεω συνεχεια. Οι αντιπροσωπειες των κομματων στις σχολες ειναι ο καρκινος των πανεπιστημιων. Εχουν παιξει πολυ σημαντικο ρολο στην καταντια των ελληνικων πανεπιστημιων και οσο υπαρχουν τσιρακια των κομματων και 20αρηδες κομματοσκυλα με παρωπιδες, δεν θα παμε ΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!

  4. Ο/Η Papajohn λέει:

    «Αυτούς ψηφίζετε ρε μαλάκες.»

    Γιώργο, 3 χρόνια τώρα δεν τους είχα ψηφίσει ποτέ. Φέτος όμως θα το κάνω και θα το ευχαριστηθώ. Γιατί τουλάχιστον αυτοί με αφήνουν να σπουδάσω.

    Απο εκεί και πέρα τα ναι εδώ:
    «Πείτε ΝΑΙ στον τραμπουκισμό, ΝΑΙ στο φακέλωμα, ΝΑΙ στη νοθεία των φοιτητικών εκλογών, ΝΑΙ στον προσηλυτισμό των πρωτοετών.»
    είναι απολύτως κοινά σε όλους και δεν είναι καθόλου μπλε. Αν τα βλέπεις μπλε φοράς παρωπίδες, και το λέω πραγματικά με λύπη καρδιάς.

  5. Ο/Η diml λέει:

    papajohn δε θελω να φανω ουτε κακεντρεχης ουτε ειρωνικος ουτε επιθετικος αλλα αυτοι σου αξιζουν φιλτατε. ποσο κοντοφθαλμα βλεπετε μερικοι ρε γμτ. μα ποσο.

  6. Ο/Η Erisabetsu λέει:

    Εντάξει τα παλικάρια και οι δεσποινίδες που συμμετάσχουν στις πολιτικές νεολαίες τα θεωρώ καμένα. Δηλαδή έλεος κάποιος να μας σώσει απο αυτούς.
    Ελπίζω φέτος να μη βρώ το όνομα μου στο ψηφοδέλτιο στο ΤΕΙ Ηρακλείου έχει πόσο καιρό που παράτησα το ΤΕΙ και αυτοί ακόμη βάζουν το όνομά μου που στην τελική το έβαλαν χωρίς να με ενημερώσουν.
    Θάνατος στις κομματικές νεολαίες των ΑΕΙ & ΤΕΙ.

  7. Ρε papajohn τι είπες τώρα?!
    Το συνειδητοποίησες τι είπες?!

    Λες ότι «αυτοί θα σε αφήσουν να σπουδάσεις». Ξέρεις όμως ότι δε θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά σου σε λίγα χρόνια επειδή για να έχεις ποιοτική παιδεία θα πρέπει να πληρώσεις? Σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και μόνο το τώρα? Καλά στα λέει ο diml, πόσο κοντόφθαλμα μπορεί να βλέπεις?

    Ψήφισε τους και ευχαριστήσου το, τι να σου πω. Αύριο όμως ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ έρθεις και πεις «πω ρε γαμώτο, πρέπει να δουλεύω και δεύτερη δουλειά για να σπουδάσουν τα παιδιά μου». Γιατί ΕΣΥ τους ψήφισες, ΕΣΥ ψήφισες να πληρώνουν τα παιδιά σου για να σπουδάσουν επειδή τότε «αυτοί» σε άφηναν να κάνεις μάθημα, ενώ οι «άλλοι» μάχονταν για να μη πληρώνουν τα παιδιά σου και δε σε αφήναν να κάνεις μάθημα.

    Δηλαδή αυτό που λες είναι σαν να λες:

    θα ψηφίσω Νεα Δημοκρατία γιατί βαρέθηκα τους συνταξιούχους που βγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι και κάνουν πορείες απαιτώντας μεγαλύτερες συντάξεις

    Δηλ. σε ενοχλεί που καθυστερείς μισή ώρα να πας στη δουλειά σου και όχι η χαμηλή σύνταξη την οποία θα παίρνεις σε 40 και 50 χρόνια.

    Αυτός είναι ο Έλληνας, κοιτάει μόνο τον εαυτό του και μόνο το τώρα.

    Πρώτα ήρθαν…

    Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές
    και δεν μίλησα
    γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής
    Έπειτα ήρθαν για τους σοσιαλοδημοκράτες
    και δεν μίλησα
    γιατί δεν ήμουν σοσιαλοδημοκράτης
    Έπειτα ήρθαν για τους συνδικαλιστές
    και δεν μίλησα
    γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής
    Έπειτα ήρθαν για εμένα
    και δεν υπήρχε κανένας
    να μιλήσει για εμένα.

  8. @papajohn,

    Αν τα βλέπεις μπλε φοράς παρωπίδες, και το λέω πραγματικά με λύπη καρδιάς.

    Και γω με λύπη καρδιάς λέω πως ούτε διάβασες την πρώτη γραμμή του άρθρου, ούτε διάβασες στα «Μόνιμα Links» που έχω στην δεξιά μπάρα στο μπλογκ τι λέω για ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ (μπορείς να δεις και κάτω από την επιλογή «Categories» στη δεξιά μπάρα τι λέω για τις μεγαλοπαρατάξεις).

  9. @Erisabetsu,

    Δηλαδή έλεος κάποιος να μας σώσει απο αυτούς.

    Μη φοβάσαι, έρχεται ο Λεβέντης: [Λεβέντης υπερήρωας]
    Πέρα από την πλάκα, μόνο ο εαυτός σου μπορεί να σε σώσει. Εμείς διαιωνίζουμε αυτήν την κατάσταση, εμείς τους αφήνουμε να κάνουν ότι κάνουν (η άγνοια είναι επίσης αδίκημα ε, μη το ξεχνάμε). Έχεις τη δύναμη, έχεις και το μέσο: ψήφος.

    Τώρα αυτό με τα ονόματα στα ψηφοδέλτια είναι άλλη μεγάλη ιστορία. Βάζει η ΔΑΠ 300 άτομα στο ψηφοδέλτιο λες το ποιόν μιας παράταξης εξαρτάται από το πλήθος των ατόμων στο ψηφοδέλτιο της. Κλασικές τεχνικές εντυπωσιασμού για άμυαλους ευκολόπιστους ψηφοφόρους.

  10. Ο/Η Papajohn λέει:

    Παιδιά, αντιλαμβάνομαι πως σας ακούγεται η άποψη μου, δυστυχώς όμως φτάνοντας σε αυτό το σημείο που είμαι τώρα με εντελώς κατεστραμμένα τα 2 καλύτερα χρόνια των σπουδών μου δεν μπορώ να σκεφτώ διαφορετικά.

    Γιώργο, μου λες:
    «Λες ότι “αυτοί θα σε αφήσουν να σπουδάσεις”. Ξέρεις όμως ότι δε θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά σου σε λίγα χρόνια επειδή για να έχεις ποιοτική παιδεία θα πρέπει να πληρώσεις? Σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και μόνο το τώρα? Καλά στα λέει ο diml, πόσο κοντόφθαλμα μπορεί να βλέπεις?»
    Γιατί όμως αναφέρεσαι στα παιδια μου? Γιατί αναφερεσαι στο μέλλον? Ήδη εδώ και τώρα, αν κάποιος θέλει να σπουδάσει ποιοτικά πρέπει ο πατέρας του ή ο ίδιος να κάνει 2 δουλειές και να μπει μέσα χοντρά. Το πρόβλημα μου είναι ότι αντί να διαμαρτυρυθούμε δημοκρατικά για σοβαρά πράγματα που ήδη συμβαίνουν, διαμαρτυρόμαστε για το νομοσχέδιο light της Γιαννάκου. Αντι να διαμαρτυρυθούμε για τα διδακτρά που ΗΔΗ υπάρχουν σε πάρα πολλά μεταπτυχιάκα προγράμματα δημόσιων πανεπιστημίων διαμαρτυρόμαστε για την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αντί να διαμαρτυρηθούμε για το ανεπαρκές επίπεδο σπουδών που προσφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο κάνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας για να θεωρηθεί έγγυρο εξάμηνο 9 βδομάδων μέσα στον Ιούλιο. Και το βασικότερο, αντί να διαμαρτυρυθούμε όσοι το επιθυμούμε, αναγκάζουμε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο ακόμα και αν διαφωνούν. Υποχρεωτική απεργία δυστυχώς πρώτη φορά βλέπω και αυτό είναι που με έχει εκνευρίσει αφάνταστα τόσο καιρό.

  11. Ο/Η pølsemannen λέει:

    «Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου ήταν στα φοιτητικά του χρόνια επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ»

    Σιγά μη δεν ήταν.

    Εγώ βλέπω ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί άσχημα από την εποχή που εγώ ήμουν σπουδαστής…

    Σε επόμενη φάση στους μη ΔΑΠιτες σπουδαστές θα τους κάνουν ανεξίτηλο τατουάζ στο μέτωπο με την ένδειξη «Σκατοκομμούνι» ή κάτι παρεμφερές!

  12. Ο/Η Papajohn λέει:

    «Τώρα αυτό με τα ονόματα στα ψηφοδέλτια είναι άλλη μεγάλη ιστορία. Βάζει η ΔΑΠ 300 άτομα στο ψηφοδέλτιο λες το ποιόν μιας παράταξης εξαρτάται από το πλήθος των ψηφοφόρων της. Κλασικές τεχνικές εντυπωσιασμού για άμυαλους ευκολόπιστους ψηφοφόρους.»

    Όχι δεν είναι κλασική τεχνική εντυπωσιασμού, είναι απόλυτα προμελετημένη μέθοδος για αύξηση των ψηφοφόρων. Διότι καθένας απο αυτούς τους 300 θα φερει μαζί τουλάχιστον ένα δύο άτομα που θα τον ψηφίσουν αποκλειστικά και μόνο λόγω φιλίας. Και φυσικά καθώς ο σταυρός που βάζουμε δε έχει απολύτως καμια αξία (οι εκπρόσωποι μας στο ΔΣ δεν έχουν σχέση με σταυρούς) ο σκοπός της ΔΑΠ/ΠΑΣΠ/ΠΚΣ εξυπηρετείται άψογα.

    Και συγνώμη για το σχόλιο με τα μπλε Γιώργο, έκανα λάθος.

  13. @papajohn,
    Μαζί σου σε όλα, εκτός από το:

    αναγκάζουμε και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο ακόμα και αν διαφωνούν.

    Δεν «αναγκάσαμε» κανέναν. Απλά έτσι λειτουργούν οι γενικές συνελεύσεις και η δημοκρατία. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά, και η μειοψηφία είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί με την άποψη της πλειοψηφίας. Αν η πλειοψηφία *διαφωνεί* με μία κατάσταση, τότε ψηφίζει ΚΑΤΑ της κατάστασης και σταματά η κατάσταση. Όπως φαίνεται όμως η πλειοψηφία ήθελε τις σχολές κλειστές, και η μειοψηφία έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.

    Και γω έχω βρεθεί στη «μειοψηφία», είμαι αναγκασμένος όμως να δεχτώ την απόφαση της πλειοψηφίας.

    Για όλα τα υπόλοιπα που λες, πολύ σωστά τα λες. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για όλα όσα ΗΔΗ συμβαίνουν (παραπαιδεία, φροντιστήρια, δίδακτρα, χαμηλή χρηματοδότηση), απλά την τρέχουσα στιγμή επείγει ο νόμος-πλαίσιο.

    Όταν είναι έξω από το σπίτι σου η μπουλντόζα να σου γκρεμίσει το σπίτι σου, δε θα κάτσεις να διαμαρτυρηθείς για τις ρωγμές στους τοίχους και τη βρύση που στάζει. Πρώτα θα τους αποτρέψεις να σου γκρεμίσουν το σπίτι, και μετά θα το διορθώσεις.

  14. Ο/Η diml λέει:

    κατσε ρε συ papajohn. σου κατεστρεψαν δυο χρονια σπουδων οι καταληψεις??? ποσα θες να μας τρελανεις??? στην τεραστια πλειοψηφια των σχολων δε χαθηκε εξεταστικη, ποσο μαλλον 6μηνο. σου ειπε κανεις πως οι φοιτητες δε φωναζαν για τα διδακρα στα μεταπτυχιακα? για ουσιαστικες δωρεαν σπουδες? υποχρεωτικη απεργια… καθε μορφη παλης εχει και καποιες απωλειες (αν δεχτω οτι ειναι απωλεια ωρες μαθηματος, γιατι οι περισσοτεροι δεν πατανε εκει). μου κανει εντυπωση πως εσυ ο ιδιος τους κραζεις για τις «τεχνικες» που χρησιμοποιουν αλλα ξανα εσυ θα πας να τους στηριξεις…

  15. Ο/Η silia λέει:

    Καλησπερα…..
    Συγνωμη για το …ασχετο του σχολίου , αλλα ηθελα να σου πω , οτι εχεις προσκληση .

  16. @papajohn,
    τώρα είδα και το επόμενο σου σχόλιο, γράφουμε ταυτόχρονα. Φυσικά και ισχύει και αυτό που λες για τις «φιλικές ψήφους».

    Η συνταγή: βάζουμε έναν πρωτοετή στην παράταξη, του κάνουμε παρέα και του λέμε πως θα γίνει μεγάλος και τρανός, γνωστός στην σχολή, θα τον χαιρετάν όλα τα γκομενάκια, θα του δώσουμε κάποια θέση στο ΔΣ κτλ. Τον βάζουμε στο ψηφοδέλτιο και αναγκαστηκά θα τον ψηφίσουν και οι φίλοι του. Οπότε κάθε ένα που βάζουμε στο ψηφοδέλτιο είναι 4-5 ψήφοι. Σωστή η διευκρίνιση σου.

    @pølsemannen,
    απο τη στιγμή που θα γεννιέσαι θα φακελώνεσαι. Έτσι θα πάει το πράμα σε όχι-και-πολλά χρόνια.
    Ηδη είμαστε φακελωμένοι όλοι από τα φοιτητικά μας χρόνια. Κάνε και λίγο υπομονή μέχρι το επόμενο ποστ για το φακέλωμα από την ΠΑΣΠ, εκεί να δεις γέλιο…

  17. @cyrusgeo,
    (καταπιάστηκα με τα επόμενα σχόλια και ξέχασα…) εγώ δυστυχώς ή ευτυχώς δε τα πρόλαβα αυτά. Αλλά μη νομίζεις ότι υπάρχει καμία διαφορά και σήμερα, το ίδιο φακέλωμα με άλλες ταμπέλες. Και το φακέλωμα είναι το μικρότερο κακό…

    @par1saktos,
    όπως τα έχουμε ξαναπει:
    -ναι στον υγιή συνδικαλισμό και στην συμμετοχή στα κοινά
    -όχι στις μεγαλοπαρατάξεις-καρκινώματα που μαστίζουν τις σχολές και τον τόπο αυτό.

    Και κυρίως, όχι στην άγνοια και στην αμέλεια. Για τη διαιώνιση αυτής της σαπίλας είναι υπεύθυνοι τόσο τα κομματόσκυλα, όσο και όλοι όσοι *αδιαφορούν*. Όπου στην αδιαφορία συμπεριλαμβάνεται και η μη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και στις γενικές συνελεύσεις.

  18. Ο/Η Papajohn λέει:

    @diml
    Ναι τους κράζω και ως τώρα ποτέ δεν τους είχα ψηφίσει ακριβώς γι’ αυτές τις άθλιες πρακτικές και την υποκρισία. Έριχνα πάντα λευκό. Είναι τέτοια όμως η αγανάκτηση μου φέτος με αυτή τη κατάσταση που πραγματικά δεν αντέχω άλλο αυτή την εξαθλίωση του δημοσίου πανεπιστημιου.
    Το ότι δε χάθηκε εξεταστική είναι τουλάχιστον αστείο. Αν θέλαμε να διατηρήσουμε επίπεδο σπουδών μετά από τις φετινές κινητοποιήσεις θα έπρεπε να απαιτήσουμε πρώτοι πρώτοι να χαθουν και οι δύο εξεταστικές, Χειμερινή κ Εαρινή, και να γίνει μόνο μία τον Σεπτέμβρη, ώστε να γίνουν σωστά μαθήματα. Αντιθετα αποδεχθήκαμε πλήρως και επιδιώξαμε την πραγματοποίηση όλων των εξεταστικών και ελαχιστοποίηση όσο δε πάει άλλο των μαθημάτων επειδή «δε πατάει κανείς». Αν αυτό δεν είναι λογική «εξεταστικού κέντρου» και πλήρους απαξίωσης απο παρατάξεις και άτομα να οποία στήριξαν τον φοιτητικό αγώνα «για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο» τότε πάω πάσο. Κάνουμε στο πανεπιστήμιο ότι κάναμε στο λύκειο με τις πανελλαδικές.

    @Γιώργο
    ΟΚ, προφανώς και έχεις δίκιο ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να σεβόμαστε την απόφαση των πολλών. Μερικά πράγματα όμως δεν έχει καμια πλειοψηφία αρμοδιότητα να τα διαπραγματευτεί. Ενα απο αυτά είναι το δικαίωμα καθενός στην απεργία. Με την ίδια λογική, επειδή το ήθελε το 60% των συμπολιτών μας θα έπρεπε να λέει στη ταυτότητά μου Χ.Ο. με πορτοκαλί φωσφοριζέ γράμματα! Πες μου έναν άλλο κλάδο παγκοσμίως που όταν το συνδικαλιστικό του όργανο αποφασίζει απεργία, η συμμετοχή σε αυτή είναι υποχρεωτική. Το να γενικεύεις και να λες ότι για τα πάντα η πλειοψηφία αποφασίζει είναι τελείως λάθος.

  19. Ο/Η nassos λέει:

    Μήπως θα έπρεπε να φακελώσουμε τις πολιτικές νεολαίες για να τους ελέγχουμε;

  20. Ο/Η simiomenos λέει:

    Γιώργο,
    Τόσα χρόνια τα ξέρουμε όλοι αυτά. Τι κάνούμε;
    Τίποτα. Γιατί γενικά η νοοτροπία μας είναι έτσι. Είμαστε βολεψάκιδες (μιλάω πάντα γενικά) και όπως και στην κοινωνία μας τον καιρό των εκλογών έτσι και στα πανεπιστήμια δεν ξυπνάμε από το λήθαργό μας.
    Όλοι τα κάνουν αυτά.
    Στα έχω δώσει και από την ΠΑΣΠ, και γενικά τα ξέρουμε, αλλά οι δύο μεγάλοι (βλ. ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) δεν παλεύονται. Μόνο με πάρτυ, σφηνάκια και εκδρομές μπορούν να πάρουν ψήφους. Γιατί όλοι τους είναι κενοί πολιτικών θέσεων αφού οι δικές τους κυβερνήσεις τα έχουν κάνει σκατά. Τι να προτείνουν;
    Κάποτε όμως θα έρθει ο καιρός και όλο το κωλοσύστημα θα πέσει και από τα πανεπιστήμια και από την κοινωνία μας…

  21. Ο/Η Exiled λέει:

    Α ρε Γιώργο, τί μου θύμησες! Στη δεύτερη φώτο, κάτω αριστερά, με το μπουφάν με τον κόκκινο γιακά και το άσπρο μανίκι. 🙂

    Επίσης, ενώ διαφωνώ κάθετα με τη λογική του papajohn, συμφωνώ στο κομμάτι που λέει για την απώλεια της εξεταστικής. Είναι η ίδια νοοτροπία του βολέματος που κίνησε τις καταλήψεις και όχι μία αληθινά αγωνιστική νοοτροπία. Ο αγωνιστής δε φοβάται το τίμημα. Ο «βολεψάκιας» θέλει να μην γίνεται μάθημα (στο οποίο βαριέται να πάει) και να μην χάνει την εξεταστική του. Γι’ αυτό ούτε κόσμος πατούσε στις καταλήψεις, ούτε τις κράτησε περισσότερο απ’ όσο του επέτρεπαν τα περιθώρια της μη απώλειας της εξεταστικής.

    Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαι σύμφωνος με τα φοιτητικά (που κανονικά έπρεπε να είναι καθολικά κοινωνικά) αιτήματα.

  22. Ο/Η Exiled λέει:

    Στην περίπτωση των «υπεύθυνων» των κομματικών νεολαιών, καλό είναι κάποτε να ανοίξει θέμα με την οικονομική τους κατάσταση και πώς αυτή δικαιολογείται.

  23. @silia,
    τώρα είδα το σχόλιο σου! Διάβασα την πρόσκληση, με χαρά θα συμμετάσχω!

    @Papajohn,
    «Πες μου έναν άλλο κλάδο παγκοσμίως που όταν το συνδικαλιστικό του όργανο αποφασίζει απεργία, η συμμετοχή σε αυτή είναι υποχρεωτική.»

    Εδώ δε μιλάμε για μία «απλή τυπική απεργία». Αντιτιθόμαστε σε μέτρα που θα καθορίσουν το μέλλον μας, το αυριανό εκπαιδευτικό σύστημα, τους μισθούς που θα παίρνουμε (ως επακόλουθο της ποιότητας των πτυχίων μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων), τη δυνατότητα να σπουδάζουμε. Δεν είναι μία απεργία επειδή θέλουμε καινούργιους υπολογιστές.

    @exiled,
    μη με πεις ότι συμμετείχες στην εν λόγω κατάσταση? Πες καμιά λεπτομέρεια τότε!

    Στο θέμα που έθιξε ο papajohn και σημείωσες και εσύ, και γω μαζί σας. Και γω ήθελα να χαθεί το εξάμηνο, εκεί θα ήταν μία πραγματική νίκη. Φαντάζεστε 400 σχολές από όλη την Ελλάδα να χάναν ξαφνικά το εξάμηνο τους? Τι σάλος θα γινόταν? Καταλήψεις εκ τους ασφαλούς δε γίνονται. Ή όλα ή τίποτα. Ή κάνεις πραγματική κατάληψη μέχρι τέλους ή κάνεις κατάληψη «ημιτασιόν».

    Απλά εγώ το βλέπω πως ήταν η πρώτη αντίδραση των φοιτητών, πως έδειξαν ότι υπάρχουν και ότι μπορούν να αντισταθούν μαζικά και σθεναρά, και πως την επόμενη φορά τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δυναμικά. Το βλέπω απλά σαν μία πολύ καλή αρχή.

    Αυτό που είπες με τα χρήματα των παρατάξεων είναι μεγάλη κουβέντα και δε ξέρω πως μπορεί να ανοίξει και να προωθηθεί, πως μπορούμε να πάρουμε στοιχεία. Εμείς πληρώνουμε τα πάρτυ τους, τις αφίσες τους, τα σφηνάκια που κερνάνε για να πάρουν ψήφους, τα τηλέφωνα που παίρνουν την ημέρα των εκλογών για να μαζέψουν κόσμο καθώς και τις βενζίνες που καίνει για να κάνουν delivery ψηφοφόρων. Από τον κρατικό προυπολογισμό πηγαίνουν τα λεφτά εκεί, ή μήπως κάνω λάθος?!

    Μόνο αυτά τα λεφτά αν κόβανε, θα είχαμε ένα αξιόλογο ποσό να διαθέσουμε στην παιδεία. Και ύστερα λένε πως θέλουν αναβάθμιση της παιδείας. Κόψτε τα λεφτά που δίνονται στην ΠΑΣΠ και στην ΔΑΠ και μετά συζητάμε παλιοϋποκριτές, που «θέλετε να αναβαθμίσετε και την παιδεία» ενώ στηρίζετε τα κολοκόματα σας στις σχολές.

  24. Ο/Η papo λέει:

    ωραίο άρθρο…ακόμα μια απόδειξη του γιατί πρέπει να πάρουν τον πο@λο ολα τα κώμα-τα μέσα απο τα Uni…

  25. Τι έγινε ρε papo, στην πέσανε οι ΔΑΠίτες ενώ έγραφες το κόμεντ και δε πρόλαβες να ολοκληρώσεις το σχόλιο σου?!

  26. Ο/Η Ασμοδαίος λέει:

    Συμφωνώ -μήπως υπάρχει λογικός άνθρωπος που διαφωνεί- με την ασκούμενη από το Γιώργο κριτική των παρατάξεων και εν προκειμένω της ΔΑΠ, αλλά οφείλω να διατυπώσω τη διαφωνία μου σχετικά με το ζήτημα που έθεσε ο παπαγιάννης, το ζήτημα των συνελεύσεων και των αποφάσεών τους.

    Πρώτα απ’ όλα, οι συνελεύσεις των φοιτητών δεν έχουν τη δικαιοδοσία από τη νομοθεσία -όπως και καμία άλλη κοινωνική ομάδα- να καταλαμβάνουν το πανεπιστήμιο. Επομένως, παρόλο που οι σχετικές αποφάσεις για κατάληψη λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της παρούσας πλειοψηφίας, δεν έχουν την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση από τη στιγμή που τέτοια αρμοδιότητα δεν έχει δοθεί στο σώμα της συνέλευσης. Έπειτα, κατά το άρθρο 334§3 ποινικού κώδικα, «όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (όπου και το πανεπιστήμιο) ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέλησή του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.» Άρα, οι καταλήψεις είναι παράνομες (=παραβιάζουν το ανωτέρω παρατιθέμενο άρθρο). Τώρα, αν θεωρήσουμε ότι είναι μία μορφή civil disobedience, πρέπει οι άνθρωποι που προβαίνουν στην πράξη αυτή να είναι διατεθειμένοι να υποστούν όλες τις συνέπειες των πράξεών τους. Διαφορετικά, η αξίωση της κατά περίπτωση εφαρμογής των νόμων μόνο οργή και απορία μπορεί να μου προκαλέσει.

  27. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Συνονόματε πολύ καλό το κείμενο σου συμφωνώ στα περισσότερα σημεία του..
    Είναι εκπληκτικό το τί μπορεί να κάνει ένα καλό μοντάζ (πάντα διαδικτυακά βέβαια)..
    Εγώ είμαι άτομο που συμμετείχε σε αυτό το βρώμικο σύστημα..
    Γνώρισε τη σαπίλα που υπάρχει από πολύ μέσα..
    Και κάποτε πίστευε ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι συνδικαλισμός των φοιτητών..
    Ωστόσο διαβάζοντας όλα τα σχετικά με τις φοιτητικές παρατάξεις άρθρα σου διαπιστώνω ότι ανάλογα ντοκουμέντα για τη χολέρα που λέγετα ΠΚΣ δεν παραθέτεις (εκτός από ένα, πριν από πολύ καιρό που αναφερεται στις καταλήψεις).. Και αυτή η μονόπλευρη επίθεση που κάνεις ενέχει τον κίνδυνο φυσικά να κατηγορηθείς για γκεμπελισμό.
    Δεν μίλησες καθόλου για τα κόκκινα πρόβατα, η χειρότερη παράταξη του κόσμου οι τρισάθλιοι, φασίστες, υποκριτές, ψυχαναγκαστικοί «Το Κόμμα έχει πάντα δίκιο» Κνίτες..
    Ρουφιάνοι μέχρι αηδίας, αλληλοκαρφώνονται συνεχώς, βρίσκονται όλη την ώρα στην αναζήτηση-στρατολόγηση νέων θυμάτων, αποστολή στην οποία καταπιάνονται με ιδιαίτερη ζέση, προσποιούμενοι τους φιλικούς σε κάθε δύσμοιρο πρωτοετή για να του φορτωθούν απίστευτα, κατόπιν βέβαια άνωθεν εντολών από τον Περισσό, στον οποίο υπακούν τυφλά.

    Πραγματικά θα λάτρευα ένα τέτοιο κείμενο σου…

    Με εκτίμηση

  28. @Ασμοδαίος,
    φυσικά και οι καταλήψεις είναι παράνομες. Αλλά είναι το τελευταίο-ύστατο μέσο που έχουμε για να πιέσουμε.

    Παράνομο λογικά είναι και να κλείνεις για ώρες τους δρόμους -π.χ. πορείες συνταξιούχων για μεγαλύτερες συντάξεις, πορείες αγροτών κτλ- αλλά νομίζεις πως σε αυτήν την χώρα μπορείς να διεκδικήσεις κάτι μόνο με νόμιμα μέσα? Δε σου έχουν αφήσει νομοθετικά τέτοια περιθώρια.

    Όπως άλλωστε βλέπεις, προσπαθούν να κάνουν παράνομο κάθε μέσο διαμαρτυρίας, ακόμα και τις πορείες. Οι φοιτητές που συνελήφθησαν άδικα κατηγορήθηκαν για «σύσταση συμμορίας» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης», όταν το μόνο που κάνανε ήταν ότι διαδήλωναν, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα τους, ενώ από την άλλη στους αστυνόμους που βιαιοπραγούσαν εις βάρος των φοιτητών δεν ασκήθηκε καμία δίωξη. Ευτυχώς αθοώθηκαν στο δικαστήριο, αλλά φαντάζεσαι τι θα γίνονταν σε αντίθετη περίπτωση? Για ποια «νομιμότητα διαμαρτυρίας» άραγε μιλάμε?!

    Να σου πω και το άλλο το ωραίο: το σύνταγμα δεν επιτρέπει ιδιωτικά, οπότε η κυβέρνηση αλλάζει το σύνταγμα ώστε να επιτρέπει ιδιωτικά. Δε ξέρω πως σου φαίνεται, αλλά εμένα μου χτυπάει πολύ άσχημα να μπορείς να αλλάζεις θεμελιώδη άρθρα του συντάγματος για να εξυπηρετείς το συμφέρον του κεφαλαίου, ενώ από την άλλη ποινικοποιείς κάθε μορφή διαμαρτυρίας ώστε να μην έχεις αντιδράσεις για τις αλλαγές που κάνεις. Αύριο μεθαύριο κάθε μορφή διαμαρτυρίας θα είναι ποινικοποιημένη και οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν όπως και όποτε θέλουν το σύνταγμα. Άλλωστε αυτοί διαμορφώνουν και τους νόμους που διέπουν τις δικαιοδοσίες τους (ειρωνεία?)

    Τέλος, σκοπός των καταλήψεων δεν ήταν να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους συμφοιτητές μας που θέλαν να παραμείνουν ανοιχτές οι σχολές. Ήταν να πιέσουμε την κυβέρνηση. Και ο αγώνας αυτός, όπως και κάθε άλλος αγώνας, είχε και κάποιο κόστος. Και όπως είπα και πριν, μακάρι να παραμένανε κλειστές οι σχολές μέχρι και τώρα. Τότε θα είχαμε ουσιαστικό αγώνα.

  29. @Γιώργο,
    ο μόνος λόγος που δεν αναφέρομαι στην ΠΚΣ είναι ότι δεν έχω χειροπιαστές αποδείξεις. Το να εκθέσω απλά την άποψη μου μπορώ μεν να το κάνω, αλλά εύκολα μπορεί να έρθει κάποιος και να μου πει «δεν έχεις δίκιο», «λες ψέματα», «δε κάναμε κάτι τέτοιο» και χίλια δυο άλλα πράματα. Και δε θα καταλήξουμε πουθενά, θα είναι άλλη μία έκθεση ιδεών.

    Εδώ μπορώ να τα κατηγορήσω άμεσα την ΔΑΠ και να μην μπορεί να πει κανείς τίποτα. Υπάρχουν τα ντοκουμέντα. Μπορεί άραγε να έρθει κάποιος ΔΑΠίτης να μου πει κάτι, ότι είναι πλαστά, ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο?

    Αν είχα κάποιο κείμενο/έγγραφο της ΠΚΣ/ΚΝΕ, θα έγραφα σίγουρα και κάποιο ανάλογο άρθρο. Απλά δε θέλω για τέτοια θέματα να εκφράζω απλά τις απόψεις μου, πχ να λέω «οι ΔΑΠίτες είναι τραμπούκοι και μας φακελώνουν» κτλ χωρίς αποδείξεις.

    Πάντως δε τρέφω μεγαλύτερη συμπάθεια για ΠΚΣ/ΚΝΕ.

  30. Ο/Η Ασμοδαίος λέει:

    Γιώργο,

    το επιχείρημα ότι, αφού οι φοιτητές δεν έχουν άλλον τρόπο αντίδρασης και αναγκαστικά καταφεύγουν στις καταλήψεις, οι καταλήψεις, αν και είναι παράνομες, είναι δικαιολογημένες είναι, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένο. Πρώτα απ’ όλα, ακόμα και αν αληθεύει ότι η κατάληψη είναι το μόνο μέσο διαμαρτυρίας των φοιτητών, η κατάληψη είναι παράνομη. Για έναν άνθρωπο που σέβεται το πολίτευμα, η συζήτηση τελειώνει εκεί. Παράνομο=απορριπτέο.

    Όμως, δεν αληθεύει ότι η κατάληψη είναι το μόνο μέσο διαμαρτυρίας των φοιτητών. Ενδεικτικά, αναφέρω: συγκεντρώσεις, πορείες, συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα, εκδηλώσεις. Μήπως έγινε προσπάθεια για κάποιο από όλα αυτά χωρίς να γίνουν καταλήψεις; ΌΧΙ. Όποτε προκύψει ένα νέο ζήτημα, το πρώτο μέσο που προτείνουν οι αντιτιθέμενες σε αυτό παρατάξεις είναι η κατάληψη. Άλλωστε, απαντώντας στην ερώτησή σου («νομίζεις πως σε αυτήν την χώρα μπορείς να διεκδικήσεις κάτι μόνο με νόμιμα μέσα?») σε παραπεμπω στο νόμο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό.

    Αν αναγνωρίζεις ότι η κατάληψη είναι παράνομη νομίζω ότι καταλαβαίνες ότι πρέπει να θεωρηθεί μορφή πολιτικής ανυπακοής (civil disobedience). Επομένως, οι πράττοντές της πρέπει να (είναι διατεθειμένοι να) υποστούν τις προβλεπόμενες συνέπειες. Διαφορετικά, επαναλαμβάνω ότι η κατ’ επιλογήν εφαρμογή των νόμων είναι τουλάχιστον προκλητική ως λογική.

  31. Ο/Η Survivor λέει:

    File, den 3ereis ti xara mou dineis me auto to ar8ro sou. Xwris na to 8eleis, ek8eteis ena apo ta prwtopallhkara ths DAP-NDFK, to Mitraka. Aiwnios foithths, epaggelmatias syndikalisths, fobos kai tromos twn antifronountwn entos kai ektos DAP. Ton exoun «fwtografisei» ta (de3ia!) MME se ar8ra gia «40arhdes foithtopateres» alla den ton katonomasan. Oute th fatsa tou ebgalan.

    Nai, einai autos o teratwdhs «207157»(ypsos-baros) ths triths fwto, de3ia meria pros thn kolwna. Auto einai mono ena deigma apo ta osa ekane. Osoi ton gnwrisan den 8a ton 3exasoun pote.

  32. Ο/Η τσοκτσοκ λέει:

    @Γ.Μ.: Πολύ καλό ποστ. Αν και θα προτιμούσα λιγότερο τσουβάλιασμα των κόκκινων προβάτων με τα Δασπίτικα πρόβατα, γιατί το θεωρώ άδικο.

    @Ασμοδαίος: (FYI είμαι της άποψης πρώτοι στα μαθήματα-πρώτοι στους αγώνες…)Θεωρώ ότι το πανεπιστημίο παρέχει και άλλων ειδών γνώσεις, δεν περιορίζεται στα αμφιθέατρα. Μία γενιά που μαθαίνει να αγωνίζεται κερδίζει περισσότερα από τα λίγα που έχασε από τα μαθήματα. Και σε τελευταία ανάλυση, όταν ο μέσος δεν-γουστάρω-καταλήψεις-φοιτητής, δεν χαλιέται και τόσο όταν μαλακίζεται και χάνει μαθήματα από ρέκλα. Τώρα με τις καταλήψεις τους έπιασε όλους ο πόνος.

    @Γιώργος(ο συνονόματος του Γ.Μ.):
    > Ρουφιάνοι μέχρι αηδίας, αλληλοκαρφώνονται
    > συνεχώς, βρίσκονται όλη την ώρα στην
    > αναζήτηση-στρατολόγηση νέων θυμάτων,
    > αποστολή στην οποία καταπιάνονται με ιδιαίτερη
    > ζέση, προσποιούμενοι τους φιλικούς σε κάθε
    > δύσμοιρο πρωτοετή για να του φορτωθούν
    > απίστευτα, κατόπιν βέβαια άνωθεν εντολών
    > από τον Περισσό, στον οποίο υπακούν τυφλά.
    Πάντυφλα θα έλεγα. Έχουμε μαζέψει όλους τους δύσμοιρους πρωτοετείς στο τρίτο υπόγειο του Περισσού και τους ετοιμάζουμε για την επανάσταση. Σαν το Underground ενα πράγμα.

  33. @nasso,
    έριξες τρομερή ιδέα! Eye for an eye! Φακέλωμα στο φακέλωμα!

    @simiomenos,
    εγώ τουλάχιστον δε αισθάνομαι ότι δεν κάνω τίποτα.

    – Στην πληροφορική κάναμε την ΦΑΚ. Ένα ανεξάρτητο κόμμα που ξεπερνάει σε δύναμη αλλά κυρίως σε δυναμικότητα ΠΑΣΠ και ΠΚΣ (τα σφηνάκια και τα θέματα της ΔΑΠ δε μπορούμε να τα φτάσουμε σε ψήφους). Και οι φοιτητές στρέφονται προς τις ανεξάρτητες παρατάξεις, διέξοδο ψάχνουν.

    – Από αυτό εδώ το μπλογκ όσο μπορώ βγάζω κάνα θέμα όπως το τρέχον, διαβάζει και κανένας άσχετος και μαθαίνει τι εστί «φοιτητική μεγαλοπαράταξεις».

    – Πηγαίνω στις γενικές συνελεύσεις.

    Αυτά δεν είναι τίποτα.

    @Γιώργο,
    «Όμως, δεν αληθεύει ότι η κατάληψη είναι το μόνο μέσο διαμαρτυρίας των φοιτητών. Ενδεικτικά, αναφέρω: συγκεντρώσεις, πορείες, συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα, εκδηλώσεις.»

    Κανείς δεν είπε πως είναι το μόνο μέσο διαμαρτυρίας. Ενδεικτικά αναφέρω και γω ότι όλα όσα είπες παραπάνω έγιναν. Και πορείες και συγκεντρώσεις και συλλογή υπογραφών, και ενημέρωση πολιτών και σχολείων, και προβολές ταινιών, και συναυλίες, και και και….

    Το δημοψήφισμα που πρότεινες έχει πολύ γέλιο! Πραγματικά πιστεύεις ότι θα διοργάνωνε το κράτος δημοψήφισμα!?! Εδώ δε μας ρώτησαν για να εφαρμόσουν το Ευρωσύνταγμα, θα μας ρωτήσουν για το εκπαιδευτικό? Πάλι καλά που άλλες χώρες πιο δημοκρατικές έκαναν δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα και άσκησαν βέτο. Μη νομίζεις πως επειδή ζεις στη χώρα που θεμελίωσε τις αρχές της δημοκρατίας οι αρχές αυτές υπάρχουν και τώρα. Ζούμε σε μία καμουφλαρισμένη δικτατορία.

    «Αν αναγνωρίζεις ότι η κατάληψη είναι παράνομη νομίζω ότι καταλαβαίνες ότι πρέπει να θεωρηθεί μορφή πολιτικής ανυπακοής (civil disobedience). Επομένως, οι πράττοντές της πρέπει να (είναι διατεθειμένοι να) υποστούν τις προβλεπόμενες συνέπειες.»

    Φυσικά. Το κράτος όμως θα υποστεί ποτέ συνέπεις και κυρώσεις γι’ αυτά που κάνει?! Γιατί άραγε μόνο ο λαός πρέπει να τιμωρείται, και οι κυβερνόντες απλά να τιμωρούν αλλά να μην τιμωρούνται, να κρίνουν και να μη κρίνονται?

    @Τσοκτσοκ,
    οι παρατάξεις είτε ΠΑΣΠ, είτε ΔΑΠ, είτε ΠΚΣ δε διαφέρουν καθόλου *στο θέμα της ψηφοθηρίας*. Δε μιλάω για την ιδεολογία της κάθε παράταξης, αλλά τα «τσουβαλιάζω» όπως λες για την στάση που κρατάν προεκλογικά: αφίσες, ψήσιμο, ξαφνικές φιλίες, απρόσμενα τηλέφωνα, είναι χαρακτηριστικά ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΚΣ, και μου έχουν συμβεί και μένα προσωπικά. Δε τσουβαλιάζω γενικά και αόριστα.

    Π.χ., ένα μικρό παράδειγμα της ΠΚΣ, όχι πολύ σημαντικό, που εμένα όμως με εξόργισε:
    στο κυλικείο των θετικών επιστημών, ένα φρεσκοβαμένο και καθαρό κυλικείο, πάει η ΠΚΣ και το γεμίζει αφίσες κολλημένες με κόλλα. Γαμώ το κεφάλι τους.
    Ποιος θα τις βγάλει αυτές?
    Ποιος θα καθαρίσει τους τοίχους?
    Πως να με πείσει ο ανεγκέφαλος που κολλάει με κόλλα τις αφίσες να τον εμπιστευτώ?
    Πως μπορεί να με πείσει πως νοιάζεται για το πανεπιστήμιο όταν βλέπει το πανεπιστήμιο σαν πίνακα ανακοινώσεων και χώρο για να κολλάει στις αφίσες του?
    Ε άει και στο διάολο (δεν πάει σε σένα).
    Και μη μου πεις πως είναι μεμονωμένο περιστατικό ή πως οι υπόλοιποι σέβονται το πανεπιστήμιο.

    Τα φοιτητικά κόμματα ψαρεύουν ψήφους για τα μεγάλα κόμματα. Τελεία.

  34. Ο/Η τσοκτσοκ λέει:

    Κοίτα Γιώργο, δεν διαφωνώ για παράδειγμα με το κυλικείο που λες, σε καταλαβαίνω. Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ υποστηρίζω και συμμετέχω στην ΠΚΣ, πρέπει όλοι να συμφωνούν με αυτήν. Όπως δεν σημαίνει επισης, ότι σε προεκλογικές περιόδους που εντείνεται η μάχη δεν ξεφεύγει το πράγμα.

    Αλλά, εγώ (όπως και σε άλλο μου comment σε άλλο blog) θέλω να διαχωρίσω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Όταν αγωνίζεσαι μέσα από μία παράταξη, είτε μπορεί να έχεις προσωπικό όφελος (υλικό κυρίως εννοώ) είτε όχι, ανεξάρτητα αν πιστεύεις ότι και κάτι μπορεί να αλλάξει μέσα από αυτό. Διαφωνώ λοιπόν στο τσουβάλιασμα, γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι από την μεριά της ΠΚΣ μιλάμε για προσωπικό όφελος, αυτό τουλάχιστον που ο μέσος ΔΑΣΠίτης θα έχει.

    Όσον αφορά στο ψάρεμα ψήφων για τα «Μεγάλα» κόμματα, ποιο το κακό; Το πανεπιστήμιο δεν είναι μέλος της κοινωνίας; Οι πολιτικές που θίγουν την εκπαίδευση, από τα «μεγάλα» κόμματα δεν εισάγονται; Γιατί λοιπόν να μην πολεμήσεις τη συγκεκριμένη πολιτική στην ολότητά της, είτε μέσα από συνδικαλιστά μέτωπα, ή από κινηματικές διαδικασίες, ή από το κοινοβούλιο;

    Κόμματα υπάρχουν, γιατί εξυπηρετούν κάτι συγκεκριμένο, μία πολιτική, μία κοινωνική τάξη αν θες. Και από αυτό, κανένα κόμμα/παράταξη δεν είναι ανεξάρτητα.

  35. Ο/Η Panos Fidis λέει:

    Γιωργο καλο το αρθρο σου. Δειχνει πολλα πραγμτα που δυστυχως οταν τα λες σε αποκαλουν διαστημανθρωπο και υποθετουν οτι λες ψεμματα. Απο τη στιγμη εκεινη εχεις γινει ο γραφικος ψευτης και ο λογος σου πλεον δεν εχει αξια. Τι κανεις? ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ. Αφηνεις τον κοσμο στο σκοταδι και λες τα πιο αληθοφανη.

    Σαν κνιτης βεβαιως εχω χρεος να κανω κριτικη στο ασβεστο μισος σου για την ΠΚΣ. Πραγματικα αυτο που ειπες για τακτικες ιδιες με της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ το βρισκω απαραδεκτο. Αφισες ψησιμο και τηλεφωνα ειναι χαρακτηριστικο ΟΛΩΝ των παραταξεων. Τωρα ξερω οτι η ΠΚΣ δεν κανει ξαφνικες φιλιες. Να θυμηθω καποιον παραμονες εκλογων ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ και εγω και το λεω δημοσια. Αλλα δεν εγινα ξαφνικα φιλος του. Και μου ‘χει τυχει να ερωτηθω «πως με θυμηθηκες» και να πω ΞΕΚΑΘΑΡΑ «σε θυμηθηκα λογω εκλογων». ΠΟΤΕ δεν εξεφρασα διαθεση ξαφνικης αγαπης ή φιλιας. Και μια και οι τακτικες της ΚΝΕ ειναι οικουμενικες θεωρω απιθανο καποιος που ειναι στην ΚΝΕ πανω απο 3 χρονια να μην τις εχει ιυοθετησει.

    Για αφισες με κολλα ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ. Οταν καποια τσογλανια στις σκιζουν καθε τρεις και λιγο ή θα παρεις το κοντοξυλο και θα γινεισ «ο χωροφυλακας» ή θα βαλεις κολλα. Ουτε αυτο το κανουμε κρυφα.

    Τελος η ΠΚΣ ***ΠΟΤΕ*** δεν εκρυψε την υποστηριξη της για το ΚΚΕ ουτε ποτε εκρυψε οτι παρακινει τους υποστηρικτες της να ψηφισουν ΚΚΕ. Γιατι παρουσιαζεις σαν υποχθονιες και μυστικες καποιες ενεργειες που κανουμε ολοφανερα;

  36. Ο/Η Γιώργος λέει:

    «Τελος η ΠΚΣ ***ΠΟΤΕ*** δεν εκρυψε την υποστηριξη της για το ΚΚΕ ουτε ποτε εκρυψε οτι παρακινει τους υποστηρικτες της να ψηφισουν ΚΚΕ. Γιατι παρουσιαζεις σαν υποχθονιες και μυστικες καποιες ενεργειες που κανουμε ολοφανερα;»

    Oh no no..

    Αρκετοί(για να μην πω όλοι) αρχίζουν να υποστηρίζουν σε nobbades Α’ετείς, πως η μόνη σχέση που υπάρχει είναι πως ΑΠΛΑ η ΚΝΕ »συμφωνεί» με την ΠΚΣ. Μόνο αυτό…

    Ε όχι δα..

  37. @τσοκτσοκ,
    «Διαφωνώ λοιπόν στο τσουβάλιασμα, γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι από την μεριά της ΠΚΣ μιλάμε για προσωπικό όφελος, αυτό τουλάχιστον που ο μέσος ΔΑΣΠίτης θα έχει.»

    Είπα και πριν πως δε μιλάω για «ιδεολογικό τσουβάλιασμα», αλλά για «προεκλογικό τσουβάλιασμα» των παρατάξεων. Ναι μεν συμφωνώ με πολλά πράματα στην πολιτική του ΚΚΕ σε αντίθεση με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, άλλα από ψηφοθηρικής απόψεως είναι όλα ίδια, ΔΑΣΠ και ΠΚΣ.

    «Όσον αφορά στο ψάρεμα ψήφων για τα “Μεγάλα” κόμματα, ποιο το κακό;»

    Θα απαντήσω εδώ μαζί και για τον Pano Fidi, για να μη τα λέω εις διπλούν καθώς θέτει παρόμοιο ερώτημα.

    Οι φοιτητικές παρατάξεις πρέπει να αφουγκράζονται τον φοιτητή, να ασχολούνται και να τρέχουν με τα προβλήματα του φοιτητή και όχι απλά να ψαρεύουν ψήφους για τα κόμματα-μαμάδες. Αυτό είναι το κακό.
    Ναι, διαμόρφωσε πολιτική συνείδηση, ναι διαφήμισε το κόμμα σου, αλλά μη μας πρήζεις στις γενικές συνελεύσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τον πόλεμο στο Ιρακ. Στις γενικές συνελεύσεις έχεις έναν πεπερασμένο και ελάχιστο χρόνο να μιλήσεις για τα προβλήματα των σπουδών, της σχολής σου, του εκπαιδευτικού συστήματος. Μη μου τα πρήζεις κάθε φορά με τον πόλεμο στο Ιρακ και την Αμερική και τον ιμπεριαλισμό.
    Θα μου πεις «ναι αλλά είναι πολυ σημαντικό θεμά, πιθανόν πιο σημαντικό από το εκπαιδευτικό». Θα σου πω και γω πως πιο σημαντικό από τον πόλεμο στο Ιρακ είναι η Τρύπα του όζοντος που θα μας καταστρέψει όλους, όχι μόνο τους Ιρακινούς. Οπότε δεν είναι θέματα «σημαντικότητας» ο πόλεμος στο Ιρακ αλλά θέμα αντιαμερικανικής πολιτικής του ΚΚΕ, και αυτά δε χωράν στις γενικές συνελεύσεις, όπου υποτίθεται πως μιλάς για τα προβλήματα του φοιτητή, της σχόλης. Κάνε μια ανοιχτή ομιλία, μια εκδήλωση και πες ότι θες.

    Πως θα σου φαινόταν σε κάθε γενική συνέλευση να έβγαινα και να μιλούσα για την Τρύπα του Όζοντος και την αποψίλωση του Αμαζονίου? Δε θα έλεγες τι μας τα πρήζει και τι μας λέει τώρα? Έτσι ακριβώς φαίνεται στους φοιτητές κάθε φορά που μιλάει η ΠΚΣ για πολέμους και το πόσο «κακό» είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

    Με λίγα λόγια, ναι μεν εξήγησε την πολιτική του κόμματος σου (με μέτρο στις γενικές συνελεύσεις) αλλά κυρίως άκου και τον φοιτητή, τα προβλήματα και τις απόψεις του, δεν είναι *απλά ψηφοφόρος* για το κόμμα-μαμά σου. Δεν είναι απλά «ψάρεμα» η συμμετοχή στα κοινά, πρέπει κι ο άλλος να έχει άποψη και να μπορεί να συνδιαμορφώσει την πολιτική του κόμματος και όχι απλά να τη δέχεται και να την ευαγγελίζεται, αν σε ψηφίζει και να κολλάει αφίσες. Και εκεί πιστεύω πως υστερούν ΟΛΑ τα μεγάλα κόμματα.

    @Pano Fidi,
    «Πραγματικα αυτο που ειπες για τακτικες ιδιες με της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ το βρισκω απαραδεκτο. Αφισες ψησιμο και τηλεφωνα ειναι χαρακτηριστικο ΟΛΩΝ των παραταξεων.»

    Όλων των *μεγάλων* παρατάξεων. Επίσης βρίσκω λίγο οξύμωρο αυτό που λες με τις δύο αυτές προτάσεις, η μία αναιρεί την άλλη. Από την μία μου λες πως είναι απαράδεκτο να λέω πως έχετε κοινές τακτικές με τα άλλα κόμματα και από κάτω μου λες πως όλες οι παρατάξεις έχουν κοινές τακτικές!

    Εγώ βρίσκω απαράδεκτο ένα κόμμα με ιδεολογία να πέφτει σε τέτοιο επίπεδο, να κυνηγάει ψηφοφόρους. Και μεις έχουμε ανεξάρτητο κόμμα στη σχολή, άλλα δε ψήνουμε και δε παρακαλάμε κανέναν. Όσοι «ανήκουμε» στην παράταξη γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συζητάμε θέματα/προβλήματα της σχολής και γενικότερα και βρισκόμαστε όλο το χρόνο, είμαστε φίλοι, προσπαθούμε μέσα από τις γενικές συνελεύσεις να προσελκύσουμε άτομα, αλλά μέχρι εκεί. Δε παίρνουμε τηλέφωνα όταν πλησιάζουν οι εκλογές για να ψήσουμε κόσμο, δε γεμίζουμε τον τόπο με αφίσες λες και είναι κριτήριο επιλογής παράταξης ο αριθμός των αφισών ή πιο χρώμα φαίνεται περισσότερο, δε ικετεύουμε άτομα να έρθουν να μας ψηφίσουν γιατί «τα πράγματα είναι δύσκολα», γιατί «χρειαζόμαστε την ψήφο σου», γιατί «είμαστε τσίμα τσίμα με τους άλλους και πρέπει να έρθεις».

    Δεν θέλουμε τέτοιους ψήφους, χωρίς συνείδηση.

    «Οταν καποια τσογλανια στις σκιζουν καθε τρεις και λιγο ή θα παρεις το κοντοξυλο και θα γινεισ “ο χωροφυλακας” ή θα βαλεις κολλα»

    Δε δέχομαι τη δικαιολογία σου ότι «αφου μου σκίζουν τις αφίσες θα τις βάλω με κόλλα». Πρώτον (και λιγότερο σημαντικό) κανείς δεν έσκισε καμία αφίσα εδώ, μόνη της η ΠΚΣ πήρε την πρωτοβουλία να κάνεις όλους τους φρεσκοβαμμένους και πεντακάθαρους τοίχους «κόκκινους», και δεύτερον, ακόμα και αυτό να ισχύει (να σκίζονται οι αφίσες) είναι απαράδεκτο να βάζεις την κομματική διαφήμιση πάνω από το σεβασμό του πανεπιστημίου και των χώρων του. Και σε αυτό είμαι κάθετος.

    Το ότι το παραδέχεσαι για τις αφίσες και για τα τηλέφωνα είναι μαγκιά σου. Αλλά και πάλι δε το καταλαβαίνω, γιατί να τον θυμηθείς τώρα τον άλλον? Γιατί να πάρεις τηλέφωνο τον άλλον να σε ψηφίσει? Αν θέλει θα έρθει. Δεν έχει (πολιτική) βούληση, πρέπει να του πεις εσύ τι να ψηφίσει?

    «ΠΟΤΕ δεν εξεφρασα διαθεση ξαφνικης αγαπης ή φιλιας.»

    Μα δεν εννοώ Πάνο μου να τους πεις ξαφνικά του άλλου πως είσαι φίλος του ή πως τον αγαπάς. Όταν έλεγα «ξαφνικές φιλίες» εννοούσα ακριβώς αυτό: *ξαφνικά* παρέα στο κυλικείο, *ξαφνικά* κουβέντες στο διάδρομο, *ξαφνικά* τηλέφωνα, με κάποιον που δεν έδινες σημασία την υπόλοιπη χρονιά.
    Τι είναι ο άλλος, απλά «ψήφος», όποτε τον χρειαζόμαστε τον παίρνουμε τηλέφωνο και μετά τον ξεχνάμε?! Δε μπορεί να βλέπετε τόσο ωμά τους συμφοιτητές μας.

    Να μου πεις ότι συναντηθήκατε αρκετές φορές, του είπες τις απόψεις σου την πολιτική σας, ότι ενδιαφέρθηκε και εσύ απλά τον πήρες τηλέφωνο να του θυμίσεις τις εκλογές να πω οκ, ξέρει τι ψηφίζει το παιδί. Αλλά να σε ψηφίσει επειδή απλά τον πήρες τηλέφωνο λίγες μέρες πριν τις εκλογές? Χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει, τι πρεσβεύεις, ποια είναι η ιδεολογία σου?

    Και για να κλείσω, όπως είπα νωρίτερα συμφωνώ σε πολλά σημεία με την πολιτική του ΚΚΕ, σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά:
    -όλες οι φοιτητικές μεγαλοπαρατάξεις έχουν τον ίδιο ψηφο-κεντρικό ΚΑΙ ΟΧΙ φοιτητο-κεντρικό χαρακτήρα
    -η όποια αρνητική μου στάση απέναντι στην ΠΚΣ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκπρόσωπο της ΠΚΣ στην σχολή μας, μία απόλυτα ερειστική παρουσία που χαλάει τις γενικές συνελεύσεις, εκνευρίζει τους παρόντες, γαμάει την διαδικασία και πετάγεται συνεχώς. Θα μου πεις «δεν είναι όλοι έτσι, έπεσες απλά σε περίπτωση», θα σου πω αυτή την περίπτωση βλέπω, δεν είδα κάποια άλλη καλύτερη για να αναθεωρήσω.

  38. Ο/Η τσοκτσοκ λέει:

    @Γ.Μ.:
    > Ναι, διαμόρφωσε πολιτική συνείδηση, ναι
    > διαφήμισε το κόμμα σου, αλλά μη μας πρήζεις στις
    > γενικές συνελεύσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και
    > τον πόλεμο στο Ιρακ. Στις γενικές συνελεύσεις
    > έχεις έναν πεπερασμένο και ελάχιστο χρόνο να
    > μιλήσεις για τα προβλήματα των σπουδών, της
    > σχολής σου, του εκπαιδευτικού συστήματος. Μη μου
    > τα πρήζεις κάθε φορά με τον πόλεμο στο Ιρακ και
    > την Αμερική και τον ιμπεριαλισμό.
    > Θα μου πεις “ναι αλλά είναι πολυ σημαντικό θεμά,
    > πιθανόν πιο σημαντικό από το εκπαιδευτικό”.

    ΟΧΙ. Το ζήτημα δεν είναι αν είναι πιο σημαντικό ή λιγότερο σημαντικό. Το ζήτημα είναι ότι η ΠΚΣ θέλει να παρουσιάσει ένα πρόβλημα ολοκληρωμένα, από τη ρίζα του. Και η ρίζα του είναι η πολιτική των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η πολιτική του ιμπεριαλισμού, με αποτελέσματα το νόμο-έκτρωμα, τους συνταξιούχους, τους συμβασιούχους, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν είναι οι προσωπικότητες του Πολύδωρα και του Τσιτουρίδη…

    > Οι φοιτητικές παρατάξεις πρέπει να
    > αφουγκράζονται τον φοιτητή, να ασχολούνται και
    > να τρέχουν με τα προβλήματα του φοιτητή και όχι
    > απλά να ψαρεύουν ψήφους για τα κόμματα-μαμάδες. > Αυτό είναι το κακό.

    Τα προβλήματα του φοιτητή αφενός από κάπου ξεκινάνε, όπως γράφω παραπάνω. Οπότε ΕΙΝΑΙ προβλήματα του φοιτητή και με αυτά ασχολείται η ΠΚΣ.

    > Δεν είναι απλά “ψάρεμα” η συμμετοχή στα κοινά,
    > πρέπει κι ο άλλος να έχει άποψη και να μπορεί να
    > συνδιαμορφώσει την πολιτική του κόμματος και όχι
    > απλά να τη δέχεται και να την ευαγγελίζεται, αν
    > σε ψηφίζει και να κολλάει αφίσες.

    Οχι δεν είναι, ούτε αυτό αποζητά το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΠΚΣ, το ΠΑΜΕ, κτλ κτλ. Αλλιώς θα κλεινώμασταν στα γραφειάκια μας και θα συζητάγαμε για την κολεκτιβοποίηση και για τον Μαοϊσμό. Συνδιαμόρφωση επιδιώκει, γι’ αυτό όπου βρεις Κνίτη-ΚΚΕ εν γένει θα τον δείς να παρεμβαίνει και να βρίσκεται στις μάζες.

    > Εγώ βρίσκω απαράδεκτο ένα κόμμα με ιδεολογία να
    > πέφτει σε τέτοιο επίπεδο, να κυνηγάει
    > ψηφοφόρους.

    > Τι είναι ο άλλος, απλά “ψήφος”, όποτε τον
    > χρειαζόμαστε τον παίρνουμε τηλέφωνο και μετά τον
    > ξεχνάμε?! Δε μπορεί να βλέπετε τόσο ωμά τους
    > συμφοιτητές μας.

    Το να σου λιώνουν τα παππούτσια σε τέτοιες περιόδους να ενημερώσεις όσο περισσότερο κόσμο βρεις και ειδικά κόσμο που είναι αποφασισμένος να αδιαφορήσει, δεν πέφτεις σε κανένα επίπεδο. Δεν βλέπεις τους συμφοιτητές σου σαν «ψήφο» όπως και δεν τους βλέπεις όλους σαν φίλους.

    Ένας Κνίτης όμως, είτε αυτό λέγεται εκλογές, είτε πορεία, είτε εκδήλωση, είτε ομιλία, θα προσπαθήσει αυτό να το φωνάξει και να το μεταδώσει. Αυτό είναι τιμή του, και έχει σχέση και με αυτά που έλεγα για ίδιον όφελος. Γιατί όλα αυτά δεν τα κάνουμε τελευταία στιγμή στις εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε μας λένε γραφικούς, γιατί κάτι να γίνεται στην Ταγκανίκα, θα είμαστε εκεί να γίνει μία ανακοίνωση, μία ενημέρωση. Ε, αυτό σημαίνει ότι δεν πέφτεις σε κανένα επίπεδο, είσαι εκεί όλο το χρόνο και παρά τις δυσκολίες και τις προσωπικές θυσίες παρεμβαίνεις. Σαν «ψήφους» τους συμφοιτητές μας κοίτα στη μεριά της ΔΑΣΠ αν τους βλέπους έτσι…

    > Το ότι το παραδέχεσαι για τις αφίσες και για τα
    > τηλέφωνα είναι μαγκιά σου. Αλλά και πάλι δε το
    > καταλαβαίνω, γιατί να τον θυμηθείς τώρα τον
    > άλλον? Γιατί να πάρεις τηλέφωνο τον άλλον να σε
    > ψηφίσει? Αν θέλει θα έρθει. Δεν έχει (πολιτική)
    > βούληση, πρέπει να του πεις εσύ τι να ψηφίσει?

    Δεν θα τους πεις εσύ τί θα ψηφίσει. Αλλά σε μία κοινωνία όπου σε περιόδους που βασιλεύει ο δικομματισμός (σε φοιτητικές και βουλευτικές) και η άγνοια για τα κοινά, υπάρχει κόσμος που θα μείνει σπίτι γιατί δεν ξέρει τί γίνεται, ή κόσμος που θα ρίξει μία ψήφο σε ΔΑΣΠ γιατί «δε γαμιέται».

    Δεν του λές τι θα ψηφίσει, του μιλάς για την πολιτική σου. Σε τελευταία ανάλυση ρε γαμώ το, παρατάξεις υπάρχουν, συνδικαλισμό κάνουμε, για κάτι παλεύει ο καθένας – συνειδητά ή ασυνείδητα. Ως παρατάξεις, στις εκλογές, δεν θα εντείνουμε την παρέμβασή μας και την ενημέρωσή στον κόσμο; Κάνεις και έναν απολογισμό και μία αυτοκριτική μίας χρονιάς έτσι κατά κάποιον τρόπο …

    Συγγνώμη για τον όγκο. Τώρα το κατάλαβα… :-).

  39. Ο/Η Panos Fidis λέει:

    Γιωργο μιλας για ομοιες τακτικες. Και οι ομιλιες σε συνελευσεις ειναι ομοιες τακτικες και οι διανομες προκυρηξεων ειναι ομοιες τακτικες και οι αφισοκολλησεις ειναι ομοιες τακτικες. Δεν μπορεις να λες οτι μια παραταξη εγινε ομοια γιατι ασκει ιδιες τακτικες.

    Τωρα και η δικη σου παραταξη εχει καποιες μεθοδους να μαζευει ψηφοφορους. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ να παρεις καποιον τηλεφωνο προεκλογικα και να πεις π.χ.

    «Γεια σου Γιωργο ειμαι ο Πανος δεν ξερω αν με θυμασαι σε πηρα για να σε ενημερωσω οτι αυριο εχουμε εκλογες. Ψηφιζει με βιβλιαριο και πασο ελα απο 8 το πρωι μεχρι 7 το βραδυ»

    Και επισης δεν ειναι κακο να του εξηγησεις τους λογους που αξιζει να στηριξει την παραταξη σου. Ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ να ειναι ολοι οι ψηφοφοροι σου προσωπικοι σου φιλοι.

    Για αφισες με κολλα μπορει να ακουστει σε χυδαιο αλλα το στηριζω. Σαν τελευταιο μετρο βεβαια αλλα το στηριζω. Αλλα οταν δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο θα αναγκαστεις να βαλεις κολλα. Γιατι ειναι πιο σημαντικο να ακουστουν οι αποψεις σου παρα να μεινει το ντεκορ στο κυλικειο. Και μπορει να το βρεις αισχρο αυτο αλλα στη λιστα των προβληματων των σχολων η διακοσμηση ειναι πολυυυυυ χαμηλα στη λιστα τησ ΠΚΣ

    και ***ΟΧΙ*** ρε Γιωργο δεν το κρυβουμε. Απο την πρωτη μερα του Σεπτεμβρη μοιραζουμε προκηρυξεις της ΚΝΕ και κολλαμε αφισες δηλαδη ΤΙ ΑΛΛΟ πρεπει να κανουμε για να το θεωρησεις εσυ με τα δικα σου μετρα φανερο? Να το ουρλιαζουμε στους διαδρομους? (συγγνωμη που επιμενω αλλα σπαζομαι με αυτους που νομιζουν οτι κρυβομαστε)

  40. @τσοκτσοκ,

    «Το ζήτημα είναι ότι η ΠΚΣ θέλει να παρουσιάσει ένα πρόβλημα ολοκληρωμένα, από τη ρίζα του.»

    Τώρα δε νομίζω πως ο πόλεμος στο Ιρακ φταίει για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή οι βάσεις στο Άκτιο και δε ξέρω και γω τι άλλο. Για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και μεις τα λέμε, αλλά δε τα ανάγουμε και ΌΛΑ εκεί. Και φυσικά όπως λες και συ δε φταίει ο Πολύδωρας και ο Τσιτουρίδης.

    «Το να σου λιώνουν τα παππούτσια σε τέτοιες περιόδους να ενημερώσεις όσο περισσότερο κόσμο βρεις και ειδικά κόσμο που είναι αποφασισμένος να αδιαφορήσει, δεν πέφτεις σε κανένα επίπεδο.»

    Σαφώς, και το αναγνωρίζω και το επιβραβεύω. Αλλά ξέρεις τι? Με τον τρόπο που το κάνετε χάνετε πολύ. Βλέπω εφιάλτες με αυτόν τον ριζοσπάστη, όταν έμενα στις εστίες στο πανεπιστήμιο με ξυπνούσαν τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα να μου πουλήσουν τον ριζοσπάστη. Ενημέρωση μεν, αλλά μη γίνεσαι κουραστικός για τον άλλον, τον χάνεις έτσι και για μαλακία κατά την άποψη μου λόγο.

    Και πάλι τα μπερδεύεις, αναγνωρίζω τον αγώνα σας και ταυτίζομαι με πολλές από τις απόψεις σας. Στο άρθρο και στα σχόλια μιλούσα για τις ψηφοθηρικές τενχικές, ΟΧΙ για ιδεολογία/πολιτική/ιδέες κτλ. Αυτές έκραζα και κράζω. Σαφώς στην πολιτική ιδεολογία δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με ΔΑΣΠ και φυσικά ενστερνίζομαι τον αγώνα σας (μας). Και φυσικά όπως λες και συ, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ είναι αυτές που βλέπουν τους φοιτητές ΜΟΝΟ σαν ψήφους, και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια στοιχειώδης ιδεολογία που να προσπαθούν να περάσουν στους υποψήφιους ψηφοφόρους. Μόνο τα πάρτυ. Όποιος ίσως ασχολείται με τα πολιτικά ίσως ξέρει κάποια πράματα, αλλά ο απλός ψηφοφόρος της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ δεν έχει ιδέα τι ψηφίζει, σε αντίθεση με ΠΚΣ.

    «Συγγνώμη για τον όγκο»

    No prob, πολιτικές/ιδεολογικές συζητήσεις δε γίνονται με μικρότερα σχόλια.

    @Pano,
    «Δεν μπορεις να λες οτι μια παραταξη εγινε ομοια γιατι ασκει ιδιες τακτικες.»

    Δε θέλω να επαναληφθώ, δε μιλάω για όμοιες παρατάξεις, αλλά για όμοιες κουραστικές και χαμηλού επιπέδου κατ εμέ ψηφοθηρικές τεχνικές.

    «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ να παρεις καποιον τηλεφωνο προεκλογικα και να πεις π.χ.

    “Γεια σου Γιωργο ειμαι ο Πανος δεν ξερω αν με θυμασαι σε πηρα για να σε ενημερωσω οτι αυριο εχουμε εκλογες. Ψηφιζει με βιβλιαριο και πασο ελα απο 8 το πρωι μεχρι 7 το βραδυ”»

    Ναι ρε Πάνο, δε το συζητάω για τέτοιου είδους συζητήσεις! Αλλά όπως κατάλαβες και από αυτά που έλεγα, δε μιλάω για τέτοια παραδείγματα, αλλά όπως έλεγα χαρακτηριστικά για τηλέφωνα του στυλ: “τα πράγματα είναι δύσκολα”, “χρειαζόμαστε την ψήφο σου”, “είμαστε τσίμα τσίμα με τους άλλους και πρέπει να έρθεις”. Δηλαδή για έμμεσο εκβιασμό του άλλου, πως τον έχεις μεγάλη ανάγκη και πρέπει να σε βοηθήσει.

    «Για αφισες με κολλα μπορει να ακουστει σε χυδαιο αλλα το στηριζω. Γιατι ειναι πιο σημαντικο να ακουστουν οι αποψεις σου παρα να μεινει το ντεκορ στο κυλικειο»

    Για τις αφίσες όσο εσύ το στηρίζεις, τόσο εγώ το κατακρίνω και κράζω. Δεν αντέχω το πανεπιστήμιο μου και η πόλη μου να είναι κόκκινα μπλε και πράσινα, τα σιχάθηκα αυτά τα χρώματα.
    Και δεν ακούγονται οι απόψεις σου με τις αφίσες. Κανείς δε δίνει σημασία στα γραφικά -για να μην πω χιλιοεπαναλαμβανόμενα και βαρετά- μηνύματα στις πολιτικές αφίσες. Το μόνο που κάνουν οι αφίσες είναι να ασχημαίνουν τον τόπο και να υποτιμούν την νοημοσύνη του φοιτητή/πολίτη. «Δημιουργούμε το μέλλον» λέει η ΔΑΠ (link), «Οι αγώνες μας στο προσκήνιο» λέει η ΠΚΣ (link). Και κάτι αποκόμισα τώρα εγώ από τις αφίσες. Το κακό μάλιστα είναι ότι τις αφίσες της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ τις πληρώνουμε εμείς…

    «και ***ΟΧΙ*** ρε Γιωργο δεν το κρυβουμε. […] (συγγνωμη που επιμενω αλλα σπαζομαι με αυτους που νομιζουν οτι κρυβομαστε)»

    Δεν είπα ρε Πάνο ότι το κρύβετε!!!

    Και τέλος, η ΠΚΣ έκανε πολύ ωραίο προεκλογικό video, αν και με χάλασε πως περνάει το μήνυμα ότι η ΠΚΣ ήταν πίσω απ’ όλα και η ΠΚΣ έκανε τις πορείες, αλλά γάμα το, το video είναι ωραίο (link).

  41. Ο/Η τσοκτσοκ λέει:


    > Βλέπω εφιάλτες με αυτόν τον ριζοσπάστη, όταν
    > έμενα στις εστίες στο πανεπιστήμιο με ξυπνούσαν
    > τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα να μου πουλήσουν
    > τον ριζοσπάστη.

    χαχα … αρα παραδέχεσαι, ότι ακόμη και τις κυριακές το πρωί, ένας Κνίτης βρισκόταν δίπλα σου να αφουγκραστεί τα προβλήματά σου, να σε ακούσει ώστε και εσύ δυναμικά να παρέμβεις στην στρατηγική του Κόμματος! Τί διαμαρτύρεσαι λοιπόν; :-).

    >Δεν είπα ρε Πάνο ότι το κρύβετε!!!
    Μάλλον στον Σκέτο-Γιώργο αναφερόταν, όχι σε σένα Γ.Μ.

    Κλείνω εδώ το θέμα από την πλευρά μου (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), μία και ξεφεύγει από τα όρια που παρέχουν τα μπλόγκ και απαιτεί περισσότερο προσωπική επαφή. Οψόμεθα…

  42. Ο/Η kammeni λέει:

    koita na deis pou thelw na fwnaksw poso traboukoi einai oi dapites…
    emena proswpika san prwtoeth mou kanane megalo kako.
    ksereis dithen filies dithen flertakia gia na prosegkisoun tin emfanisimi kopela mprosta sta «trapezakia» tous. ela omws pou tous thn eskasa !! nai egw h ksanthia pou fobontousan min apokalupsw enwpion tou tei krifa katastatika kai tetoies alles kseftiles. (ti sou kanei enas dapitis an kapsoureftei-pera apo to na thabei ton sunadelfo dapiti epi kathimerinis basis).
    xaxaxa pantws egw gelasa polu .

  43. @kammeni,
    υπήρξες δηλαδή και συ «δόλωμα» για να «ψαρέψει» η ΔΑΠ ψήφους ε?
    Αν και δε κατάλαβα πολύ καλά τι ακριβώς έγινε, χαίρομαι πολύ τους την έσκασες! 🙂

  44. Ο/Η chris m. λέει:

    Πρωτο κομμα η αποχή και η ελευθερία και αφήστε τα κομματοσκυλα να πανε στο διαολο.

  45. @chris m.
    μόνο που δε θα συμφωνήσω στην αποχή. *Συμμετοχή* και μάλιστα όσο πιο μαζική γίνεται. Η αποχή δεν είναι θέση, η αδιαφορία δε βοηθά παρά διαιωνίζει τα προβλήματα.

    Τώρα για το «και αφήστε τα κομματοσκυλα να πανε στο διαολο» μαζί σου!

  46. Παράθεμα: η μελωδία της παρακμής « Γκόγκας Αλέξανδρος

  47. Ο/Η Κάποιος από Πάντειο λέει:

    Από την πρώτη μέρα που πατησα στη σχολη μου μιλησε ενας της ΔΑΠ.Παρόλο που τον πληροφορησα να μην με περάσει για χαζο εκείνος το τόλμησε και στις επόμενες εκλογές θα φ’αει καλα….θα πάο σε όλους τους 1ετής και θα πω να ψηφίσουν τιποτα και κανεναν γιατι :1ον ειμαστε σε ΑΕΙ παιδια και μαλλον για καποιον σκοπο αν θήμαμαι καλα 2ον δεν έχουν καμία δουλεία οι παρατάξεις των κομμάτων στα ΑΕΙ.Αυτο γινεται σε όλο τον πλανήτη μονο στην Ελλαδιτσα (οπως παντα) μας.

  48. Ο/Η Rodia λέει:

    Μόλις έμαθα κάτι τι ακόμα: Τα αποδεικτικά Σεμιναρίων που παρακολουθούν φοιτητές κάποιων σχολών «αφήνονται» να διανεμηθούν στους δικαιούχους στο «τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίπλα στο κυλικείο» -όπως γράφει ακριβώς ανηρτημένη ανακοίνωση έξω από την αρμόδια Γραμματεία..!!!

  49. Ο/Η Δαπίτισα λέει:

    Δεν έχεις τι να κάνεις κ ρίχνει λάσπη πάνω στις παρατάξεις… Αν δεν ήμασταν κ εμείς θα τα βγάζατε πέρα με τις γραματείες;
    κ για να μαθαίνουν οι καινούριοι κ να θυμούνται οι παλιοί ποτέ δεν είχαμε θέματα από καθηγητές..
    Ξερόλες…
    κ τραμπούκους κ τσοπάνιδες να πεις τους ομοιδεάτες σου, που το μόνο που ξέρετε είναι να διαστρεβλόνετε τις προσπάθιες μας μέσα στις σχολές…Αλλά με το που δείτε τα σκούρα όλοι σ’εμάς έρχεστε… Ο Λ Ο Ι
    καλή συνέχεια στη λασπολογία..

  50. @Δαπίτισα

    Δεν έχεις τι να κάνεις κ ρίχνει λάσπη πάνω στις παρατάξεις

    Βασικά αν πετάξεις λάσπη στα σκατά, δεν θεωρείται πως τα λερώνεις.

    Μια χαρά τα βγάζουμε εμείς με τις γραμματείες, δε ξέρω γιατί πράμα μιλάς.

    Εκτός και αν αναφέρεσαι στο παραπάνω γεγονός, και εννοείς πως το cd με τα πάσο, το οποίο ήταν για φακέλωμα, ήταν όντως για «εξυπηρέτηση των φοιτητών». Αν πιστεύεις αυτό, νομίζω καταλαβαίνεις πόσο γελοίο είναι αυτό που υποστηρίζεις.

    Για το ότι δεν είχατε θέματα από καθηγητές άσε να το κρίνω εγώ. Δε μπορείς να μιλάς εκ μέρους όλων των ΔΑΠ σε όλες τις σχολές, και δε ξέρεις τι γίνετε σε όλες τις σχολές. Και στο κάτω κάτω, και να είχατε πάρει θέματα (που έχετε πάρει) νομίζω πως απλά δε θα μου το έλεγες, σωστά?! Δε νομίζω να σε έπιανε κρίση ειλικρίνειας και να παραδεχόσουν κάτι τέτοιο.

    Και ακόμα και θέματα να μην έχετε, ξέρω περιστατικά για λίστες που παραδίδονται στον καθηγητή οι οποίες περιέχουν τα ονόματα από τα ΔΑΠιτάκια που θα περάσουν το μάθημα. Και από την άλλη άτομα που γράφουν καλά και κόβονται χωρίς λόγο.

    Αλλά με το που δείτε τα σκούρα όλοι σ’εμάς έρχεστε… Ο Λ Ο Ι

    Ρε κοπέλα μου, έχεις πολύ πλάκα. Κανείς μας δεν έχει έρθει και ούτε και πρόκειται να έρθει για «βοήθεια» σε σας. Είναι γελοίο αυτό που λες για να δείξεις την «ποιότητα» της παράταξης σου.

    Εκτός από τις περιπτώσεις που τα κάνετε πλακάκια με τις γραμματείες και άλλες αρμοδιότητες, και έχετε την αποκλειστική πρόσβαση σε αυτές οπότε αναγκάζετε τους φοιτητές να έρθουν σε σας.

    Καλή συνέχεια στα σφηνάκια και στα πάρτυ (και χαιρετίσματα στα προβατάκια σας).

  51. Ο/Η Mandrake81 λέει:

    Diavasa me poly endiaferon to blog kai ti syzitisi. Ypirksa dapitis sto proptyxiako gia ena xrono kai mporo na epivevaioso polla kai apo ta thetika (px voitheia stous foitites) kai apo ta arnitika (px anegkefaloi eikosarides me nootropia megaloparagonta) pou anaferthikan – oxi omos mono gia ti DAP, gia olous. Giati to politiko paixnidi paizetai me tous idious orous, eite eisai dapitis, eite paspitis, eite aristeros, eite «anexartitos». Kai as mi geliomaste kai kryvomaste piso apo tampeles, o foititikos syndikalismos einai ena mythevma, ola einai politiki (gia kalo i gia kako).

    En pasei periptosei, ekeino pou pragmatika me eksorgise perysi, einai i ypokrisia orismenon. Evlepa filous pou akomi spoudzoun na einai apelpismenoi, na exoun xasei eksetastikes kai etos olokliro. Rotisa kosmo apo ti DAP gia poio logo den kinitopoioun ton kosmo na katevei stis synelefseis. Kai mou apantisan «tous fernoume mia, tous fernoume dyo, treis, pente, deka, e, den mporoume na tous kouvalame kathe vdomada, epeidi to apotelesma ton psifoforion de symferei kapoious». I apantisi de mou fanike oute ikanopoiitiki, alla oute kai paralogi.

    Gia to logo afto (kai epeidi epi ton imeron mou, i sxoli mou stin Athina ekleise toulaxiston mia fora apo aristera sximata XORIS apofasi genikis synelefsis i mallon amesos meta apo synelefsi pou eixe psifisei kata tis katalipsis – an afto den einai fasismos, ti einai, re paidia?), pistevo pos to mono metro sygkrisis kai telikis krisis einai oi ekloges. Afou, loipon, oi dapites einai toso megaloi malakes kai fasistes ktl., ktl., giati vgainoun, re paidia, protoi kathe xrono stis ekloges? Toso «zoa» einai oi foitites pou de vlepoun pera apo ta party kai tis ekdromes? De nomizo. Otan ego asxolithika ena xrono, mas vgike i pisti na ftiaxoume odigo spoudon, odigous ekponisis ergasias, katalogous vivliothikon, pliroforiaka entypa gia Erasmus kai o,ti allo, na organonoume imerides gia tis spoudes kai gia tis dynatotites apasxolisis meta ti Sxoli ktl. Kai pistevo pos stin teliki metrisan kai metrane kai afta.

    Oson afora tin ousia ton persinon diamartyrion: Katarxas, an kai stirizo ti metarrythmisi, omologo pos o tropos pou ferthike i Marietta itan entelos aparadektos. De xoraei nootropia «apofasizomen kai diatassomen» stin Ellada tou 2000. Oson afora tin ousia tou nomou, re paidia, aksize afto to ntavantouri? I moni diataxi pou ousiastika epireazei ti foititiki thesi einai ekeini gia tin anotati diarkeia spoudon. Paroti polloi apo emas to rixame sto sorolop ta prota xronia tis sxolis, spania eida foititi na thelei pano apo to diplasio gia na ti vgalei. Ksypniste kai koitaxte gyro sas: ekeinoi pou menoun pano apo 10 xronia sto polytexneio i 8 xronia sti Nomiki ktl den einai alloi apo tous foititopateres (pasis parataxis kai katavolis) pou etoimazoun tin politiki tous karriera kai tous symferei na meinoun sto foititiliki oso pio poly mporoun, gia na mporoun na lene stous kommatarxes tous «etoimazoume ti nea genia».

    I alli krisimi diataxi einai ekeini gia to panepistimiako asylo. Exei kathisei kanenas apo tous eidimones pou ypsonoun stentoreies fones stis synelefseis na diavasei ti einai to asylo? To asylo loipon prostatevei tous kathigites – o, nai, afti einai mia pikri alitheia, pou kaneis den tolmaei na pei pia! To asylo aposkopei sti diafylaksi tis akadimaikis eleftherias, exei os stoxo na mporei na leei kathe didaskon stin aithousa o,ti thelei, xoris to fovo oti tha mpoukarei enas astynomikos na ton mpouzouriasei. Epeita, as eimaste eilikrineis, asylo ep’ oudeni den kalyptei ta aisxi pou ginontai stis sxoles ypo katalipsi – oute klopes, oute fthora dimosias periousias, oute viasmous i alla ektropa. Fonazoume gia perissoterous porous gia tin paideia – giati, re paidia, gia na mpainoun oi trampoukoi dyo fores to xrono sto polytexneio kai na klevoun kai na spane tous ypologistes? Gia na ftiaxnoume kainouria ktiria kai na ta kanoune mavra me graffiti «lefteria ston Koufontina» se xrono rekor?

    Tora oson afora ta idiotika panepistimia: pou eidate oloi eseis ti dorean paideia gyro sas? Ego toulaxiston (i mallon oi goneis mou) dosane ena skasmo lefta se frontistiria gia na mporeso na mpo sto panepistimio. Sti synexeia, me syntirousane epi 5 xronia oso spoudaza kai tora synexizoun na syntiroun tin aderfi mou. Kai to epipedo tis anotatis ekpaidefsis sti xora mas? TO MAVRO TOU TO XALI! Otan efyga sto exoteriko meta to ptyxio kai eida pos leitourgei akomi kai to pio metrio panepistimio stin Evropi, me epiase katathlipsi. Stin Agglia ta skas gia na spoudaseis, alla oi paroxes pou exeis apo to Panepistimio einai apisteftes. Sti Gallia mporei na min plironeis didaktra (akomi), alla ta panepistimia einai ypsilou epipedou kai oi foitites pairnoun epidoma stegasis apo to kratos. Stin Afstria plironoun didaktra ypsous peripou 400 Evro to eksamino kai oi ypodomes tou panepistimiou einai apsoges. Sti Germania mexri pou sou dinoun dorean metakinisi me ta mesa metaforas tis polis gia ta 250 Evro pou plironeis to examino. En oligois, xamila didaktra de tha evlaptan to elliniko panepistimio – mallon tha tou edinan nea dynamiki. Oxi, kyrie, de me peirazei na dino xilia Evro to xrono, an einai na exo epitelous vivliothikes kai ergastiria kai erevnitika programmata kai diethni kinitikotita foititon! Ektos aftou, me ta simerina dedomena, an thes na pareis morfosi evropaikou epipedou pou na sou epitrepei na statheis stin evropaiki agora, stin Ellada einai adynaton. Ki ego stin Ellada spoudasa kai nomiza oti kati ekana, mexri pou efyga gia ekso kai katalaba pos eimaste mpakalides.

    Tora oson afora ta idiotika panepistimia: Ta exoume, paidia, edo kai xronia stin Ellada! Ksero, to gnosto epixeirima, den einai anagnorismena – mono pou o monos foreas pou den ta anagnorizei einai to Dimosio. Den eida – pros megali mou lypi, to omologo – na exoun provlima apokatastasis oi oikonomologoi tou Deree. Apla, kalo einai na lavoume ypopsin kai ti ginetai ekso. Sti Germania, loipon, otan anoixan kapoia idiotika panepistimia, lx i idiotiki Nomiki Buccerius sto Amvourgo, den travikse para tin idia katigoria anthropon pou travane tora kai ta idiotika kollegia stin Ellada: ekeinous pou den mporesan na mpoun me tis eisagogikes eksetaseis. Episis, i Ellada einai mikri agora, pragma pou simainei pos apaiteitai mia terastia ependysi gia ena idiotiko panepistimio, i opoia tha aposvesthei meta apo xronia kai tha exei mikro peritorio kerdous. Eilikrina, pistevei kaneis pos tha plymmirisoume sta idiotika panepistimia? Allo na anoixeis ena idiotiko Lykeio kai allo Panepistimio. To idiotiko Panepistimio einai kati to opoio tha mas epivlithei arga i grigora apo tin Evropaiki Enosi etsi ki allios. Opote to mono pou menei einai na enisxythei o rolos tou dimosiou panepistimiou, esto ki an afto simainei epivoli didaktron (to tonizo kai pali, xamilon didaktron).

    Kapou sta prota posts tou blog egine logos gia sevasmo tis pleiopsifias apo ti meiopsifia kai oti afto simainei dimokratia. Einai dimokratia loipon kai sevasmos oi mountzes pou «kosmoun» ti selida ano dexia? Eleftheria ekfrasis mporei na einai kai os tetoia einai sevasti – omos aftoi pou epaggelontai tis dimokratikes arxes, ofeiloun na tis tiroun kiolas. Einai thema ithikis taksis

  52. Θέτεις πολλά θέματα, δεν μπορώ (=δεν έχω τον χρόνο) να απαντήσω σε όλα.

    kai epeidi epi ton imeron mou, i sxoli mou stin Athina ekleise toulaxiston mia fora apo aristera sximata XORIS apofasi genikis synelefsis i mallon amesos meta apo synelefsi pou eixe psifisei kata tis katalipsis – an afto den einai fasismos, ti einai, re paidia?

    Υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις, και σε αυτό έχεις κάθε δίκιο.

    Afou, loipon, oi dapites einai toso megaloi malakes kai fasistes ktl., ktl., giati vgainoun, re paidia, protoi kathe xrono stis ekloges? Toso “zoa” einai oi foitites pou de vlepoun pera apo ta party kai tis ekdromes? De nomizo.

    Να σου απαντήσω με μία ερώτηση: αν ρωτήσεις την πλειοψηφία του απλού λαού για το πως του φαίνεται η διακυβέρνηση της ΝΔ, νομίζεις πως θα σου πει θετικά σχόλια? Όχι. Θα αρχίσει να μιλάει για ακρίβεια, χαμηλές συντάξεις, λεφτά σε δάνεια, φωτιές από δω, πανάκριβο πετρέλαιο από κει, ανίκανη κυβέρνηση κτλ. Αφού η πλειοψηφία λοιπόν έχει τέτοια άποψη, πως γίνεται να βγει κυβέρνηση η ΝΔ?!

    Fonazoume gia perissoterous porous gia tin paideia – giati, re paidia, gia na mpainoun oi trampoukoi dyo fores to xrono sto polytexneio kai na klevoun kai na spane tous ypologistes? Gia na ftiaxnoume kainouria ktiria kai na ta kanoune mavra me graffiti “lefteria ston Koufontina” se xrono rekor?

    Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η αιτιολογία σου είναι πως επειδή «μπαίνουν οι τραμπούκοι 2 φορές το χρόνο και κλέβουν και σπάνε υπολογιστές», γι αυτό δίνονται τόσα λίγα χρήματα από τις κυβερνήσεις στην παιδεία? Επειδή αν δώσουν παραπάνω θα πάρουμε υπολογιστές τους οποίους θα τους σπάσουν και θα τους κλέψουν? Όχι γιατί η οικονομία μας πάει κατά διαόλου, και υπάρχουν άλλες «προτεραιότητες», σημαντικότερες κατά τους βουλευτάδες μας από την παιδεία? Νομίζω πως το επιχείρημα σου είναι λίγο «τρύπιο».

    Oxi, kyrie, de me peirazei na dino xilia Evro to xrono, an einai na exo epitelous vivliothikes kai ergastiria kai erevnitika programmata kai diethni kinitikotita foititon!

    Θα σε πείραζε να έδινε το κράτος αυτά τα χίλια ευρώ, όπως θα έπρεπε να κάνει? Εδώ στα Γιάννενα για παράδειγμα, έχουμε στο Πανεπιστήμιο την μεγαλύτερη αν δεν κάνω λάθος βιβλιοθήκη των Βαλκανίων, με ΚΡΑΤΙΚΑ χρήματα. Γιατί να τα πληρώσει ο φοιτητής τη βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια, ενώ είναι υποχρέωση του κράτους? Επειδή δηλαδή υπολειτουργεί το κράτος, και τα έχουν κάνει σκατά στην οικονομία, θα κάθεται ο φοιτητής να πληρώνει τα σπασμένα?

    Και τι σε κάνει να πιστεύεις πως αν μπουνε δίδακτρα θα βελτιωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης? Helloooo, δις ις Γκρις u know, τα λεφτά δεν πάνε ποτέ εκεί που πρέπει να πάνε. Κάπου θα φαγώνονται. Θέμα νοοτροπίας είναι.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο μεταπτυχιακό Πληροφορικής που γνωρίζω έχει πλέον δίδακτρα 1500 ευρώ το χρόνο. Έχεις κανέναν γνωστό να σου πει για τι «επίπεδο» μιλάμε? Αν ναι, ρώτα να μάθεις τα χάλια τους, να μου πεις αν αξίζουν κάπου τα 1500 ευρώ που δίνουν, και τι καλύτερο κάνουν από τα Γιάννενα που είναι δωρεάν. Τα 1500 ευρώ δεν άλλαξαν τίποτα, απλά μάλλον έκαναν «κάποιους» πλουσιότερους.

    Εγώ πιστεύω πως χρειάζονται 2 πράματα:
    1) ενίσχυση των χρημάτων που δαπανούνται για την παιδεία στα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαικών χωρών, και
    2) και κυριότερον, αλλαγή νοοτροπίας, φοιτητών αλλά κυρίως καθηγητών.

    Όσα λεφτά και να δίνει ο φοιτητής ή το κράτος, αν ο καθηγητής έχει την σημερινή νοοτροπία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν κάνουν τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση, απλά ανοίγουν την αγορά στα ΙΕΚ και σπουδαστήρια τα οποία θα γίνουν ΑΕΙ της πλάκας και θα μοιράζουν πτυχία.

    Δεν έχουμε τα φόντα, και ούτε οι κυβερνήσεις προσπαθούν, για να γίνει το εκπαιδευτικό σύστημα «Ευρωπαικό». Τα Ιδιωτικά ΑΕΙ ανοίγουν καθαρά για οικονομικούς λόγους, και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται με σκοπό την αναβάθμιση της παιδείας. Όποιος πιστεύει πως με τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα αναβαθμιστεί η παιδεία στην Ελλάδα, είναι αφελής κατά την γνώμη μου.

    Episis, i Ellada einai mikri agora, pragma pou simainei pos apaiteitai mia terastia ependysi gia ena idiotiko panepistimio, i opoia tha aposvesthei meta apo xronia kai tha exei mikro peritorio kerdous. Eilikrina, pistevei kaneis pos tha plymmirisoume sta idiotika panepistimia? Allo na anoixeis ena idiotiko Lykeio kai allo Panepistimio.

    Μα τι νομίζεις πως θα είναι τα ιδιωτικά ΑΕΙ? Θα χτιστούνε νέες σχολές από την αρχή, θα ανοίξει το Yale στην Ελλάδα? Με συνοπτικές διαδικασίες, τα ΙΕΚ, Κολλέγια κτλ θα βαφτιστούν ΑΕΙ. Αυτό θα γίνει. Αν και μάλλον το ξέρεις, τα πρώτα 9 Ιδιωτικά ΑΕΙ, που έχουν κάνει ήδη αίτηση, θα είναι τα ακόλουθα:

    Deree College
    Akto
    New York College
    Metropolitan College
    BCA
    IST Studies
    ΑΚΜΗ Α.Ε
    Alba
    Aνατολια

    Πως σου φαίνονται?!
    Δεν χρειάζονται «τεράστιες επενδύσεις». Και η απόσβεση θα γίνει άμεσα, και φυσικά με μεγάλη πιθανότητα κέρδους (όποιος έχει λεφτά, θα πάει σε ένα ιδιωτικό ΑΕΙ να πάρει το πτυχιακι του γρήγορα να τελειώνει. Σιγά μην μπλέκει με τα δημόσια).

    Opote to mono pou menei einai na enisxythei o rolos tou dimosiou panepistimiou, esto ki an afto simainei epivoli didaktron

    Επιμένω, αν νομίζεις πως έτσι θα αναβαθμιστούν τα δημόσια, μάλλον έχεις μείνει στα πρότυπα του εξωτερικού και δεν έχεις συνειδητοποιήσει πως ζεις στην Ελλάδα. Σου ξαναθυμίζω το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 1500 δίδακτρα το μεταπτυχιακό, και επίπεδο μηδέν.

    Kapou sta prota posts tou blog egine logos gia sevasmo tis pleiopsifias apo ti meiopsifia kai oti afto simainei dimokratia. Einai dimokratia loipon kai sevasmos oi mountzes pou “kosmoun” ti selida ano dexia?

    Δημοκρατία είναι και σεβασμός της μειοψηφίας από την πλειοψηφία, αλλά αυτό είναι άλλο. Οι «μούντζες στα δεξιά» δείχνουν κατ εσένα «έλλειψη δημοκρατικού ήθους»? Εμένα πάλι έλλειψη δημοκρατίας μου φαίνεται πως η κυβέρνηση βγήκε από 40% του 70% των ψηφοφόρων, τουτέστιν από το 28% των ψηφοφόρων, αλλά κι αυτό είναι άλλο θέμα.

    Να ξεχωρίζεις το χιούμορ και την σάτυρα από την δημοκρατία (βασικά, τι να ξεχωρίζεις, δεν έχουν καμία σχέση, δε ξέρω πως τα έμπλεξες). Και αν σε πείραξαν οι μούντζες, δες τα video από γενικές συνελεύσεις της ΔΑΠ, όπου μιλούν γνωστά στελέχη της ΝΔ, και άκου τα συνθήματα τους, που δεν είναι «χιουμοριστικά banner», άλλα άκρως υβριστικά.
    Θα περίμενα να σε ενοχλούν περισσότερα τα ακόλουθα video, από το χιουμοριστικό κατά την άποψη μου μπάνερ μου με τις μούντζες:

  53. Ο/Η Mandrake81 λέει:

    Katarxas, s’efxaristo poly gia to dialogo, idios logo tou oti den exeis poly xrono sti diathesi sou. Afto kai mono me tima poly kai xairomai akomi perissotero, epeidi spania eixa tin efkairia na syzitiso etsi me «ideologikous antipalous» se politismeni atmosfaira.

    Oson afora tin epikratisi kai tis DAP stis sxoles kai tis ND stis ekloges, thelo na se rotiso se poia «pleiopsifia tou aplou laou» anaferesai. Yparxei kalyteri dimoskopisi apo tis ekloges? O laos apantise prosfata kai ksekathara. Tora, an psifise ND, epeidi den yparxei alli enallaktiki pou na tou prosferei mia kalyteri protasi, afto einai allo thema. Alla me to eklogiko apotelesma o idios laos apantise, tou opoiou ti gnomi esy epikaleisai. Oson afora to eklogiko systima, afto einai alli megali syzitisi. Se mia polyfoniki kai polydiastati koinonia opos i simerini den einai dynaton na yparxoun kyverniseis tou 51%. Pes mou ena paradeigma apo ti diethni skini (kai ennoo ta dimokratika krati). Prosopika os Ellinas politis xairomai pou to systima afto katafere kai na valei 5 kommata sti Vouli (pros apofygi pareksigiseon, i akrodexia de me xaropoiei katholou, anaferomai stin polykommatiki Vouli os synolo) kai na eksasfalisei aftodynami kyvernisi. Itan protimotero me tin apli analogiki tis dekaetias tou ’80, otan i xora periilthe se pliri akyvernisia kai epi dyo xronia ginontan synexos ekloges? Ki ego tha ithela kyvernisi, opoioudipote kommatos i synaspismou kommaton, me 51%, alla afto simera einai aplos outopiko. Kai asfalos apexoume poly apo alles xores, opos i Germania i i Afstria, opou o synaspismos Xristianodimokraton (Deksion) kai Sosialiston einai i ypirkse synythes fainomeno epi dekaeties. Fantazesai kyvernisi PASOK kai ND? Edo to KKE akomi to vrizoune pou synaspistike me ti ND prin sxedon 20 xronia.

    To epixeirima mou pou katigoreis os trypio asfalos den to eipa gia na ypostirikso meiosi ton dapanon gia tin paideia (kai edo tha mou epitrepseis na diakrino ek merous sou afti ti fora mia mikri elleipsi humour). Afto pou ithela na toniso einai to oxymoro, ta idia atoma pou diamatrtyrontai gia pio polla lefta gia tin paideia na mpainoun kai na kanoun lampogyalo tis idi elaxistes ypodomes. Kai mi mou peis «ftaine oi anarxikoi». Otan ksekinas mia katalipsi, anexartita apo ti nomimotita tis i oxi, prepei na ksereis pos tha antimetopiseis tis parenergeies. Kai pleon, meta apo tosa xronia anarxias, kseroume poly kala poious kindynous diatrexoume kathe fora pou kleinei mia sxoli.

    Triton, yparxei mia anakolouthia se afta pou les gia ti xrimatodotisi. Apo ti mia les, pos ta didaktra de tha voithisoun se tipote, epeidi «this is Greece, you know» kai ta lefta tha fagothoun. Kai poios sou leei pos de tha fagothoun, an ta dinei to kratos, opos zitas esy? Apenantias, o goneas kai o foititis pou tha plironei, tha thelei na dei apotelesma, tha yparxei koinoniki logodosia. Allo na xrimatodoteitai i ekpaidefsi apo «ta lefta ton Ellinon forologoumenon», genika kai aorista, kai allo na vazeis to xeri stin tsepi – oxi giati afto sou dinei to dikaioma na apaiteis, i ekpaidefsi einai etsi ki allios dimosio agatho. Alla giati se kaiei prosopika kai pio amesa. Oso gia ta didaktra, tha sou antiparatheso ta epi pliromi metaptyxiaka tis ASOEE kai tou PAPEI stin Athina – i yparksi poron einai toso simantiki gi’afta, oste i fimi enos apo ta agglofona oikonomika metaptyxiaka tis ASOEE exei kseperasei ta synora tis xoras kai proselkyei foitites apo oli tin Evropi, kapoious akomi kai apo tin Ameriki (koufo, de diafono, alla etsi einai oi plirofories mou). Mporei afti ti stigmi i pronoia oste na ginei antagonistiko to elliniko ekapideftiko systima na einai i elaxisti dynati, alla arga i grigora tha prepei na prosarmostoume stis ekselikseis. I enomeni Evropi einai mia pragmatikotita, syntoma tha arxisei sta plaisia tis eleftheris metakinisis ergazomenon i eisroi dynamikou apo tin Evropi kai, kaka ta psemata, ekei tha epiviosei o pio katartismenos.

    Episis, fovamai pos katalaves entelos lathos to epixeirima mou gia ta idiotika panepistimia. De leo pos tha sosoun tin katastasi, to antitheto akrivos. Pistevo pos ginetai polys xamos gia to tipote. Epeidi ta kollegia pou anafereis pos ekanan aitiseis de tha allaxoune fimi, an ksafnika anagnoristoun. Tha ginei to idio me ta idiotika panepistimia sti Germania, pou anefera sto proigoumeno post – parola ta provlimata, to kyros tou dimosiou panepistimiou einai anamfisvitito kai se mia xora san tin Ellada, pou exei numerus clausus eisakteon yparxei kai tha yparxei mia sxetiki dyspistia se osous «den mpikan me exetaseis» – touto vevaia isxyei mono gia ekeina ta antikeimena, ta opoia exoun antistoixo panepistimiako tmima. Allo thema einai episis to oti polla apo ta idi leitourgounta kollegia de tha pliroun tis proypotheseis adeiodotisis, akrivos epeidi xreiazontai terastia kefalaia, ta opoia den exoun diathesei i de theloun na diathesoun. Kai stin teliki den katalavaino ti logiki «idiotika panepistimia=katastrofi tou dimosiou panepistimiou». Ta dimosia de tha papsoun na leitourgoun kai eksallou kai simera akomi opoios exei ta fragka stelnei to paidi tou ekso. Afto pou den exoume syneiditopoiisei kai kaneis politikos den tolma na pei ekso apo ta dontia, einai to gegonos pos ta idiotika panepistimia tha prepei na ta anagnorisoume logo tis evropaikis nomothesias – kala pairnoume tosa lefta apo ta Koinotika plaisia stiriksis tosa xronia, exoume omos analavei kai ypoxreoseis, tis opoies kaneis den mporei na arnithei en onomati mias esfalmena katanoitheisas ethnikis kyriarxias.

    Telos, mou katalogizeis elleipsi humour kai oti den mporo na diakrino ti satyra. En merei, to apodexomai, alla kai pali de theoro apla satyriko i kafstiko to na prosvaleis ton Ellina psifoforo, epeidi psifise o,ti psifise. Otan se mia sygkentrosi tis ND arxes tou ’80 oi sygkentromenoi arxisan na giouxaroun to PASOK, o Georgios Rallis, apo tous ligous sovarous politikous pou eixe aftos o topos ta teleftaia 30 xronia, gyrise kai fonakse stous ypostiriktes tou kommatos tou: «De thelo ou». Afto einai dimokratiko ithos. Sou anagnorisa pos i eleftheria ekfrasis sou epitrepei na kaneis kai na les o,ti thes, alla na vrizeis ton Ellina psifoforo, pou einai ypotithetai o stylovatis tis dimokratias, einai ena allo thema. Mporeis na satiriseis p.x. to gegonos oti o Karamanlis vgike kai yposxethike ta idia me prin apo 3,5 xronia (asxeto, gia logous tous opoious prosopika katanoo), mporeis na satiriseis tis anekdiigites diloseis tou ypourgou dimosias taxis tis proigoumenis kyvernisis, kai alla polla epi tis ousias. Alla to na vrizeis ton kosmo pou pige na psifisei, epeidi to apotelesma den einai tis areskeias sou, einai kapos travigmeno, den einai?

    Mou katalogizeis episis oti tha eprepe na me enoxloun pio poly alla pragmata apo ti ND kai ti DAP. De xreiazomoun ta videakia apo to youtube, paromoia pragmata eida kai ezisa apo konta, oso spoudaza stin Athina. Se parapempo aplos stin arxi tou proigoumenou mou post: anagnorizo ta lathi tis DAP kai tis ND kai apodido ton epaino gia afta pou prepei. Kai stin teliki, eimai Neodimokratis, alla to xairomai pou stin kainouria Vouli yparxei polyfonia, xairomai pou pera apo tous dyo megalous yparxoun kai 3 mikroi, me enisxymeni malista dynami, gia na stilitevoun ta kakos keimena opou kai opos theloun (epanalamvano tis epifylakseis mou gia to LAOS, alla afou o laos to psifise, emena de mou peftei logos). Oso, telos, afora ta pososta ton psifoforon pou anafereis, elleipsei apolytis pleiopsifias einai kalytero na kyverna mia sxetiki pleiopsifia apo to na exoume ekloges kathe treis mines. To Syntagma exei asfalistikes dikleides, oste i periorismeni pleiopsifia na min mporei na epivalei tis apopseis tis se krisima themata (vlepe anatheorisi tou Syntagmatos). Kai gia to gegonos pos to 42,5% ton psifoforon antistoixei se 28% tou eklogikou somatos de ftaiei i kyvernisi kai kamia kyvernisi genikos. Paroti aspazomai tis antilipseis tou Perikli, pou theorouse axristous ekeinous tous polites pou de meteixan sta koina, i simerini dimokratia eftyxos i dystyxos einai etsi ftiagmeni, pou na epitrepei tetoies apolitik ekdiloseis. Ektos an theoreis protimotero, pou den to nomizo, na energopoiithoun oi apo xronia praktikos anenerges diatakseis nomou pou provlepoun poinikes efthines ton mi psifisanton…

  54. Δυστυχώς δεν έχω καθόλου χρόνο.

    Πράγματα που αναφέρεις αναφορικά με το εκπαιδευτικό τα έχω συζητήσει σε σχετικές συζητήσεις εδώ και σε άλλα blogs, και απλά δεν μπορώ να σου αναπτύξω τις απόψεις μου σε ένα σχόλιο. Θα σου σύστηνα να διαβάσεις το άρθρο μου «ο Asterix στην χώρα των ιδιωτικών» για ένα αρκετά «ευκολοδιάβαστο»-κωμικό άρθρο σχετικά με τις απόψεις μου γύρω από τα ιδιωτικά.

    Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, σαφώς και η απλή αναλογική δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είμαι ευχαριστημένος με το υπάρχον σύστημα, που δίνει τόσο τρελό bonus στο πρώτο κόμμα (και θέλουν να ενισχύσουν αυτό το bonus).

    Για το θέμα των καταλήψεων, είμαι -και το εννοώ- κάθετα αντίθετος σε κάθε είδους βανδαλισμούς, ακόμα και αν είναι απλά ένα σύνθημα στον τοίχο. Δεν χωνεύω τους αναρχικούς και τα ΕΑΑΚ, για λόγους ηλιθιότητας τους πρώτους και για λόγους καπελώματος τους δεύτερους. Στη σχολή μας (Πληροφορική Ιωαννίνων) προσέχαμε την σχολή μας σαν τα μάτια μας και δεν γράφτηκε το παραμικρό σύνθημα (εκτός από κάτι μαλάκες αναρχικούς που γράψαν τα γνωστά ηλίθια συνθήματα τους, κάποιο βράδυ που δεν το πήραμε χαμπάρι). Φυσικά και το ότι κάνουμε κατάληψη δεν σημαίνει πως η σχολή μας ανήκει και μπορούμε να την κάνουμε ότι θέλουμε.

    Epeidi ta kollegia pou anafereis pos ekanan aitiseis de tha allaxoune fimi, an ksafnika anagnoristoun.

    Δε χρειάζεται να αποκτήσουν επιπλέον φήμη. Το ότι θα αναγνωρίζονται σαν «ΑΕΙ» ειναι αρκετό για να στραφούν πολύ σε αυτά τα επί πληρωμής πτυχία. Θα είναι τουλάχιστον όσοι πάνε τώρα + χιλιάδες νέους που δεν μπορούν να περάσουν στα δημόσια.

    Allo thema einai episis to oti polla apo ta idi leitourgounta kollegia de tha pliroun tis proypotheseis adeiodotisis, akrivos epeidi xreiazontai terastia kefalaia, ta opoia den exoun diathesei i de theloun na diathesoun.

    Σε αυτό το σημείο νομίζω πρέπει να σκεφτείς πως ζεις στην Ελλάδα του λαδώματος, των γνωριμιών, της μίζας και των συμφερόντων. Την Ελλάδα της ΑΝαξιοκρατίας.

    Alla to na vrizeis ton kosmo pou pige na psifisei, epeidi to apotelesma den einai tis areskeias sou, einai kapos travigmeno, den einai?

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το να βάλω ένα μπανεράκι με δύο γαλάζιες μούντζες δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τις μούντζες που μας δίνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες στους πολίτες, οι οποίοι μας κοροϊδεύουν κανονικά. Και δεν μπορώ να διανοηθώ πως μετά από ΟΟΟΟΟΛΑ αυτά τα σκάνδαλα, βγαίνει η ΝΔ με διαφορά, και μάλιστα την υπερψηφίζουν στις περιοχές που κάηκαν χιλιάδες εκτάσεις και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αν μπορούσα να «κατευθύνω» κάπου τις μούντζες, θα ήταν στην Πελοπόννησο. Δε μπορώ να πιστέψω πως ο άνθρωπος που το κάηκε το σπίτι και τα χωράφια, που έχασε τον αδερφό του, τον συγγενή τους, ψήφισε ξανά ΝΔ (και ΠΑΣΟΚ, το ίδιο μου κάνει, το ίδιο συνυπεύθυνοι είναι). Δε μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν άτομα που πιστεύουν τις προεκλογικές υποσχέσεις ενώ εδώ και τόσα χρόνια βλέπουν πως τους κοροιδεύουν.

    Και γω χαίρομαι για την πολυφωνία στην Βουλή, και ας είναι και το ΛΑΟΣ. Μπορεί να είναι φασίστες, αλλά δυστυχώς πέραν από αυτούς δεν υπάρχει αντίλογος στα εθνικά θέματα. Είδαμε που πήγανε το Μακεδονικό και τα υπόλοιπα εθνικά θέματα οι επί τόσα χρόνια κυβερνώντες και αντιπολιτεύοντες (το τελευταίο είναι ανέκδοτο).

    Σόρι αλλά θέτεις πολλά θέματα και δεν έχω χρόνο να τα απαντήσω όλα, ούτε να απαντήσω με την δέουσα προσοχή.

  55. Παράθεμα: Il y avais un temps … « Οξύ

  56. Παράθεμα: Φακέλωμα Φοιτητών - ΠΑΣΠ - μέρος 1ο « Γιώργος Μαργαρίτης

  57. Παράθεμα: Φακέλωμα Φοιτητών - ΠΑΣΠ - μέρος 1ο (από gmargari.wordpress.com) « DentNEWS | Τα νέα της Οδοντιατρικής Α.Π.Θ.

  58. Παράθεμα: Φακέλωμα Φοιτητών - ΔΑΠ - μέρος 2ο « Γιώργος Μαργαρίτης

  59. Παράθεμα: ΠΑΣΠ - Η απουσιολόγος των Γενικών Συνελεύσεων « Γιώργος Μαργαρίτης

  60. Ο/Η κωσταρας λέει:

    λέτε πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

    • Ο/Η Κωστάλας λέει:

      Αδερφέ μπέσε με τον Internet Explorer σου να κατεβάσεις Service Pack 2 για τα Windows XP γιατί αργείς λίγο στα updates.

      • Χαχα, λέει πως αργώ στα updates ένας ΔΑΠίτης που έγραψε σχόλιο 7 χρόνια αργότερα… Τελικά δεν είναι τυχαίο που ο ίντερνετ εξπλόρερ εχει χρώμα μπλε.

        Και μιας που πιάσαμε την επικαιρότητα και σε βλέπω ενημερωμένο, δε μου είπες το περίμενες πως θα πάρουμε το Euro 2004 που έγινε πρόσφατα;

  61. Ο/Η Kωστάλας Δακρυσμένος λέει:

    Παρεξήγησις, στον Κωστάρα απαντούσα (αλλά τώρα θα ξεκινήσω ψυχανάλυση γιατί με έκανες σκουπίδι Γιώργο Μαργαρίτη. Πάω να βάλω το best of με τα τσάμικα των Mercyful Fate μπας και συνέρθω)

    • Σόρι αδερφέ, ιντήτ παρεξήγησις, δε πρόσεξα τη διαφορά στο νικνέημ.
      Και μου φάνηκε η αλήθεια πολύ περίεργο αυτά τα πράγματα να έχουν νοημοσύνη και να κάνουν και χιούμορ.
      Πέρνα να σε κεράσω μία κουκουρούκου να τα βρούμε.

Σχόλια με κεφαλαία ή greeklish απαγορεύονται αυστηρώς και διώκονται ποινικά. Οι συγγραφείς τους θα υποστούν αποτρόπαια βασανιστήρια. (μετάφραση στα Χρυσαυγίτικα: Μι γράφης με κεφαλέα κε greeklish).